OPINII 31 octombrie 2022

EDITORIAL. Mai repede cu racheta spre Marte decât cu maşina la Bran

de Dumitru Manolăchescu | 660 vizualizări

Da, e o realitate titlul. E duminică pe la five o’clock şi ajung acasă, la Sf. Gheorghe adică, după un drum la Bran. Cu treburi domestice, de familie, nu de elonuinu’ lu’ Musk.

Plin drumul ăsta de maşini nervoase. Când să zici c-ai trecut hopul, adică ai reuşit să ieşi viu şi nevătămat din Branul înţesat de bodiguarzi plictisiţi, elicoptere curioase şi avioane uşoare zburând la joasă înălţime ca să vadă vedetele miliardare, când să respiri, adică, uşurat, dai la Lunca Calnicului de-un accident care te face să parcurgi 2 km în juma de oră. Nasol şi nici măcar nu pricepi de ce te târâi, pentru că maşinile accidentate stau cuminţi pe câmpie, nu încurcă circulaţia. Ajung la singura explicaţie posibilă: şoferii reduc viteza, stau şi cască gura din mersul melcului la ceea ce nici măcar nu-i un accident spectaculos. C-aşa-i românul, curios din fire.

Dar să revin la elicopterele lui Musk şi Jolie. Se ţes poveşti la gura sobei pentru iarna grea care vine, că lemnele-s scumpe: ai văzut, maică, cine-a venit la Bran să petreacă sărbătorile cu Dracula? Ce oameni, câţi bani au, uite-aşa aruncau pe drum cu euroii...

Păi de ce să-i arunce, maică, mai bine îi dau cu dedicaţie. Să închiriezi ditamai castelul costă, să-ţi aduci amicii cu soţii şi amante cu tot te uşurează de câteva sute de mii bune de euro. Iar să nu-i aduci cu elicopterul, ci cu maşina de la Braşov sau, Doamne fereşte!, de la Bucureşti, pe DN1, e o aventură mai ceva decât trimiterea unei rachete spre Marte, Lună sau alte stele.

Adevărul e că din elicopter Braşovul şi Branul arată bine. Toată zona e ok, n-ai treabă cu circulaţia, cu înghesuiala, cu trotuarele zob. Iar la poarta castelului nu pătrunde fir de opincă românească, totul e închis, interzis, ocupat, rezervat... Muritorii de rând n-au privilegiul de a se apropia nici cu privirea de gaşca nebună care-şi pregăteşte nemurirea. 

Elon Musk şi amicii lui n-au încurcat circulaţia pe drumul extrem de greu accesibil spre Bran. Ei s-au deplasat cu elicopterele. Pe drumuri s-au înghesuit românaşii amatori de vacanţe cu ATV sub geamul pensiunii şi vampiri la castelul lui Dracula. Cine-a zis, frate, că românul e sărac?! Uite că nu e, bate drumurile patriei cu maşina de nu-şi mai încape în pielea de bugetar cu voucher de turist la purtător.

Domnu’ Elon, tot respectul, te mai aşteptăm! Şi mulţumim c-ai trecut pe la noi prin faţa casei, că muream şi nu respiram boarea de miliarde care-ţi calcă pe urme, pe umbre. Nu contează câte prostii zici despre pacea ruşilor cu ucrainenii, nu contează că te dai bine cu dictatorul absolut Putin, important e ce-ai spus despre Braşov-Bran: „Pâinea proaspăt coaptă şi produsele de patiserie sunt unele dintre marile bucurii ale vieţii”. 

Cugetare adâncă şi adevărată. De-aici s-o fi inspirat şi olteanul nostru, ăl de zice cu patos „fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea”... Nu se asortează cu tweet-ul lu’ matale decât la suprafaţă, pe dedesubt curg râuri de lacrimi din alte poveşti, poezii, balade...

Aşa că rămânem veseli şi optimişti, pâinea proaspătă de Bran-Braşov i-a plăcut miliardarului şi Angelicăi. Găsea una şi mai bună dacă venea în Covasna, dar la Sf. Gheorghe castelele sunt de nisip şi nu-i niciun vampir să-i sperie pe turiştii amatori de senzaţii tari. Să nu disperăm, totuşi, să ne păstrăm cumpătul, de unde ştim că pâinea aia proaspătă de i-a făcut bucuria vieţii lui Elon nu-i coaptă chiar de Diószegi al nostru, solicitat să lucreze sub acoperire pentru înalta societate mondială?! 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.