OPINII 13 octombrie 2017

EDITORIAL. Gena masochistă

de Dumitru Manolăchescu | 807 vizualizări

În timp ce un deputat de-al lui Traian Băsescu, PMP adică, se pregăteşte să lanseze un proiect de lege prin care Media românească să fie obligată să difuzeze mesaje cu caracter patriotic (omul gândeşte ca pe vremea lui Ceauşescu, dar asta înseamnă să fii în ton cu mersul ţării, nu?!), în PSD e mare forfotă: baronii şi baroneţii fac ce ştiu ei mai bine, sforăresc şi complotează. Pentru că atâta ştiu, atâta fac. Problema noastră, a românilor care încă mai trăim în ţărişoară, e că ăştia nu se gândesc decât la micile lor afaceri, sforăreli şi comploturi. Altfel spus, ne conduc nişte lamentabile, triste şi nedemne figuri de ceară: îngrămădesc averi pe spinarea proştilor, după care se topesc la primul fum de lumânare zbârcită.

Au fost suficiente două sondaje de opinie care dau rezultate sub aşteptări pentru PSD pentru ca „unitatea de nezdruncinat” a marelui partid să se facă ţăndări. Ştiţi toate amănuntele poveştii, nu vi le mai spun eu. Întrebarea mea, la care încă n-am găsit un răspuns, este ce-ar trebui să ne dorim? Să ne conducă un PSD nereformat, patronat de penalul Dragnea, până la alegerile viitoare, ori să vină la Putere, printr-o moţiune de cenzură asumată şi de o parte din parlamentarii PSD-ALDE, un partid din Opoziţie?

La întrebarea asta n-am niciun răspuns pentru că vine imediat altă întrebare: care partid de Opoziţie? PNL-ul pare anesteziat de PSD, deci nu ştim dacă poate sta pe picioare proprii şi gândi cu capul propriu. În rest, pauză... Cu cine să guvernezi?! Şi-ar mai fi o problemă: chiar dacă liberalii s-ar da peste cap şi s-ar transforma într-un partid puternic şi eficient, n-ar reuşi în veacul vecilor să managerieze moştenirea catastrofală pe care le-o lasă 10 luni de guvernare pesedistă. Orice guvern ar veni acum, ar trebui să continue proiectele populiste ale PSD, altfel... s-a terminat cu şansele la alegerile parlamentare din 2020. Românul nu stă să se-ntrebe „de unde”, el ştie că Dragnea i-a promis bani mai mulţi în buzunarul găurit şi-i vrea acum! Păi nu pot să vi-i dau, că ne-au scos ăştia de la guvernare, cereţi-i lor! – ce scenariu mai grozav decât ăsta vă puteţi imagina pentru viitorul politic al lui Dragnea şi al PSD?!

Aşa încât, preşedintele Iohannis are dreptate: PSD trebuie lăsat să guverneze, să rezolve ce a început, să dea ce a promis, ori să se compromită definitiv până şi în ochii celor care gândesc cu creierul liderului Partidului.

Drept pentru care, vom avea parte de un război politic cu victime şi învingători: victime vom fi tot noi, învingători vor fi tot ei. Să traduc: ei vor simula nişte scene erotice în faţa electoratului, noi vom privi pe gaura cheii, excitaţi şi impresionaţi de tăvăleala unor personaje atât de importante. Mulţi nu vor înţelege nimic, majoritatea vor trage obloanele, voyeurii de profesie vor rămâne cu ochii pe gaura cheii, salivând patriotic. Scenă de film, după cum v-am spus. Aşteptăm o intervenţie a PMP cu cântece şi mesaje din vremuri care n-au apus.

Şi tot nu m-am lămurit: e bine să laşi patru ani de zile ţara pe mâna unor inconştienţi iresponsabili? Dacă nu-i bine, cine îşi asumă riscul să salveze ce se mai poate salva? Preşedintele Iohannis nu pare dispus să-i trimită în Opoziţie pe pesedişti. Ştie şi el, ştim şi noi de ce. Şi-atunci, cum o rezolvăm?

Am găsit un răspuns: tragem de timp. Toţi. Şi noi, şi ei. Ne uităm la icoane, ne închinăm, ne rugăm, ne ducem la moaştele Sfintei Parascheva, facem şedinţe de grup, ne dăm de ceasul morţii şi... o luăm de la capăt. Cu aceleaşi personaje principale, în acelaşi film, cu aceeaşi gaură a cheii umedă spre budoarul Puterii. Asta am făcut mai toată istoria noastră. Am tras de timp, am lungit agonia, am răbdat. Am şezut şi-am plâns, vorba poetului. Momentele noastre de glorie au fost rare. De-aia, probabil, ne uităm atât de repede eroii şi-i îmbrăţişăm atât de repede şi de strâns pe cei care se maschează în eroi. Lor, pseudo-eroilor, le convine, nouă n-ar trebui să ne placă. Şi totuşi... De unde-om moşteni gena asta masochistă?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.