OPINII 6 martie 2019

EDITORIAL. „Libertatea presei” şi alte experienţe copiate de la vecini

de Dumitru Manolăchescu | 705 vizualizări
Sursa foto - YouTube
Sursa foto - YouTube

Dacă ar avea vreun interes, premierul ungar Viktor Orban i-ar putea da în judecată pe liderii PSD-ALDE pentru plagiat. În toate domeniile esenţiale, Liviu şi Călin i-au plagiat pe iliberalii „suveranişti” unguri: şi-au subordonat o bună parte a Justiţiei (n-au reuşit întru-totul aici, dar asta-i altă poveste, de încercat au încercat, iar finalul este încă deschis...), au învăţat „lecţia Soros”, inamicul public care-ţi dă dreptul să te victimizezi şi să te aperi împotriva „opresorilor” de conjunctură, lecţia multinaţionalelor hrăpăreţe şi tot felul de alte lecţii de „bună purtare iliberală”, una care să garanteze Puterii corupte ieşirea triumfătoare din Uniunea Europeană. Acţiunea va fi, în final, încununată de succes dacă societatea civilă românească va copia „somnul raţiunii” celei ungare.

Ultimul bastion în apărarea statului de drept, democraţiei şi exprimării libere rămăsese presa independentă. Taberele se formaseră de multişor, surprize nu se întrezăreau, existau câteva mari trusturi de presă, plus Televiziunea Naţională, în slujba acestui program de scoatere a României de pe orbita Uniunii Europene, program iniţiat de Voiculescu-Ghiţă, la care s-au asociat cu aplomb PSD-ALDE. Şi mai exista măcar o televiziune liberă de cizma pesedistă, Digi 24, sprijinită de câteva posturi de radio cu valenţe europene, în frunte cu Europa FM. Sigur, avem încă o presă scrisă cu accente pro-europene şi anti-PSD, ea este însă expusă mediocrităţii unui sistem economic foarte puţin performant în materie de reclamă, mai ales în judeţe.

Ungaria lui Viktor Orban terminase demult, prin mijloace autoritare specifice unei dictaturi „luminate”, cu libertatea presei. Ai noştri de la Putere încă orbecăiau. Până de curând, când au descoperit că, pentru a exista, televiziunea Digi 24 are nevoie de banii de la firma-mamă RCS-RDS, deţinută de Zoltan Teszari, cu mari interese în domeniile telekom şi energie. Şi uite ce potriveală norocoasă pentru cei interesaţi: tocmai se împart în acest an licenţele 5G, pentru care RCS-RDS va licita împreună cu alte mari firme de telefonie mobilă – o afacere cu multe zerouri profit pentru toată lumea. Cine controlează licitaţiile astea? Guvernul României, prin instituţiile subordonate. De-aici nu mai are sens să insistăm, totul devine clar.

Ce vreau să spun este că vom mai avea o fostă televiziune liberă eşuată în slujba potlogarilor de la PSD-ALDE. Nu se ştie încă dacă în jocul ăsta murdar va intra şi PNL. La un moment dat, interesul actualei Puteri poate deveni şi interesul PNL: zdrobiţi prin orice mijloace USR-PLUS. Această alianţă politică ia voturi nu doar de la majoritatea anti-pesedistă, ci şi de la minoritatea pro-liberală. Nu-mi dau seama cum se va poziţiona PNL faţă de televiziuni şi partide după ce Digi 24 va fi, în mod evident, subordonată actualei Puteri, iar Dacian Cioloş îşi va anunţa o posibilă candidatură la Prezidenţiale. Ce mi se pare anapoda este că nu va mai exista nicio televiziune care să reziste tăvălugului politico-propagandistic al Puterii discreţionare. 

 Da, e imposibil, improbabil şi inutil să-ţi păstrezi neutralitatea în actuala configuraţie politică românească şi europeană. Ar fi condamnabil să te izmeneşti, să faci pe neutrul în timp ce Puterea îi fură şi îi sărăceşte pe români pe faţă, în văzul tuturor. Neutralitatea naşte monştri în aceşti doi ani electorali, deci ea trebuie abandonată, dacă cumva a existat vreodată o reală şi utilă neutralitate a presei. Nu mai putem fi neutri pentru că scena pe care evoluează „presa liberă” în România este, ca şi în Ungaria, total dezechilibrată, puternic înclinată în favoarea Puterii.

Iar asta va însemna un singur lucru: atenţie, foarte mare atenţie de unde vă luaţi informaţiile mai ales în aceşti doi ani electorali, în care veţi fi bombardaţi, pur şi simplu, cu ştiri false şi provocări ultra-naţionaliste cu o lozincă niciodată uzată: să gândim, să ne purtăm, să acţionăm româneşte. „Român” şi „româneşte” vor fi cuvintele esenţiale. A spus-o inclusiv purtătoarea de cuvânt a dublului condamnat penal mereu rejudecat Liviu Dragnea, d-na premier Dăncilă. Păi, adică, dacă avem „America first”, dacă avem „Hungaria first”, de ce n-am putea avea şi „Romania first”?! N-a dat mâna „daddy” cu licuriciul suprem şi cu bad boy-ul vecin?!

Una peste alta, o să închei spunându-vă că nu prea ştiu spre ce se îndreaptă presa românească în aceşti ani. Am, totuşi, o certitudine: liderii noştri politici aflaţi în criză de identitate şi de voturi nu trebuie să-l copieze pe Viktor Orban chiar în tot ce face! 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.