OPINII 19 august 2019

EDITORIAL. La Putna, cu prima blondă şi ţiitorul ei de umbrelă

de Dumitru Manolăchescu | 1123 vizualizări

Stau pironit în traficul sinucigaş dintre Râşnov şi Bran. 15 km. pe care în sezonul de concedii cu vedere la „Castelul lui Dracula” îi faci într-o oră. Cum ar veni, e o zi ca oricare alta. Adică sumbră. Dar nu pentru că mă-nghesuie o ploaie mocănească de octombrie, că tot n-am altceva de făcut în traficul de melc, ci pentru că, uitându-mă la cerul gri, nu pot să nu mă-ntreb: oare pe vremea asta poate circula elicopterul d-nei premier Dăncilă? Că dacă nu, e jale în Moldova şi în toate aşezările creştinilor buni, rugători, închinători şi pupători de Sfinte Moaşte care-o aşteaptă cu pâine, vin şi sare.

La Mănăstirea Putna nu mai poate românul să se roage în linişte; vine sobor zgomotos de preoţi şi alai de mireni politici, cu mese îmbelşugate musai de post, asortate cu vin mânăstiresc şi ţuici duhovniceşti aduse cu mari sacrificii din vecinătate – ştiu popii descântecul de rachiu şi vin de viaţă lungă, între două mătănii bat cărările Bohotinului şi-ale Cotnariului, plus viile suspectate de procurori c-au fost luate cu japca de „fratele” sfânt de la Marea Neagră. Păi cum să nu-i omeneşti pe-alde Dăncilă, Fifor şi tot alaiul politic aflat în preumblare electorală pe banii statului, adică pe banii închinătorilor la moaşte?! Te bate Cel de Sus, cum să nu respecţi autoritatea supremă blondă şi ţiitorul ei de umbrelă?! Peste vreo trei luni o şi votăm preşedintă, că de-aia s-a deranjat până la noi, netrebnicii, tocmai din înaltul Cerului.

Treaba-i limpede, n-ai cum s-ajungi pe pământ, cu maşinile adică, la Putna, n-ai drumuri demne de roţile şi şezuturile fine ale guvernanţilor. E musai să te urci în elicopter şi să aterizezi în preajma mănăstirilor unde primarii i-au adunat cu anasâna pe credincioşii care-i pupă necondiţionat şi pasionat mâna Veoricăi. Te dai jos din aparat, ministrul de Interne îţi ţine umbrela, galant ca orice internist interimar, te laşi răsfăţată cu pupici pe faţa sulemenită şi-ţi dai cu părerea despre ce bine şi frumos e în Moldova lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Dar nu-ţi pune nimeni piedică, te ia valul Sfinţeniei, nu te mai poţi opri la timp şi continui să emiţi truisme: „Ar trebui să fim mai buni măcar de sărbători, să vedem lucrurile care ne unesc, nu cele care ne despart. Cred că dacă toţi am merge şi ne-am ruga am fi mai buni, iar societatea n-ar mai fi atât de divizată”. Veorico, dacă zici aşa de Sfânta Mărie, cu ce ne mai surprinzi la Crăciun? Ori te-ai gândit că nu va fi cazul?!

Adevărul e că nici n-am mai auzit vorbele astea, sunt o noutate absolută, o revelaţie. Ascultând-o şi privind-o pe madam Veorica îmi dau seama ce mult pierdem neînvăţând nimic din aiuritoarea ei înţelepciune. Păi sigur că are dreptate, am fi mult mai buni şi mai uniţi, am fi nişte patrioţi români adevăraţi dacă în loc să protestăm în pieţe sau să strigăm măscări pe la adunări ne-am duce să pupăm moaşte şi icoane la sfintele mănăstiri. Asta-i rezolvarea, fraţilor, lăsaţi-le dracului de proteste, lăsaţi micii şi berea, lăsaţi metrul ăla blestemat de autostradă, lăsaţi-le pe Alexandra şi Luiza, ori pe amărâţii omorâţi de-un alcoolic la spitalul de nebuni de la Săpoca; mergeţi în genunchi la Putna, la Micula sau pe unde mai ştiţi vreun lăcaş sfânt de rugăciune şi închinaţi-vă, necredincioşilor, căiţi-vă şi bateţi mătănii! Pentru că doar rugile voastre la Prea Curata vor putea aduce acestei Românii drumuri civilizate, lefuri decente, respectul, dreptatea, adevărul şi siguranţa promise de autorităţi, după care jinduiţi de trei decenii, dacă nu cumva de când vă ştiţi pe lume.

Fără să-şi dea seama, madam Veorica ne-arată drumul pe care şi l-ar dori pentru poporul român: drumul rugăciunii, drumul oaselor dezgropate, curăţate şi pupate, drumul moaştelor, adică drumul credinţei necondiţionate în Sfinţi şi Sfinte. E clar că nu-şi dă seama ce Sfânt o priponeşte la Palatul Victoria şi-atunci ne îndeamnă să ne rugăm la toţi Sfinţii din partid, că e mai sigur. Să ne rugăm s-o ţină PSD în capul mesei şi nu mai fiţi cârcotaşi, ce dac-a venit pe calea aerului? La urma-urmei elicopterul e plătit de Partid din banii noştri. 12 milioane de lei de la buget pentru Veorica, Fifor şi-ai lor doar în luna august. Cum să nu vezi lumea de sus? Vi se pare mult?! Zgârciţilor!

Aflat în mare criză de speranţă în viitor, eu unul cred c-am priceput mesajul înălţător al d-nei premier: nu guvernele, nu autorităţile pământene vă pot aduce bunăstare, fericire, linişte, siguranţă. Totul vine de Sus, de foarte Sus, mult mai de Sus decât elicopterul în care zboară dumneaei pentru că n-are şelinate cu care să răzbată pe şoselele Moldovei. Soluţie: închinaţi-vă, rugaţi-vă, credeţi în trimişii Lui pe pământul românesc 19% pesedist şi veţi avea de toate; dacă nu în viaţa asta, sigur în aia de apoi... Rugaţi-vă şi votaţi PSD!

 Să recunoaştem: cu un asemenea mesaj, d-na Dăncilă în noiembrie şi PSD la anu’ şi la mulţi ani vor fi votaţi de toată suflarea de moşi şi babe grabnic pupători şi închinători la moaştele tuturor sfinţilor. Ar mai rămâne o întrebare: or fi de-ajuns rugăciunile? Că n-are tot românul elicopter pe acoperiş, milioane de euro de la Partid în poşetuţa ministrului de Interne sau maşini zburătoare la scară. Om vedea!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.