OPINII 1 aprilie 2021

EDITORIAL. „Lăsaţi protestatarii conspiraţionişti să vină la mine!”

de Dumitru Manolăchescu | 1993 vizualizări

Trec batalioane de români urlători pe sub geamurile blocurilor în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Bacău. Trec şi strigă: „Jos pandemia!” – ei, care nu cred în pandemie... Prin curţile spitalelor scandează către medici: „Asasinii, hoţii!”. În vreme ce guvernul vrea să-i implice pe medicii de familie în vaccinarea populaţiei, nişte nesimţiţi egoişti manipulaţi de câteva partide politice susţin teoria conspiraţiei universale. Mă întreb câţi medici de familie vor avea curajul să se dedice acestei acţiuni, care ar salva de la moarte mii de români...

De la geamuri îi privesc consternaţi oameni care s-au chinuit să învingă boala în spitale sau în paturile de acasă. Oameni cărora le-au murit părinţi, copii, fraţi, surori. Unul dintre ei le strigă de la etaj: „Tatăl meu a murit acum două zile de Covid şi voi spuneţi că nu există?”. Manifestanţii nesimţiţi îl huiduie. Dacă omul ar fi fost pe trotuar şi le-ar fi reproşat ceva, probabil l-ar fi sfâşiat.

De unde atâta ură şi atât dispreţ creştin-suveran faţă de viaţa şi sănătatea semenilor noştri? Ce drepturi îţi oferă libertatea? Dacă aşa arată „drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, începe să nu-mi mai pară rău că am trăit jumătate din viaţă într-un regim care îţi dădea drepturi cu linguriţa şi libertăţi cu pipeta.

Medicii din Bacău ameninţaţi de manifestanţii nesimţiţi au făcut o conferinţă de presă din care eu am ales o idee: „Lăsaţi protestatarii să vină la mine!”. N-au spus-o ei, ei doar i-au rugat pe manipulaţii din stradă să-i lase să se sacrifice, să-şi facă treaba, eventual i-au invitat să se convingă de realitatea Covid 19 mergând printr-o secţie ATI. Dar o spun eu: cred că singurul lucru care le-ar schimba acestor nesimţiţi părerea despre virus ar fi să  se infecteze şi să fie obligaţi să ajungă în spitalele „asasine” şi la medicii „hoţi”. Atunci şi-ar da, poate, seama cât de proşti au fost şi cât de mult au greşit nu doar faţă de medici, ci faţă de toţi ceilalţi care înţeleg despre ce-i vorba.

Manifestaţiile nesimţirii continuă, dar şi-au pierdut din intensitate. Au dispărut, cel puţin deocamdată, ultraşii amatori de cafteală cu jandarmii. Au rămas ceilalţi, mai liniştiţi, mai puţin ofensivi, dar nu mai deştepţi decât cei care aruncă cu petarde prin galeriile de pe stadioane. Rămân, persistă, trăiesc în România normală la cap imagini care nu vor fi uitate prea repede: oameni care şi-au pierdut părinţi, copii, rude din cauza Covid 19 huiduiţi de nişte hoarde stupide egoiste.

Şi o bătrână dialogând cu primarul Timişoarei, neamţul Dominic Fritz: „Credeţi în Dumnezeu, sau în Covid, d-le primar?”. „În amândouă”, îi răspunde Fritz. „Asta nu se poate!”. Vedeţi încă o pildă vie a „mâniei” religioase induse de nişte preoţi fără har: nu pot exista şi Dumnezeu, şi Covidul în acelaşi timp. Şi tot primarului neamţ i se striga pe sub ferestre: „Fritz, aici nu-i Auschwitz!”. Teribil, inteligent, deştept de-a dreptul...

Ca să nu fiu greşit înţeles de conspiraţioniştii din politică: protestatarii paşnici nu fac parte din categoria „nesimţiţi”, indiferent ce cred ei despre virusuri şi vaccinuri; „nesimţiţi” sunt cei care îşi bat joc de sănătatea şi durerea semenilor lor ignorând cu rea-credinţă restricţiile, dar şi politicienii care îi încurajează sau instigă urmărind un profit electoral; „proşti” sunt cei care cred că Dumnezeu nu poate coabita cu Covidul, dar şi cei care văd o rimă isteaţă în „Fritz-Auschwitz”.

„Lăsaţi protestatarii conspiraţionişti să vină la mine!” poate fi un motto interpretabil al oricărui medic dintr-o secţie ATI. Nu se va întâmpla din două motive: pentru că medicii îi vor trata la fel pe toţi cei care ajung în spitale, şi pentru că manifestanţii care îi huiduie pe medici nu vor avea tăria să recunoască nici măcar în faţa neantului: „Am fost un prost şi-un nesimţit, iartă-mă, doctore!”.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.