OPINII 5 aprilie 2022

EDITORIAL. Între „interesele maghiarilor din România” şi „securitatea ungurilor”

de Dumitru Manolăchescu | 2916 vizualizări

FIDESZ, partidul premierului Orban Viktor, a câştigat confortabil alegerile parlamentare din Ungaria. Are o majoritate de două treimi, cu care naţiunea majoritară poate face tot ce gândeşte şeful autocrat absolut. Pentru că nu-şi imaginează nimeni că mişcă ceva în Ungaria fără acordul premierului Orban.

Uneori, când democraţia românească dă în clocot, mă trezesc visând nostalgic la puţintică autocraţie, la mai puţine drepturi şi mai multe obligaţii, la pumni în gura celor care vorbesc aiurea, vrute şi nevrute, fără niciun control. Mă trezesc însă repede şi-mi dau palme. E teribil ce repede poate aluneca un popor de la democraţie la despotism, de la libertate deplină la restricţii autoritare depline. Nu merită, libertatea de a gândi, a face şi a spune ce crezi că e bine sau e rău nu se poate compara cu nimic. Nici măcar cu securitatea energetică lăsată inconştient la discreţia unui dictator.

În contextul bucuriei locale generate de victoria FIDESZ, care se vede şi de pe Lună, şi de la Bruxelles, dar şi de la Bucureşti, preşedintele UDMR şi-a manifestat cu tărie sentimentele pro Orban: „Un lucru e sigur – interesele maghiarilor din România vor fi importante pentru guvernul Ungariei în următorii patru ani”.  Ai zice că l-a prins dl. Kelemen pe dumnezeul Orban de-un picior.

E o bucurie pe care ar fi cazul s-o împărtăşim şi noi, românii din HarCov? Poate că da, uite că avem un stadion nou-nouţ cum nu sunt multe în România, făcut cu bani de la guvernul Orban. Şi uite că mai sunt mici şi mari firme, fermieri, ziare şi afaceri susţinute cu fonduri de la acelaşi guvern. Numai că dl. Kelemen pune degetul pe rană când spune: „interesele maghiarilor din România sunt importante pentru guvernul Ungariei”.

Întrebarea vine de la sine: pot înţelege guvernul Ungariei, dar UDMR nu guvernează în România?! Şeful acestui partid ar trebui, probabil, să găsească măcar într-un colţ al gândirii sale politice un loc şi pentru interesele românilor. Şi nu doar ale românilor minoritari în Secuime, ci ale tuturor românilor, pentru că de-aia are UDMR miniştri în Guvernul României, nu în „autoguvernarea din Ţinutul Secuiesc”. Altfel s-ar putea crede că, Doamne fereşte!, miniştrii UDMR reprezintă doar interesele maghiarilor din România! Ceea ce n-ar fi deloc de natură să ne entuziasmeze.

Declaraţia d-lui Kelemen seamănă izbitor, cum altfel!, cu ce spunea premierul Orban în chestiunea ucraineană chiar pe 24 februarie, ziua invaziei ruseşti în ţara vecină: „Condamnăm gestul, dar securitatea ungurilor este cea mai importantă”. Ar fi de tot râsul dacă n-ar fi tragic: „La ce e bună o Lume din care să nu facă parte Rusia?” – se întreba Putin, pus în faţa „chestiunii nucleare” ca ultimă soluţie.

Ştim, politica e o mizerie deloc străină de „preacurvia” condamnată de Biblie, în politică nu există sentimente, morală, compasiune, empatie. Există doar pragmatism feroce, egoism trivial şi, mai presus de orice, există interese. Iar interesul Ungariei, exprimat foarte clar de premierul Orban, este „securitatea ungurilor”, asigurată nu doar la nivel declarativ prin  supunerea totală în faţa unui posibil criminal de război.

Dar interesul Ungariei lui Orban nu este şi interesul României. Ce nu înţeleg eu este cum se armonizează acţiunile proeuropene, proucrainene, pro NATO şi anti-Putin ale Guvernului Ciucă, ocupat şi de câţiva importanţi miniştri maghiari, cu discursul antieuropean, antiucrainean şi pro Putin al Guvernului de la Budapesta, guvern care reprezintă la cel mai înalt nivel „interesele maghiarilor din România”, adulat de politicieni UDMR parte activă a guvernării în România. Dacă aici nu e o ruptură logică, atunci e un fals grosolan în discursuri publice pe principiul cunoscut şi exersat deja de lideri politici maghiari: una spunem, alta facem.

Un singur lucru mă linişteşte oarecum: în admiraţia necondiţionată dar motivată  faţă de Orban Viktor şi FIDESZ, liderii UDMR, în numele cărora bănuiesc că s-a exprimat dl. Kelemen, sunt însoţiţi de George Simion, preşedintele AUR, şi de toţi cei care se închină smeriţi la Răsărit şi obligatoriu la icoana bicefală Putin-Kirill. 

Aştept cu interes pasul următor al ineditului cuplu de admiratori ai conducătorilor autocraţi, suveranişti, antieuropeni şi antiamericani; la idoli comuni, acţiuni convergente...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.