OPINII 21 februarie 2020

EDITORIAL. Mai bine prost decât ticălos?

de Covasna Media | 1463 vizualizări

Nu pot să cred că liberalii sunt atât de proşti încât nu văd jocul politic la două capete al PSD, ticălos în esenţă pentru că lungeşte criza, în chestiunea alegerilor anticipate. De fapt, în mai tot ce ţine de majoritatea destul de solidă pe care Ciolacu şi Ponta o au în Parlament, forţând guvernul liberal să joace exact după cum cântă „lăutarii” lor pe toate vocile. Era clar că PSD va trage de timp, pentru că nu-i convin anticipatele. Zice bine Băsescu: nu te-apuci de anticipate dacă n-ai o majoritate cât de cât, fie şi conjuncturală, în Parlament. Aici PNL s-a bazat prea mult pe ce nu are.

Nu am fost şi nu sunt nici acum partizanul ideii „blatului” dintre PNL şi PSD pe tema alegerilor. Dar nici nu pot crede că liberalii n-au înţeles din capul locului ce cărţi au pesediştii pe masă, că n-au văzut asul din mâneca tinerei perechi reînviate politic, Ciolacu-Ponta, oblăduiţi de ochii înlăcrimaţi pierduţi în visare ai Pandelei Firea. E o dilemă aici: oricum o dai, nu-i bine. Un lucru e clar, cel puţin pentru mine: mai bine prost ca Orban şi-ai lui, decât ticălos ca Ciolacu şi grămada arogantă pe care şi-o subordonează.

Ce va fi? Dumnezeu ştie. PSD va chiuli, va boicota, va minţi, va manipula, va face jocul ticălos pe care l-a făcut şi până acum. Purtătorii lor de vorbe sunt în stare să-i scoată pe liberali principalii vinovaţi ai stării deplorabile în care se află ţara, cu toate că PSD-ul lor a guvernat de vreo 12 ani încoace. Au anunţat că vor boicota votul de luni pentru guvernul Orban 2. Au găsit sprijinul necesar: Pro România, UDMR, ALDE, împreună cu care încearcă discreditarea PNL în speranţa că electoratul va părăsi „corabia” liberală şi va trece în masă pe „bărcuţa” pesedistă. Nicio şansă, meştere, jocurile sunt deja făcute, oamenii au priceput că PSD n-are treabă cu România, ci doar cu propriul interes electoral minor şi ticălos. Veţi rămâne la un scor sub 25%, ceea ce este exact măsura valorii şi acţiunilor haotice care au caracterizat guvernările Dragnea-Grindeanu-Tudose-Dăncilă-Ciolacu (l-am pus şi pe ultimul la socoteală pentru că, practic, acum el guvernează).

De partea cealaltă, PNL pare căzut într-o mirare fără sfârşit: cum, dom’le, ne-au păcălit ăştia pe noi?! Ne-au promis că merg la anticipate şi-acum s-au întors?! Nu se poate, nu credem, îşi vor reveni, Ciolacu-i om de gaşcă... Asta-i prostie, desigur, cum să crezi că PSD va vota o Ordonanţă de urgenţă care scurtează termenele şi îngăduie, în final, nişte alegeri anticipate care favorizează duşmanul? Cum să crezi, de fapt, în buna credinţă a unora pentru care minciuna, hoţia şi trădarea sunt calităţi, nu defecte în politică? Pe premierul Orban îl miră „atitudinea absurdă” a PSD. Ludovicule, parcă te-ai născut ieri, câţi ani de politică îţi mai trebuie ca să înţelegi că la PSD nimic nu-i absurd, orice se poate când Partidul are nevoie de voturi?! Trezeşte-te, ăştia resping orice proiect al vostru,  oricât de binevenit ar fi el pentru noi toţi, doar ca să-şi arate muşchii! De la ei ceri tu raţiune şi bună credinţă?!

 Nu ştim dacă PNL şi Iohannis au şi-un plan de rezervă prin care să impună anticipatele, care ar scoate PSD de la butoanele administraţiei la vârf pentru o bună bucată de vreme – ceea ce, o spun încă o dată, înainte de orice ar fi în interesul României. Dacă n-au alt plan, vom asista la o vară politică tipic dâmboviţeană: înjurături, bătăi, certuri mai urâte ca la uşa cortului. Singurul lucru pe care-l pot face liberalii este să racoleze parlamentari de la ALDE, minorităţi (nu UDMR, maghiarii sunt fideli PSD-ului pentru că acolo e rost de şantaj gros, la vedere) şi chiar nemulţumiţi din PSD pentru a asigura cvorumul la şedinţa de luni, care să le permită să-şi trântească propriul guvern. Atipic, dar aşa-i la noi când între dumnezei şi draci nu mai există nicio aripă de înger.

Să reluăm tema de la care am pornit: mai bine prost decât ticălos? Pun şi-un semn al întrebării pentru că, dacă mă gândesc bine, nici cu proştii nu-i în regulă. Dar ce, Doamne iartă-mă, să faci dacă în politica noastră n-ai de ales decât între proşti şi ticăloşi, flancaţi eventual de unii care nici n-au apucat să sugă bine de la ţâţa politică şi se omoară deja între ei?! Astea-s partidele noastre mari şi late, aici le-am adus inclusiv noi, alegătorii, prin lipsa noastră de implicare, prin absenţa la vot, prin neinformare şi naivitate. 

Nu-mi dau seama ce se-ntâmplă la liberali: sunt atât de adormiţi de sondajele de opinie care-i dau clar câştigători încât au devenit aroganţi şi proşti? Nu mai au nevoie de USR-PLUS, vor să guverneze singuri şi cred că România s-a aşezat, cuminte, în genunchi la picioarele lor? Gravă eroare dacă-i aşa. Încă mai sper că nu-i vorba decât de prostii de etapă, pe fondul unei prea mari încrederi în propriile puteri. Destul de reduse calitativ, dacă te uiţi bine la miniştrii şi liderii de opinie cu care defilează PNL Orban.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.