OPINII 7 octombrie 2021

EDITORIAL. La ce foloseşte certificatul verde?!

de Dumitru Manolăchescu | 1643 vizualizări
Sursa foto - Vaccinare Covid
Sursa foto - Vaccinare Covid

Certificatul verde obligatoriu noapte şi zi în spaţii publice închise şi, bănuiesc, mari aglomeraţii urbane nu mai sperie pe nimeni. Aşa cum nu sperie nici numărul uriaş de morţi asociaţi Covid 19 înregistrat ieri: 331. Ne-am obişnuit cu decesele, nu le mai punem la inimă, sintagma salvatoare de ignoranţi „aşa i-a fost scris” sună foarte ortodox, deci devine bun naţional.

Cum să ceri certificatul verde unui senator al României aflat în exercitarea funcţiei la Parlament?! N-ai cum, îţi trebuie sânge în instalaţie şi sângele ăsta apă se face în faţa Şoşoacei. „N-a îndrăznit nimeni”, zice duamna. Păi cum să-şi asume cineva găleţile de lături care i se revarsă în cap în caz de...?

La fel e şi cu alţii, nu-i văd pe şefii sau ospătarii din restaurante cerând cuiva vreun certificat, vreo dovadă, ceva, care să ateste că e vaccinat sau trecut prin boală. Nici măcar ei nu sunt, toţi, vaccinaţi, cum să ceară altora dovezi?

La fel e şi cu medicii, iar asta chiar e grav. Te duci la medicul de familie că te doare fierea, îl întrebi aşa, într-o doară, dacă-i bine să te vaccinezi  şi primeşti un răspuns de pus în ramă: „Nu merită, nene, nu te-ajută cu nimic”... Ieşi aproape speriat din cabinet şi ajungi rapid la singura concluzie posibilă: ţara asta nu e guvernată prost, ţara asta nu e guvernată. Punct.

Dar, pentru că adâncul gropii în care ne-am aruncat n-a fost atins, mai punem de-o criză: preşedintele Iohannis ne pregăteşte un guvern minoritar. Unul care să nu poată face niciun fel de reforme, pentru că ţara asta nu vrea reforme, nu e pregătită pentru reforme, nu ştie să se adapteze reformelor. Suntem nişte feudali în spirit şi e aproape indecent să mai vorbeşti azi în România despre lupta împotriva corupţiei sau reforma Justiţiei. Trăieşte bine, e mare şi tare cel care ţipă, cel care dă şi ia mită, cel care cumpără şi vinde pe oricine, cel care fură de la stat, cel care plânge la televizor de mila săracilor îmbrăcat în haine de firmă. Mulţimea votantă dă în clocot: că bine le zice, coană Joiţico, aferim bre...

Aşadar, adio reformelor! N-avem noi treabă cu Uniunea Europeană, n-avem treabă nici măcar cu ţările din liga a treia. Vom face în continuare ce ştim mai bine: vom sta pe noi, aşteptând o dictatură luminată care să ne spună în 2021 ce învăţam eu în clasele primare din 1955: că soarele răsare întotdeauna de la Răsărit... Va veni şi ea, dictatura asta, că nu degeaba au tânjit românii trei decenii după un demn urmaş al lui Iliescu. Că va fi Ciolacu, că va fi Rafila, că va fi Ştefănescu, că va fi Dragnea însuşi nici nu mai contează. Important e că spre acest abis al civilizaţiei europene ne îndreptăm cu cea mai mare viteză, într-o rachetă pilotată de un preşedinte zăbăuc, pe care mulţi dintre noi chiar l-am confundat cu un om de stat, asistat de câţiva politicieni cu permisul de conducere expirat.

Într-una din nopţile trecute, la un spital din Moldova un tânăr muribund a mărturisit în faţa medicului care încerca să-i salveze viaţa că certificatul verde pe care îl arătase era fals, de fapt omul nu se vaccinase decât la chiuvetă: asistenta se face că-ţi face vaccinul, dar de fapt îl aruncă la chiuvetă şi nu te-nţeapă. „Îmi pare rău, v-am minţit”... Omul a murit, încă o victimă deloc inocentă a mişcării antivaccin. Se mai sperie cineva? Mai impresionează pe cineva? Ioc. „Aşa i-a fost scris”...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.