OPINII 28 octombrie 2019

EDITORIAL. Eroi din cimitire, „eroi” din puşcării

de Dumitru Manolăchescu | 1452 vizualizări

La alba-neagra votului se joacă orice, oricând. A venit rândul eroilor români şi maghiari morţi la Valea Uzului. Ei sunt eroii din cimitirul internaţional pe care se bat acum autorităţile din Bacău şi Harghita. Bătaia asta s-a mai produs şi cu câteva luni în urmă, dar azi are alte nuanţe: UDMR are ce să ceară, are un nou-vechi subiect de şantaj la PSD, PNL şi orice alt partid care are nevoie de voturile parlamentarilor maghiari pentru sau împotriva noului guvern liberal. UDMR vrea ca românii să-şi ia crucile din cimitirul amenajat după Revoluţie cu sprijinul guvernului Ungariei vecine.

„Crucile maghiarilor n-au autorizaţie, ale noastre au autorizaţie de construcţie”, spune într-o palidă replică primarul din Valea Uzului, criticând o acţiune în instanţă împotriva crucilor româneşti a prefectului PSD de Bacău. Vedeţi, aşadar, că şi eroii morţi au nevoie de autorizaţie de construcţie la crucile lor. Plus că ai lor sunt mai mulţi, ai noştri mai puţini, nimeni nu mai ştie ce-i bine şi ce-i rău în istoria asta atât de tristă...

La Valea Uzului e vorba de un lobby pentru eroii morţi. „Eroii” vii au parte de un lobby mult mai determinat. Surse de presă care caută scandalul etnic cu lumânarea susţin că liderul Partidului Civic Maghiar-Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, ales deputat pe listele UDMR, condiţionează voturile pentru noul guvern Ludovic Orban de eliberarea celor doi secui condamnaţi la 5 ani de închisoare pentru încercarea nereuşită de atentat de la Tg. Secuiesc de Ziua Naţională. Eu unul nu cred chestia asta, dar nu-i o noutate că s-au pus în mişcare cohorte de lobbişti din Ungaria şi România pentru eliberarea „eroilor” secui din puşcărie. Acum aflăm ceva de noaptea minţii: cei doi condamnaţi pot hotărî soarta României pentru cel puţin 30 de zile. Prin ricoşeu, tot ei ar putea hotărî şi soarta încă premierului Viorica Dăncilă. Fără cvorum, ori fără voturile parlamentarilor UDMR, Viorica rămâne la butoanele guvernului demis prin moţiune de cenzură; un calvar pentru România. Iată ce mult contează nişte eroi – puneţi dvs. ghilimelele unde vreţi. Bravos naţiune, halal să-ţi fie! – ar zice Caragiale.

Istoria veche, istoria mai nouă – la fel de triste amândouă. E greu să răzbeşti prin oceanul de zgură morală care amestecă eroi şi nonvalori de aşa manieră că nu mai înţelegi nimic. E inflaţie de eroi: candidaţii la Prezidenţiale sunt eroi, puşcăriaşii sunt eroi, politicienii sunt eroi – unde să mai găseşti un loc şi pentru eroii care şi-au apărat ţara cu arma-n mână?!

Sper ca informaţiile despre cele mai noi condiţii puse de UDMR pentru votarea guvernului liberal, prin vocea autorizată a deputatului Kulcsar T. Jozsef, condiţii care-i vizează pe Beke şi Szocs, să fie fake news. Altfel ne ducem dracului cu toţii, blestemaţi şi de vii, şi de morţi.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.