OPINII 18 noiembrie 2022

EDITORIAL. Fotbal, corupţie şi cadavre în Golf

de Covasna Media | 792 vizualizări

O parte a iubitorilor de fotbal „curat” sunt revoltaţi de desemnarea micului stat Qatar drept gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal care începe duminică. Pe bună dreptate, aş zice, pentru că multe sunt cusute cu aţă albă în afacerea asta.

Acuze grave de corupţie planează asupra unor membri ai Comitetului Executiv al FIFA, care ar fi primit milioane de dolari mită pentru voturile lor în favoarea monarhiei din Golf. S-a vorbit de 1,5 milioane de dolari pentru cel puţin 3 şefi ai fotbalului din ţări africane. Au fost acuzaţi şi Platini, şi Blatter, doi mari oameni de fotbal la vremea respectivă, în 2010 adică, dar acuzele nu s-au putut dovedi, drept pentru care cazurile s-au închis.

S-a vorbit despre şi chiar s-au documentat încălcări grave ale drepturilor omului în construcţia celor 8 stadioane pe care se vor juca meciurile, dar şi a tot ce înseamnă infrastructură sportivă în acest scop. Presa internaţională a scris despre 6.500 de muncitori morţi în „exerciţiul funcţiunii”, adică în slujba sportului-rege, sau ca efect al muncii fără mijloace de protecţie adecvate la ridicarea stadioanelor. Muncitorii trudeau 9-11 ore pe zi contra unui salariu ridicol: 8-11 dolari pe zi. Familiile acestor oameni, aduşi din toate colţurile lumii ca să construiască „minunea” din Qatar, nu au primit nici până în ziua de azi vreo despăgubire. 

Statul qatarez speră să adune cel puţin 200 de miliarde de dolari de pe urma acestui campionat mondial, care va fi urmărit la televiziuni de cel puţin 5 miliarde de oameni. Organizaţiile umanitare speră ca măcar o parte din aceşti bani să fie folosiţi pentru plata unor despăgubiri către familiile celor morţi la construirea infrastructurii fotbalistice din Qatar.

Acestea sunt, pe scurt, datele esenţiale despre spectacolul fotbalistic pe care jumătate de glob îl aşteaptă la început de iarnă. Puţin ciudat să vezi campionat mondial în Europa în decembrie, dar în acelaşi timp provocator. E o noutate pe care n-am exersat-o până acum, merită atenţie.

Fanii fotbalului care se vor deplasa în Qatar vor suporta constrângeri şi nu vor lipsi frustrări majore legate de consumul de alcool în locuri publice, interzis în această ţară. Nu cred că monarhia qatareză îşi va schimba legile de dragul atragerii unui număr mai mare de băutori de bere din, să zicem, Anglia, Belgia sau SUA. 

Dar fotbalul rămâne pentru mulţi o pasiune. Va fi interesant de urmărit acest campionat mondial când afară stă să ningă în multe ţări de pe glob. Vor fi, de asemenea, ciocniri sportive aşteptate şi surprize care fac plinul amatorilor de pariuri riscante. Până la urmă, vreme de o lună de zile vom ignora corupţia oficialilor FIFA şi victimele muncii nenormate, prost plătite, care au împodobit Qatarul cu atâtea stadioane minunate, viitoare muzee, pentru că e greu de crezut că vor folosi la ceva „după”.

Iar acasă, în faţa televizorului, poţi vedea meciuri interesante gustând o bere sau un pahar de vin fără teamă că te arestează poliţistul qatarez de la colţ. Este şi motivul pentru care nu merg cu corectitudinea sportivo-politică până la a-mi refuza plăcerea de a vedea un Campionat Mondial de Fotbal sui-generis: în noiembrie-decembrie, într-o ţară din Orientul Mijlociu cu doar 500.000 de locuitori, dar cu multe interdicţii şi constrângeri care paralizează măcar parţial drepturile omului.

Nu cred că în loc de fotbal se vor disputa jocuri de societate amicale, cum afirmă cunoscătorii care mizează pe oboseala marilor nume din fotbalul mondial, gen Kane, Messi, Mbape şi mulţi alţii. Fotbalul scoate din marii jucători tot ce are el mai bun chiar şi în Qatar, sau mai ales în acest atât de controversat Qatar.

Începe, aşadar, spectacolul! Nu ştiu exact ce ne poate oferi un meci de deschidere precum Qatar-Ecuador, dar, la urma urmei, de ce nu?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.