OPINII 6 octombrie 2017

EDITORIAL. Indiferent de etnie, ne omoară prostia şi birocraţia!

de Dumitru Manolăchescu | 1130 vizualizări

Nu chiar pe toţi, vor supravieţui cei imuni la prostie, cum ar fi foşti şi actuali miniştri – Varujan Vosganian, un aşa-zis liberal căruia nimeni nu-i numără ouăle, sau Liviu Pop, un pesedist căruia limba română îi atârnă ca o piatră de moară legată de gâtul sinucigaşului, ca să dau doar două nume din miile care s-ar putea da...

Dar nu despre acest gen de prostie, care ne omoară mai lent, va fi vorba aici, ci despre prostia şi birocraţia care ne ucide rapid: lipsa medicilor, boală cronicizată a sistemului sanitar românesc. Judeţul Covasna resimte deja efectele lipsei medicilor de familie, statisticile nu mint dar nici nu-ţi oferă vreo perspectivă: 51 din cei 100 de medici de familie din judeţ vor ieşi la pensie în anii imediat următori. Şi mai grav: în municipiul reşedinţă de judeţ, din 30 de medici 24 au peste 60 de ani.

Medicul meu de familie are peste 60 de ani. O va mai duce un timp, dacă nu cumva i se va face greaţă de mizeria din sistem, de birocraţia uriaşă care îi învăluie existenţa profesională şi va renunţa, pur şi simplu, la cabinet. Ce voi face, ce vor face mulţi alţii ca mine care nu vor şti spre ce alt medic să se-ndrepte?

De fapt, întrebarea e alta: ai, cu adevărat, o alternativă? Ai cu cine să schimbi un medic care se pensionează sau pleacă în străinătate scârbit de sistemul medical românesc? Răspunsul e unul singur: nu ai! Trăim o uriaşă criză de medici şi de soluţii într-un domeniu de care nişte guvernanţi inconştienţi şi ucigaşi şi-au bătut şi îşi bat în continuare joc. Un sistem bazat pe pile şi şpăgi, distrus de orgolii şi trufie, de birocraţie şi iresponsabilitate, de aroganţă şi prostie. Un sistem care a oferit şi oferă „carne de tun” puşcăriilor şi ziarelor de scandal.

Este judeţul Covasna o excepţie de la regulă? Doar la noi sistemul medical de familie e în colaps? I-au speriat pe medicii din ţară realităţile covăsnene, discursurile naţionaliste şi izolaţioniste ale liderilor politici? N-aş zice, lipsa forţei de muncă începe să fie o problemă al dracului de actuală, pentru că nu lipsesc doar medici, ci şi constructori, instalatori, croitori, bucătari, tinichigii... Avem, în schimb, meserii care o duc bine: farmacişti, gropari, preoţi, primari, patroni de firme de înmormântări cu preţ redus, vânzători de haine second-hand... Meserii şi ocupaţii care spun multe despre unde ne-au adus 27 de ani de „domnie” a prostiei şi ticăloşiei  emblematice a politicianului româno-maghiar, întruchipate în buimăceala unui electorat românesc analfabet funcţional – vizibil în întreaga ţară, deci şi în Ardeal.

Dacă mă gândesc bine, criza sistemului sanitar n-avea cum să ocolească Har-Cov; dimpotrivă, aici se resimte şi mai dureros, pentru că legăturile de rudenie cu Ungaria au însemnat un exod într-o singură direcţie: de la Est la Vest, de la Cluj sau Oradea la Budapesta, de la Sf. Gheorghe la Debrecen. Autorităţile locale au încercat să atragă medici din ţară şi străinătate, au oferit inclusiv apartamente pentru specialişti, dar la nivelul medicilor de familie nu s-a realizat nimic. Singurii care ne mai caută sunt medicii din Basarabia, care învaţă la Iaşi, trec pe la Tg. Mureş şi ajung, apoi, în marile centre medicale private din România. Private, să ne înţelegem, nu sunt atraşi de birocraţia impusă de sistem medicilor de familie.

Lipsa forţei de muncă în România începe să doară la modul fizic. Iată cum ajungem la nişte vorbe pe care le credeam spuse într-o doară acum câţiva ani: vom agrea noi, nu ne va impune nimeni serviciile oferite de imigranţii din Orient, din India sau din Africa. Germania o face de multă vreme, ţările nordice la fel, uite că a venit şi rândul Balcanilor. Ungaria încă rezistă, ei îşi plătesc foarte bine medicii şi le oferă condiţii de tot felul. Deocamdată îşi permit garduri anti-migranţi. Noi... nişte proşti, ocupaţi cu politica interesului de partid. Stăm, cugetăm, îi admirăm şi-i votăm pe cei care-şi bat joc nu doar de viaţa şi sănătatea noastră, ci şi de viitorul copiilor şi nepoţilor noştri. Pentru că nu deosebim binele de rău şi prostia de modestie, ne zbatem în aceleaşi tipare desuete: eu cu cine votez? Unul care întreabă şi nu caută, unul obişnuit să creadă fără să cerceteze va vota întotdeauna prost. Şi va trăi la fel.

Sursa foto - Facebook

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.