OPINII 29 septembrie 2022

EDITORIAL. Două potenţiale pericole: exodul ruşilor, creşterea lefurilor bugetare

de Dumitru Manolăchescu | 915 vizualizări

Două teme au frământat naţiunea în zilele din urmă: războiul din Ucraina, care va dura cât va trăi şi domni Vladimir Putin, şi creşterea nesimţită a lefurilor aleşilor locali. 

Războiul din Ucraina e un serial de televiziune care ţine de prin februarie şi are toate şansele să atingă cifre record. Vedem acum un nou episod: fuga ruşilor speriaţi de moartea pe care le-o pregăteşte Putin înrolându-i forţat în armata rusă. Dotaţi cu Kalaşnikoave ruginite, cam de pe vremea când făceam eu armata, dacă nu cumva rămase din al doilea RM, nepregătiţi şi neinstruiţi, ruşii aleg să fugă peste graniţe, oriunde văd cu ochii şi oriunde îi primesc vecinii: Finlanda, ţările baltice, Ucraina chiar.

Exodul ăsta numără peste 1 milion de ruşi de la începutul războiului, cu o tendinţă de creştere masivă după anunţul privind mobilizarea forţată. Ar trebui să ne bucure? Poate da, poate nu. De ce „poate nu”? Pentru simplul fapt că, peste ani, cine ştie când, vreun alt „ţar” nostalgic al Uniunii Sovietice va motiva invadarea unor teritorii din Finlanda, Estonia sau Kazahstan prin „salvarea” etnicilor ruşi majoritari în zonă, discriminaţi de autorităţile respectivelor state. Vă sună cunoscut, este?! 

Aşa încât, atenţie mare la ruşii care se instalează în ţările vecine: nu-i lăsaţi prea multă vreme la un loc în număr mare, situaţia se poate complica!

A doua temă preocupantă la nivel politic, de data asta doar pentru săracii de noi, care aşteptăm 100 de lei la pensie sau la o leafă amărâtă: creşterea periculoasă şi nesimţită a lefurilor bugetare în vreme de criză economică şi război. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene tocmai au fost onoraţi cu recunoştinţa parlamentarilor sub formă de mii de lei în plus la nişte salarii şi-aşa prea mari pentru ceea ce mulţi dintre ei fac. Ca să fiu mai clar: deputaţii i-au scos din legea creşterii lefurilor bugetare pe demnitari-parlamentari, dar i-au menţinut pe cei de mai sus.

Motivele pentru care înfruntă parlamentarii furia publică sunt multe şi mărunte, azi va fi vorba doar de două: 

1. „Nu riscăm nimic, oricum alegătorii n-au ce altceva să voteze” – cred cei mai mulţi dintre ei. Am mai spus asta: fals! Uite că nişte italieni nostalgici adunaţi într-o „frăţie” au găsit ce să voteze, în vreme ce „preţioşii” de stânga au stat acasă: extrema dreaptă, naţionalişti populişti anti UE şi pro Putin, reprezentaţi de Giorgia Meloni, Mateo Salvini şi Silvio Berlusconi. Vrem şi noi asta? Îi vrem pe fanii unui criminal de război rus în Guvernul României?! 

PSD pare să se fi repliat deja; sesizând pericolul, oamenii lui Ciolacu apasă tare pedala populismului patriotico-bugetar prin discursuri publice de toată jena, fără nicio argumentaţie economică sau financiară. Mai să plângi de mila unor primari, ascultându-l pe guralivul Zetea. Cum să trăiască, domnule, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii CJ şi toţi ceilalţi fără nicio majorare de leafă în 4 ani?! Cum să faci faţă inflaţiei cu „doar” 10.000 de lei pe lună?! Musai să creştem leafa viceprimarului, musai să-i facem cadou 2000 de lei pe lună, pentru că de leafa lui depinde leafa tuturor funcţionarilor din primărie. Care, e drept, nu-s foarte mari, dar nici foarte mici. 

Ce nu-mi place mie la primarii ăştia atotputernici este şantajul la care au recurs pentru ca parlamentarii să le voteze creşterea lefurilor. Au spus-o clar cu câteva luni în urmă: nu ne băgaţi în seamă în Parlament, nu ne măriţi salariile, nu vă băgăm nici noi în seamă la alegeri. Să vedem cum şi cine vă mai face campanie! 

2. Majoritatea aleşilor din Parlament n-au nicio treabă cu interesul naţional, pe ei îi interesează doar propria prosperitate. Mulţi nu înţeleg aproape nimic din legile care se dezbat, nivelul lor de inteligenţă şi instruire este egal cu zero în multe situaţii. Aşa că se mulţumesc cu zecile de mii de lei pe lună la care nici nu visaseră vreodată înainte de a se trezi votaţi de nişte alegători abulici. Trecerea lor prin Parlament este una episodică, nu lasă nimic în urmă, adaugă doar la circumferinţa burţii.

Exodul periculos al ruşilor în vecinătate, creşteri periculoase de lefuri bugetare în România. Două teme care nu-ţi oferă prea multe speranţe pentru viitor.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.