OPINII 21 septembrie 2020

EDITORIAL. Dezbateri cu analize Covid la televiziuni, copii expuşi Covid în pieţe

de Dumitru Manolăchescu | 926 vizualizări

Două lucruri mi-au atras atenţia la acest sfârşit de săptămână: disputa Băsescu-Firea la Primăria Capitalei şi instigările la nerespectarea legii, care pot fi asociate şi omorului cu premeditare, din partea unor manifestanţi zevzeci împotriva măştii anti-Covid.

Să vedem ce-i cu Băsescu – celor care nu văd de ce ne ocupăm noi de soarta Capitalei nu pot să le spun decât atât: partidul sau partidele care câştigă Bucureştiul dau tonul alegerilor parlamentare de peste două-trei luni şi prefigurează viitoarele alianţe post-electorale. Deci, ne interesează la maxim şi pe noi, covăsnenii, ce fac alde Firea, Dan, Băsescu.

Cineva spunea că pe Firea nu trebuie decât s-o laşi să vorbească pentru a se face de râs. Fiecare pasăre pe limba ei piere, cum ar veni. Pasărea Firea a apucat să arunce cu vorbe: „Mă prezint la dezbateri televizate doar dacă contracandidaţii mei probează că şi-au făcut testul antidrog şi Covid 19”. Ce-o fi fost în capul ei nu ştiu, probabil l-a exclus pe Băsescu din schemă şi şi-a imaginat că va reuşi să-l reducă la tăcere pe mai puţin guralivul Nicuşor Dan. Sau, cine ştie, poate a vrut să sugereze că Nicuşor se droghează... O mizerie, ca atâtea altele cu care defilează electoral „ţăţica impostoare” de ale cărei origini moldovene nu-s deloc mândru.

Doar că a dat-o-n bară: nu ştiu cum va răspunde Nicuşor Dan provocării Firei, dar uite c-a sărit Băselu: „Am alergat şi-am făcut analizele cerute de Firea, voi fi prezent oriunde va dori primăriţa, propun o sală din Primăria generală a Capitalei”. Fostul preşedinte propune şi-un scenariu de desfăşurare a dezbaterii, în doi sau trei, după cum va fi cazul.

Vă daţi seama că vorbăreaţa formă fără fond va fi făcută ferfeniţă de unul care a fost şi ministru, şi primar al Capitalei, şi preşedinte al României?  Băsescu o numeşte pe Firea „marea impostoare” şi promite să şteargă pe jos cu ea în faţa naţiunii, care va căsca ochii la televiziuni ca maimuţa la banane. Îl credem. Doar că nu vom avea parte de distracţia asta, Firea nu va risca o întâlnire cu Băsescu. Ştie că nu-i poate face faţă.

Important e mesajul pe care-l transmite Băsescu: Firea e o impostoare care nu trebuie să fie votată de bucureşteni, eu mă distrez în campania asta, deci votaţi-l cu două mâini pe Nicuşor Dan.

Să trecem la ceilalţi „impostori”, la fabricanţii de ură şi nesiguranţă, la posibilii acuzaţi de zădărnicirea combaterii bolilor sau, de ce nu, de instigare la omor cu premeditare: manifestanţii anti-Covid (eu le-aş zice pro-Covid, pentru că cei care nu cred în virusul ăsta efectiv îl cheamă, îl provoacă, îi doresc prezenţa). Câteva sute de debusolaţi din întreaga ţară („Botoşaniul nu vrea mască în şcoli”) s-au adunat în Piaţa Universităţii ca să strige împotriva măştii, pentru libertate etc., ştiţi deja textele. E dreptul lor să strige ce vor, dar e datoria jandarmilor să-i amendeze şi să nu-i lase să sfideze legea. Lege care spune că n-ai voie să te aduni la un loc mai mult de 100 de persoane. Au fost vreo două sau trei sute. Ce amenzi s-au dat? Ar trebui să aflăm.

Dar ce m-a oripilat şi m-a revoltat a fost prezenţa copiilor la miting, fără mască şi fără mijloace de apărare anti-Covid 19. Aceşti copii s-au frecat sâmbătă de alte trupuri nemascate, au stat lipiţi de strigătorii de serviciu ai manifestanţilor – unii dintre ei au fost aduşi chiar de părinţii lor în Piaţă – şi luni s-au dus la şcoală, s-au întâlnit cu colegi şi prieteni. Dacă nu porţi mască la manifestaţie, de ce ai purta la şcoală?! Se nasc probleme mari pentru copii, pentru toţi cei prezenţi la cursuri.

Dar se naşte şi o posibilă interpretare penală: dacă vreunul dintre copiii din şcoală, ori dintre cei cu care „puiul” de manifestant intră în contact prelungit (părinţi, fraţi, surori, bunici), se infectează cu Covid 19 şi-o păţeşte, Doamne fereşte, rău, oare cum s-ar putea traduce în termeni juridici istoria asta? Am fost sănătos până când micuţul prezent la manifestaţia Pro-Covid mi-a dat şi mie, în familie sau în şcoală, virusul, cu toate că a fost avertizat să nu participe la „băi de mulţime”, să poarte mască, să păstreze distanţa fizică etc. „Zădărnicirea combaterii bolilor” sau, pentru un judecător mai aspru, „tentativă de omor cu premeditare” mi se par acuze deloc extravagante.

Şi încă ceva: e revoltător să agiţi drapelul tricolor care îi reprezintă pe toţi românii la o manifestaţie pro-Covid neautorizată şi neavenită. E o discreditare a însemnelor naţionale, la urma-urmei pe cine reprezintă aceşti oameni?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.