OPINII 14 iulie 2021

EDITORIAL. Lecţii de curaj politic de la Maia Sandu

de Dumitru Manolăchescu | 1186 vizualizări

Moldoveanul din mine nu-mi dă voie să trec peste un subiect pe care l-aş fi dorit mult mai prezent în Media din România: alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

A câştigat PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate), fondat de actualul preşedinte al Moldovei, Maia Sandu. Frumuseţea e că a câştigat la scor faţă de Blocul electoral al socialiştilor şi comuniştilor, condus de „fostul” Igor Dodon, un declarat pro-rus: 53 la 27%.

Un scor nesperat de cineva în momentul în care aparent fragila Maia Sandu a rupt pisica, decretând alegeri anticipate prin dizolvarea Parlamentului ostil Uniunii Europene. Da, asta a fost o treabă de bărbat politic curajos, ceea ce o pune pe Maia Sandu într-o poziţie extrem de avantajoasă în tot ce înseamnă relaţia Moldovei cu UE, cu Vestul, cu România în special. Daţi-mi voie să cred că Iohannis al nostru n-ar fi găsit niciodată sămânţa de „nebunie” care să-i permită un joc la limita supravieţuirii politice: ori totul, ori nimic!

Ce mi-a plăcut şi mai mult a fost că moldovenii mi-au dat motive să constat că sunt mai deştepţi decât par. Nu zic „mai deştepţi decât românii”, cum sună multe comentarii specializate în învrăjbirea fraţilor; spun doar că partidul AUR, o strânsură de oameni care într-o Românie abulică s-a trezit peste noapte cu 10% în teşchereaua electorală, a luat doar 0,5% într-o Republică Moldova pe care vrea s-o unească obligatoriu şi rapid cu România. La numărul lor de votanţi asta înseamnă mai nimic.

Ce e şi mai onorant pentru moldovenii de dincolo de Prut este că scorul obţinut de PAS i-a pus pe jar pe politicienii ruşi. Care, în maniera binecunoscută, au început să ameninţe: vă arătăm noi UE şi NATO de n-o să le puteţi duce, o să-i punem pe războinicii transnistreni în tranşee cu toate puştile şi baionetele îndreptate spre voi!

Mă-nnebunesc după oftica rusească! Oftică, nu vodcă, să fie clar... Adică îmi place să li se mai scurteze din prea-lungul nas ţinut pe sus de o dictatură capabilă să distrugă jumătate de lume. Şi-mi place să văd că o doamnă fragilă şi deschisă la minte i-o serveşte „ţarului”, refuzând să plece capul în faţa unuia care crede că guvernează Terra.

Ar cam fi de învăţat, iată că am ajuns să spun şi lucrul ăsta, de la Maia Sandu şi moldovenii care au votat Partidul Acţiune şi Solidaritate. Iar principala lecţie oferită de moldoveni este că Patria nu se vinde, nu se scoate la tarabă. Nici pentru AUR-ul lui Simion-Şoşoacă, nici pentru rublele lui Putin. Patria este pământul pe care construim un viitor copiilor şi nepoţilor noştri. Un viitor care, iată, nu mai vrea să fie pro-rus, nu mai vrea să înveţe, obligatoriu, limba rusă. Un viitor care s-a săturat de cizma rusească şi visează la civilizaţia occidentală. E posibil ca şi acest vis să nu fie perfect, dar va fi, oricum, altceva.

Un „altceva” cu care, dacă-mi aduc bine aminte, politicienii români ne-au minţit ani buni de zile: o politică „altfel” ne-au promis ei, şi ne-au dat aceleaşi figuri triste şi aceeaşi frică de reforme esenţiale într-o Românie feudalizată de politicieni hoţi şi escroci.

Da, asta e o lecţie pe care basarabenii vor trebui s-o înveţe trăgând cu ochiul la îndelunga experienţă românească în materie de „aşa nu!”. Mai clar spus, preşedintele Maia Sandu şi politicienii PAS vor trebui să înveţe cum să nu-şi bată joc de uriaşul capital de încredere cu care i-a înzestrat electoratul la vot. Nu ştiu de la cine ar putea ei învăţa chestia asta, dar cu siguranţă nu de la politicienii noştri!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.