OPINII 25 ianuarie 2019

EDITORIAL. Guvernul exportă fudulie, prostie şi „negaţionalism”

de Dumitru Manolăchescu | 797 vizualizări

Fudulia şi prostia sunt două ingrediente absolut necesare într-un meniu bazat pe varza românească de Bruxelles. Ce să ducă alde Veorica, Petrică, Orlando, Carmen, Rovana şi ceilalţi inculţi agramaţi din guvern la Uniunea Europeană decât fudulie, prostie, mitocănie, „negaţionalism” ostentativ? Păi ei nu ştiu să vorbească româneşte corect, limpede şi logic, cum dracu’ să le spună ălora în germană, engleză sau franceză cu ce se mănâncă „negaţionalismul” ăsta patentat de Veorica, ori „cormoranismul” lui Petrică?

Ai noştri guvernanţi fac paradă la Bruxelles de vorbe fără niciun înţeles. O fac pentru că n-au nimic în cap, adică nimic care să fie de folos unei Europe pe care o dispreţuiesc sincer şi aproape vizibil. O fac încurajaţi de faptul că parlamentarii europeni nu ştiu limba română, iar cei care o ştiu degeaba o ştiu, oricum nu pot traduce inteligibil şi inteligent aiurelile fără cap şi fără coadă care ies din guriţele gingaşe ale  pelicanilor noştri. De fapt, impresia mea este că au primit ordin pe unitate de la marele şef: nu vă angrenaţi în dialoguri cu ăia, faceţi-vă textul cu cât mai multă poezie şi metafore de-acasă şi repetaţi-l în faţa lor până când ori cedează, ori înţeleg că noi mai mult nu avem de unde...

Bazaţi pe învăţăturile lui Dragnea către neconflictuala din Videle, miniştrii noştri se lăfăie în vorbe luate parcă dintr-o colecţie a limbii de lemn de pe vremea Ceauşescului, împănată cu neologisme care nu spun nimic pentru că nu există. Ideea e că la Bruxelles poţi grăi orice, se descurcă translatorii oficiali, nu pot să repete în engleză, de pildă, prostia cu „negaţionalismul”, „cormoranii care fac baie în piscină”, sau vorbele molfăite neinteligibil de spilcuitul anost de la Finanţe, care nu ştie să-şi deschidă bine nici gura, dară-mi-te creierul către punga zgârciţilor finanţişti europeni. Stai să vezi, însă, că nu-i decât începutul basmului, din cauză de nepotrivire de caracter cu Iohannis n-a apărut încă pe firmament „franţuzoaica” de la Craiova, Lia Olguţa, aia cu „marş de tramvai”. Să vezi atunci emancipare oltenească pe naivii parlamentari europeni!

Ne facem de râs cu fiecare zi ce trece. Cum să explici, Gargamele, unor democraţii europene consolidate că tu dai ordonanţă de urgenţă pentru stricta folosinţă a lui Dragnea, distrugând în acest fel însăşi ideea de Justiţie echitabilă într-o ţară europeană? Cum să le explici că tu, ditamai ministrul de Justiţie, nesocoteşti prin această ordonanţă un principiu sacrosanct în dreptul internaţional, anume acela că legea penală nu retroactivează?! E clar că nu poţi, şi-atunci îi ameţeşti cu vorbe de neînţeles şi pentru tine, ce să mai zic de sărmanii care încearcă să traducă ceva din fudulia şi prostia voastră?!

Zicea Tudorel că lucrează el acum la o lege care să-i pedepsească pe-ăia care-şi denigrează ţara, o lege cu trimitere directă la parlamentarii români la Bruxelles, ori la alte oficialităţi din România, preşedintele Iohannis de pildă, care critică dur, inclusiv peste hotare, prostia şi ticăloşia guvernanţilor români. Adică, vezi mătăluţă, să băgăm gunoiul sub preş, să nu vadă Europa cât de tembeli suntem, să acoperim vidul prostiei pure cu fudulie înzorzonată, dată cu parfum bulgăresc adus tocmai de la Videle. Ai priceput, măi popor, ce-nseamnă să fii patriot român verde negaţionalist nesupus Europei lacome? Dacă nu, te lămureşte Tudorel-Patrioţel: să nu ne vorbim de rău ţărişoara, să nu fim conflictuali cu Puterea, să apărăm corupţii şi hoţii autohtoni, că la ei e nădejdea şi votul! Evident, există şi variante mai neortodoxe, adaptate zilei din calendar; de pildă: Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română/, Să stăm frate lângă frate, că oricum Dragnea ne bate,/ Să-nvârtim Hora Unirii, cu hoţii şi violatorii! Uite că mi-au ieşit nişte versuri... triste ca starea naţiei, dar tot răul spre bine, aşa vor afla şi europenii că duşmanii României nu sunt corupţia, sărăcia, prostia şi hoţia guvernanţilor analfabeţi, ci adevărul rostit cu sinceritate, corectitudinea politică şi europenismul unei majorităţi căreia nu-i mai este frică. Aşa vor şti şi ei că „răul” unei societăţi nu stă în politicienii corupţi, ci în protestatarii din pieţe, din presă şi din Opoziţie. Ciocu’ mic, nepricepuţilor, băgaţi la cap şi învăţaţi!

Ceva mai anapoda, mai anchilozat, mai ceauşist decât ce înţelege sinistrul Tudorel prin „patriotism” n-am auzit demult, de pe vremea când Iliescu îi acuza pe „boierii” ţărănişti că vând ţara burgheziei putrefacte din Occident, chemând în ajutor minerii şi legitimând politic un fesenism care ne bântuie şi-acum. Românii au o vorbă: prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul... Vi se potriveşte mănuşă, Toadere şi Veorico! Chiar dacă n-are corespondent în engleză, germană sau franceză, parlamentarii europeni au înţeles-o din prima clipă în care v-au văzut şi v-au auzit.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.