EDITORIAL. E timpul să fim curajoşi
Curajul unui popor poate fi măsurat cu multe balanţe, în multe feluri. Istoria românilor reţine fapte de arme, sacrificii, eroi, oameni bravi înfruntând la Călugăreni, cetatea Neamţului sau Oituz armatele duşmane. La 1989 istoria recentă a neamului a primit un nesperat sprijin din partea românilor care n-au mai vrut dictatură, sărăcie, minciună, hoţie. N-au mai vrut doar închisori, au vrut şi libertate. Câteva mii de oameni au murit în Decembrie ‘89 pentru ca noi, acum, să avem şi închisori, şi libertate. Pentru ca noi, acum, să putem vota liberi şi netemători.
Asta înseamnă că VOTUL liber oferit în Decembrie ‘89 poate fi, pe 26 mai şi în toate rundele de alegeri care urmează în acest an şi în anul viitor, fapta noastră de arme. În duminica de pe 26 şi în celelalte trei duminici din următorii doi ani vom putea să ne uităm în oglindă şi să fim mulţumiţi de noi: am votat, i-am ales pe cei despre care am fost convinşi că ne pot păstra în Uniunea Europeană, că ne pot asigura un viitor european demn, că ne oferă măcar speranţa unei bunăstări reale, nu închipuite.
Din „fotografia” pe care mintea mea o păstrează despre personajele colective din competiţia pentru Europarlamentare lipsesc două formaţiuni politice: PSD şi ALDE. Ele lipsesc dintr-un singur motiv: pentru că s-au declarat nu o dată împotriva UE, pentru că luptă cu UE, pentru că nu-şi doresc o Românie civilizată integrată în Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, partidele de la Putere nu au niciun motiv să vă ceară votul – ele n-au nevoie de UE. Este alegerea unor lideri contestaţi şi contestabili, dar e o alegere care poate fi împărtăşită de o parte a electoratului românesc; din ce în ce mai mică, dar asta-i povestea de la final.
N-o să vă spun cu cine să votaţi, ar fi inutil şi păgubos. Nici nu ştiu, de fapt, dacă nu cumva e inutil şi să vă îndemn la vot – cineva, nu mai ştiu cine, spunea un lucru interesant şi logic: n-ai de ce să-i rogi pe oamenii deştepţi să meargă la vot, ei pricep singuri treaba asta, n-au nevoie de îndemnuri. Corect! Ţinând cont că cititorii acestui ziar sunt oameni deştepţi, încep să cred că bat la uşi deschise...
Şi totuşi, nu rezist tentaţiei de a vă dăscăli: e nevoie de curaj, de implicare, de acţiune paşnică mai mult decât oricând în aceşti 30 de ani de libertate provizorie. Ţara asta n-a fost niciodată atât de împărţită, de frământată, de nehotărâtă, de minţită, de umilită, de manipulată, de exploatată în interesul unei găşti politice aflate la Putere. E nevoie, aşadar, de VOT! Dacă nu votăm, acum, paşnic, viitorul poate însemna violenţă şi dictatură. Violenţa unor găşti politice analfabete, dictatura unor „sultani” hoţi şi mincinoşi într-o ţară fără elite, înfrântă de corupţie şi de bunul plac al celor „care pot”. O ţară dintr-o Uniune Europeană care nu va mai fi a noastră, din care vom fi scoşi ca o măsea stricată care poate infecta o gură încă sănătoasă.
Alegerile astea europarlamentare, pe care cu câţiva ani în urmă le ignoram, nu sunt doar despre Europa. Sunt despre noi toţi, despre viaţa noastră, despre viitorul nostru şi al copiilor noştri. Uitaţi-vă în jur, vedeţi ce se-ntâmplă şi ce ni se pregăteşte şi lămuriţi-vă, dacă mai este cazul, în ce oglindă vă veţi privi luni dimineaţa.
O să închei persistând în greşeala de a bate la uşi deschise: mergeţi la urne şi votaţi pentru o Românie europeană liberă, iar la Referendum împotriva corupţiei şi bunului plac! Un ultim sondaj de opinie realizat de IMAS, un institut credibil, ne arată că putem rămâne în Europa cu o condiţie: să mergem cât mai mulţi la vot. Iată ce spune IMAS: PNL ar obţine duminică 28% din voturi, PSD 21%, Alianţa 2020 USR-PLUS 19%, Pro România şi ALDE câte 9 procente, PMP 6% - restul partidelor, sub prag. Asta în condiţiile în care şi-au anunţat intenţia de a vota aproape 8 milioane de români. Încă un motiv, cum spuneam, să ne oferim prin participarea la vot o frumoasă dimineaţă de luni. Ce simplu, nu?!