OPINII 22 iunie 2023

EDITORIAL. Magistraţi infractori

de Dumitru Manolăchescu | 1251 vizualizări

Încălcarea legii se cheamă infracţiune. Cel care o încalcă este infractor. Sfidând o lege a dialogului social din 2022, magistraţii fac în aceste zile o grevă ilegală refuzând să lucreze. Ei numesc această grevă „amânarea cauzelor care nu sunt urgente”, dar asta nu schimbă cu nimic situaţia, tot grevă ilegală se cheamă.

De ce sunt supăraţi oamenii legii? Pentru că marea lor iubire cu politicul s-a transformat într-o ură solidă. La mijloc sunt bani, tone de bani, privilegii pe care politicul le-a acordat magistraţilor pe vremea marii iubiri, când se putea face orice porcărie în numele Justiţiei. 

Acum nu se mai poate nu pentru că nu vor Ciolacu, Ciucă sau Iohannis, ci pentru că România trebuie să facă ceva cu vârsta de pensionare a magistraţilor şi cu pensiile lor speciale. Bugetul acestei ţări sărăcite de impostură şi corupţie în toate domeniile nu mai rezistă şi luxului de a pensiona cu zeci de mii de lei pe lună un judecător la 50 de ani... Care judecător, desigur, are apoi toată libertatea de a mai lua alte zeci de mii de lei pe lună de la statul român angajându-se într-o funcţie publică. Pentru că e mare nevoie de avocaţi, de jurişti, de oameni ai legii, şi e nevoie de experienţa lor nu doar în instituţii privilegiate ale statului, ci şi în domeniul privat.

E de noaptea minţii ce se-ntâmplă: judecătorii fac o grevă ilegală, iar cei care vor judeca legalitatea grevei sunt tot ei... Aşa cum, de pildă, şi cuantumul pensiilor speciale se judecă la cel mai înalt nivel exact de cei care beneficiază de aceste pensii speciale. Cum mama mă-sii vine asta?!

Evident, magistraţii vor să fie Puterea Puterilor în statul român, ei nu vor să fie amestecaţi cu nimic din „omenescul” altor funcţii, ei vor doar drepturi şi privilegii. Ei nu muncesc pentru justiţiabili, nu se-ngroapă în dosare pe care nu le înţeleg ori pe care nu dau doi bani de dragul adevărului sau dreptăţii, ci de dragul salariului, al viitoarei pensii speciale oferite cu criminală generozitate de statul român după doar 25 de ani de serviciu, de dragul privilegiilor şi Puterii pe care ţi le dau balanţa aia pe care o poţi manipula din orice poziţie doreşti atunci când judeci dreptul la viaţă, la moarte, la închisoare, la eliberare, la suspendare, la prescrierea faptelor... 

Ca să arate că se poate orice, că se poate judeca oricum, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au eliberat ieri de orice acuzaţii în procesul Colectiv pe fostul primar de la sectorul 5, Popescu Piedone, fără nicio remuşcare. 

Ce nu înţeleg eu nici să mă pici cu ceară este cum judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au găsit motive să-l condamne pe Piedone la 4 ani de închisoare, din care „nevinovatul” fost şi viitor primar a executat 1 an, în vreme ce alţi judecători, de la Înalta Curte, au zis că „nu există fapta penală” şi l-au achitat. Adică 65 de oameni au murit la Colectiv doar pentru că erau „satanişti” şi ascultau muzică satanistă, nu şi pentru că un primar a semnat „ca primarul” nişte acte care făceau din clubul Colectiv unul în care se puteau îngrămădi într-o iluzorie siguranţă sute de tineri zbuciumaţi de rockul mortal...

Evident, odată cu eliberarea din închisoare a fostului şi viitorului primar Piedone, „a semna ca primarul” nu va mai fi o posibilă acuzaţie, ci o regulă acceptată, un comportament absolut normal – la urma-urmei, un primar nu le poate şti pe toate, semnează şi el ce-i pun alţii sub nas şi mai lăsaţi-i în pace pe primari că muncesc zi şi noapte şi nu le-a dat nimeni încă pensie specială! 

Vorba fostului premier Victor Ponta, „ars” şi el la foncţie de incendiul de la Colectiv: „Un primar nu este vinovat legal când se întâmplă un accident tragic în unitatea sa administrativ-teritorială”. Câtă înţelepciune la „foştii” ăştia, te minunezi cum lucrează timpul asupra unui caracter maleabil...

Revenind la greva magistraţilor, n-am să mai zic decât câteva vorbe: dacă la profesori opinia publică a fost de partea greviştilor pentru că aceştia aveau în esenţă dreptate, la magistraţi acest lucru nu se va întâmpla. Publicul va condamna această grevă ilegală, care aruncă ţara în derizoriu, în haos, în nesiguranţă şi chiar în ridicol: cum dracu să vrei să te pensionezi la 50 de ani, cu zeci de mii de lei pensie, când abia atunci creierul tău începe să înţeleagă, să discearnă, să separe adevărul de minciună, dreptatea de nedreptate în dosarele complicate, încâlcite şi mai mult de avocaţi isteţi şi bine pregătiţi?!

Bine, noi putem răspunde la întrebarea asta, cred că am şi făcut-o, dar asta nu face greva magistraţilor mai puţin ridicolă şi condamnabilă.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.