OPINII 2 iunie 2021

EDITORIAL. „Lacustră” cu primării jupuite

de Dumitru Manolăchescu | 839 vizualizări
Sursa foto - Facebook @guv.ro
Sursa foto - Facebook @guv.ro

Pe-acolo pe unde îmi arunc eu ochii spre Bucegi plouă de se rup norii şi plâng sufletele. Pe de o parte înţeleg şi eu cum e cu agricultura asta a noastră care cere mereu „apă” pentru că nu suntem în stare să producem nişte canale de irigaţii. Pe de altă parte, însă, mai dă-o-n Doamne iartă-mă de ploaie, că vine la pachet cu frigul, prin dealuri şi la munte sunt 2-3 grade C, greu de suportat...

Mă rog, asta e, n-am fost cuminţi, nu ne-am rugat destul la Doamne-Doamne şi-uite că suntem pedepsiţi. Ce simplu ar fi să fie aşa! Doar că lucrurile sunt ceva mai nuanţate, ca să nu zic mai complicate.

Pe lângă ploaie şi frig de sus, ne mai dă Guvernul de jos şi nişte veşti care pe unii îi înfioară, pe alţii îi bucură. Că aşa e mereu, toate au cel puţin două viteze. Vestea bună-proastă pe care am apucat s-o aflu dârdâind este că premierul Florin Cîţu se gândeşte să nu mai dea bani primăriilor care îşi bat joc de colectarea taxelor şi impozitelor. Adică să le dea un prim pachet, după care, la reechilibrare, stop! „Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile în unităţile administrativ-teritoriale mai mari decât veniturile”, zice Cîţu şi chiar că-l cred şi îl aprob. Ştie ce spune, a fost ministru de Finanţe şi nu trebuie să fii „doctor” ca să pricepi logica enunţului.

Cele mai multe primării aflate în această situaţie sunt cele jupânite de pesedişti. Cărora nu le e deloc jenă să stea cu mâna întinsă la Guvern, ori să reclame prin presa aservită că nu mai au bani nici de lefuri pentru angajaţi. Cele mai multe asemenea primării şi-au ridicat poalele-n cap când guvernele PSD le-au permis să mărească până la nesimţire salariile angajaţilor. N-au mai avut nicio piedică, nicio ruşine, sunt primari şi secretari de comune anonime care şi-au tras lefuri de miniştri. Păi dacă se poate, de ce nu? Ce mai contează că nu colectăm nici jumătate din valoarea salariilor într-o primărie în care problema unor investiţii nici măcar nu se mai pune? În care toate zac, toate dispar, moare lumea de foame îngropată în hârtoape, dar important este să funcţioneze, să trăiască şi să înflorească onor primăria, autoritatea aia locală bună de nimic. 

Deci Florin Cîţu are dreptate să taie macaroana acestor primari care îşi bat joc de banul public, care nu fac niciun efort să colecteze din taxe şi impozite măcar atât cât să-şi întreţină propriul personal. Problema e cum va face guvernul mişcarea asta de forţă şi care e următorul pas.

Pentru că mi-e greu să cred că episodul „nu vă mai dăm bani” nu va avea urmări. Una dintre ele va fi o revoltă a primarilor îmbuibaţi din bani publici de toate guvernele anterioare. Să vezi greve, mişcări de protest din partea asociaţiilor care patronează primăriile! Să vezi acuze şi înjurături prin Parlament de la pesedişti!

Deci va fi cu „va urma”. Şi mă gândesc că ce spune acum premierul Cîţu se asortează cu ce spunea zilele trecute primarul Clujului, Emil Boc: „Trebuie să ne gândim la o reorganizare administrativ-teritorială care să reducă numărul UAT, sunt mult prea multe şi ineficiente”. Corect, asta a fost „chestiunea zilei” luni şi ani de-a rândul prin mai toate guvernările: cum să facem să avem mai puţine judeţe, mai puţine primării, mai puţine consilii judeţene...

Greu, tăticu, al dracului de greu! Poate că liberalii s-ar înţelege, cumva, cu USR-PLUS pe tema asta, dar ce te faci cu UDMR? Că ei nu votează împuţinarea judeţelor decât în singura variantă care le convine: apariţia unui judeţ Trei-Scaune, adică Harghita-Covasna-Mureş. Adică revenirea la fosta Regiune Mureş Autonomă Maghiară din primii ani de după colectivizare. O regiune de care ţara noastră s-ar fi putut lipsi fără mari regrete, o regiune a cărei revenire în prim-plan ar însemna mari probleme etnice într-o democraţie fragilă ca a noastră.

Dar să nu ne grăbim, să o luăm pas cu pas. Să vedem cum va reuşi premierul Florin Cîţu să condiţioneze banii de la buget pentru UAT de colectarea taxelor şi impozitelor locale, apoi mai vorbim, mai vedem, mai calculăm. Teamă mi-e că, oricât i-ar ameninţa Guvernul, nu vom vedea prea curând o schimbare de optică şi de obiceiuri din partea multor primari şi şefuţi PSD-AUR din teritoriu. C-aşa-i la noi, câinii latră, ursul trece...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.