OPINII 4 iunie 2019

EDITORIAL. Gramul şi muntele

de Dumitru Manolăchescu | 1027 vizualizări

Cu toţii avem un gram de tâmpenie în creieraşele noastre. Depinde doar de noi să rămână „gram”, să nu devină „munte”. Unii reuşesc, alţii nu. Unii reuşesc să înţeleagă lumea şi oamenii ca pe o casă comună, cu uşi şi ferestre deschise, alţii înalţă garduri şi ziduri în interiorul unei case fără uşi şi ferestre. Vizita de trei zile a Papei Francisc ne-a arătat şi „gramul”, şi „muntele”.

Gramul a fost majoritar. O spune cu mândrie patriotică nebisericească şi nedisimulată unul care crede că instituţia Bisericii a făcut şi mult bine omenirii, dar şi foarte mult rău. N-am fost niciodată atât de conectat la cele sfinte, în care nu cred. Cred, însă, în umilinţa, bunătatea, talentul şi înţelepciunea unor oameni dedicaţi cu toată fiinţa lor împărţirii Binelui către cei defavorizaţi de soartă. Cred că asta ar trebui să fie, asta ar trebui să facă slujitorii Bisericii.

Vizita Papei ne-a scos din şanţuri chercheliţi de-un vot nesperat la alegerile europarlamentare. Încă mahmuri, pe câteva site-uri de ştiri şi mai ales pe Facebook am văzut reacţii de la cei la care gramul a devenit munte: „Ce caută catolicul ăsta la noi? Vrea să ne fure Biserica, tradiţia, noi suntem ortodocşi, nu vom accepta niciodată catolicismul”. Sau: „Popa ăsta vrea să dea Ardealul ungurilor, e prieten cu Viktor Orban”. Sau: „E comunist, ţine cu China, e vândut chinezilor”. Şi multe alte tâmpenii clocite pe „muntele” din capul lor.

Adică vine Papa şi ne îndeamnă la unitate şi solidaritate frăţeşti şi tu zici că vrea să ne fure preţioasa ortodoxie?! Adică vine Papa trei zile în România, timp în care merge şi la Iaşi, şi la Bucureşti, şi la Şumuleu-Ciuc, şi la Blaj, pledând pentru înţelegere, unitate şi frăţietate şi tu zici că vrea să dea Ardealul ungurilor?! Adică vine Papa pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi îi beatifică pe cei şapte episcopi greco-catolici români, apărători ai românismului în Ardeal, omorâţi de comunişti în închisori şi tu susţii că omul e comunist vopsit?! Păi atunci, berbecilor, sunteţi un munte de tâmpenie şi nesimţire. Dar e dreptul vostru, vi-l oferă dezmăţul permis pe Facebook, unde fiecare arată ce poate şi, mai ales, ce nu poate.

Adevărul, sau măcar o parte din el, e altul: aşa cum nu ne-am vândut ţara, ci am dat-o gratis, speculanţilor de toate naţiile oploşiţi de Ion Iliescu în „epoca” lui coclită, tot aşa nu ne vom vinde nici credinţa... Ardealul nu ni-l va lua nici Papa, nici Viktor Orban. Ardealul îl vor pierde, dacă-l vor pierde vreodată, românii care cred doar în „minunile” ortodoxiei, nu şi în cele ale altor credinţe. Ardealul va fi pierdut, dacă va fi vreodată pierdut, de guvernări ticăloase, ineficiente, corupte, care împart România în provincii privilegiate şi sărace, ţinând cu premeditare în întuneric pe cei săraci şi îmbogăţindu-i pe politicienii corupţi adunaţi în „famiglii” de partid.

Ştiţi ce a făcut Papa? A încercat să-i apropie pe toţi, adică şi pe săraci, dar mai ales pe bogaţi, de o idee preţioasă; cea a unităţii, solidarităţii şi fraternităţii, cea a drumului împreună într-o lume din ce în ce mai complicată, mai dură, mai nemiloasă. Dacă n-aţi înţeles acest lucru înseamnă că n-aţi priceput nimic. Îndrăznesc să fiu tranşant pentru că eu, la urma-urmei, n-am treabă nici cu Sfântul Părinte, nici cu Prea-fericitul Patriarh, nici cu sfinţii Bizanţului. Dar pentru că am treabă cu dumnezeul din fiecare om, recunosc că mă impresionează întotdeauna, mai ales la slujitorii Bisericii, umilinţa, bunul simţ, empatia, dăruirea de sine. Acestea sunt calităţi pe care le au doar oamenii deştepţi. Proştii sunt întotdeauna fuduli, cu coada sus, plini de ei şi siguri pe puterea lor.

Şi încă ceva, dragilor: am învăţat multe în aceste zile. Inclusiv ceva istorie, pentru că nu foarte mulţi români ştiau cu ce se mănâncă greco-catolicismul şi ce-au făcut cei şapte episcopi martiri pentru Ardeal şi România creştină. Mai buni şi cu alţii, nu doar cu noi, nu putem învăţa să fim în doar trei zile, dar Papa ne-a orientat într-o direcţie pe care nici măcar un liber cugetător n-o poate ignora.

Am avut trei zile luminate de Papa Francisc. Au trecut. Revenim la proştii şi deştepţii noştri. Asta e, pleacă Papa, vin Vâlcov-demisionarul şi Tăriceanu-victima serviciilor. Coborâm de pe înălţimile pe care am umblat împreună cu un sfânt în glodul imund din tranşeele săpate de orgoliile şi prostia noastră. Rămânem mai bogaţi cu o înţeleaptă, luminoasă  şi blândă privire papală dăruită României.

Sursa foto: Silviu Matei/Agerpres Foto.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.