OPINII 8 septembrie 2021

EDITORIAL. „Mergem mai departe”: direct în prăpastie

de Dumitru Manolăchescu | 1472 vizualizări

USR şi Plus sunt foarte mândre de ce încă n-au făcut dar efectul e acelaşi: bă, dăm jos guvernul, îl terminăm pe drogatul Cîţu. Îşi anunţă amicii şi votanţii despre „victoria” lor, despre uriaşa lor realizare în aproape doi ani de guvernare alături de „duşmanii” liberali. „Mergem mai departe!”, anunţă lideri anonimi conduşi de Barna-Cioloş. Mai departe unde, spre ce, cu cine?! Şi-au dat demisia în bloc din guvern şi-acum aşteaptă rezultatul „muncii” lor în coaliţie, dar singurul pe care îl vor reţine alegătorii pe parcursul acestui mandat va fi demisia şi bucuria lor deşucheată că au scăpat de o muncă pentru care nu erau pregătiţi.

Pardon, nu e chiar singurul, mai e unul cel puţin la fel de important: legitimarea AUR. Asta pentru ca răul să fie şi mai rău. Să doară, să lase urme, să fie pomenit de urmaşi. Inconştienţi, debusolaţi, sinucigaşi, pentru că răul ăsta îi va urmări câte zile politice vor mai avea.

Dar vor merge, desigur, mai departe. Şi PNL, şi USR, şi PLUS, şi AUR, şi PSD, şi UDMR. Pentru că alţii n-avem. Cele trei partide de la coadă nici n-au motive să regrete războiul proştilor de la guvernare; PSD şi AUR ajung pe cai foarte mari, total nemeritat, dar ce mai contează, iar UDMR e ca apa sfinţită: nici nu vindecă, dar nici nu face rău. Sunt şi ei, acolo, o rotiţă esenţială, un fir de nisip care încălzeşte frânele unei roţi şi-l face pe şofer să coboare şi să facă o pauză pentru răcirea angrenajului.

Cu primele trei partide situaţia e mai complicată. Preşedintele Iohannis nu pare să se fi trezit, el transmite mesaje liniştitoare către exterior – lucru absolut normal, că nu te-apuci să plângi pe la ambasade că ce idioţi suntem... Dar în ţară purceaua-i moartă în coteţ. Şi nu doar politica ne omoară cu zile.

Covidul face 2.000 de infectări şi zeci de morţi în ultimele 24 de ore. Mor tineri (şi) nevaccinaţi. Adică cei mai mulţi, că de deştept ce e neamul ăsta al nostru tânăr şi nesupus, el nu se vaccinează şi nici nu se protejează; cum dracu să porţi mască, frate, la „September fest” sau la „Răvăşitul oilor”?! Cum să te vaccinezi, Doamne fereşte!, când popa îţi predică în biserică despre solzii care îţi apar pe mâini dacă-l bagi pe Necuratul din seringă în braţ?! Mai bine mori curat şi mirat, cu ochii agăţaţi de icoana care nu te dumireşte de ce, cum şi când ţi s-a întâmplat.  

„Mergem mai departe!” spun, mândri de ei, liderii unor partide care foarte curând vor fi doar o tristă amintire, după ce o vreme au născut aşteptări şi speranţe în multe minţi şi inimi de români. Ce ne rămâne? Vom vedea. Probabil nişte rămăşiţe ale marilor speranţe. Şi multă, foarte multă încrâncenare şi neîncredere. Care pică extrem de prost în plină ofensivă a unor noi tulpini ale Covid 19 – un virus care ne-a afectat mai mult decât ne aşteptam încrederea în instituţiile statului, în vecini, în amici, în colegi.

Klaus Iohannis e dator vândut electoratului de dreapta şi românilor în totalitatea lor, indiferent de simpatii politice. În acest moment nu mai interesează pe nimeni aranjamentele de culise ale lui Orban cu Cîţu şi Isărescu dinainte de răzvrătirea premierului reorientat spre preşedinţia PNL. Acum România e profund interesată de rezolvarea rapidă a crizei politice în care ne-au aruncat nişte politicieni de duzină, fiţoşi iresponsabili. Susţinându-l în continuare pe Florin Cîţu premier, preşedintele nu pare să fi înţeles, însă, despre ce-i vorba dincolo de zidurile înalte ale Palatului Cotroceni.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.