OPINII 8 noiembrie 2019

EDITORIAL. Despre cum să nu ne prostim duminică

de Dumitru Manolăchescu | 1810 vizualizări

De ce tocmai duminică? Pentru că duminică ne alegem preşedintele. Sau, în cel mai rău caz, îi alegem pe primii doi, care se vor duela în finală peste două săptămâni. De ce ne-am putea prosti taman duminică şi de ce n-ar trebui s-o facem? Din multe motive. De pildă:

* Pentru că am putea pune botul la mesajele abjecte ale unor tâmpiţi ultranaţionalişti mari lideri ai PSD. Organizaţia PSD Vrancea, care desigur are un lider, îi îndeamnă pe români să o voteze pe Dăncilă pentru că o cheamă „Vasile” şi pentru că e creştin-ortodoxă. Aceiaşi pesedişti tâmpiţi din Focşani le cer alegătorilor să nu mai voteze străini de neam, credinţă şi ţară, cum ar fi Iohannis, Barna, Kovesi, Hellvig, Orban, Mureşan... Băi, aţi înnebunit, ori sunteţi pur şi simplu proşti făcuţi grămadă?! Vasile e mai român decât Dan, Codruţa, Arpad sau Klaus doar pentru că pe analfabeta voastră şefă o cheamă Vasilica şi-i creştin-ortodoxă?! Astea sunt argumente de trimis toţi liderii PSD Vrancea la un institut de reeducare. Unde s-or fi născut şi cine i-o fi învăţat politică pe idioţii ăsta?! Să-i pună dracului cineva pe cretinii ăştia să se informeze, să afle cine a făcut România atât de Mare că a putut cuprinde şi Moldova, şi Ţara Românească, şi Ardealul. Poate aud şi ei despre războiul de independenţă, despre regii întregitori ai României, despre Ferdinand, Carol, regina Maria şi-atâţia alţi neortodocşi străini de neam care au trăit şi-au murit cu gândul la România...

Şi parcă văd că atotştiutorii de la Consiliul pentru combaterea discriminării vor zice „pas, nu ne interesează, oricine are voie să se exprime liber”. Absolut, oricine, numai jurnaliştii nu, pe-ăştia îi amendează cum deschid gura sau scriu vorba.

* Pentru că am putea să nu avem încredere în candidatul USR-PLUS, Dan Barna. Ne-a dezamăgit, e „distant şi dezinteresat” – cum constată pe bună dreptate presa străină. N-o să-l apăr pe Barna, şi pe mine m-a dezamăgit, şi eu cred că e lipsit de anvergură şi empatie, las’ că nici pe Iohannis nu-l dă afară empatia din casă... Dar eu mi-am construit un slogan pentru alegerile astea şi pentru toate cele de anul viitor – anticipate sau nu: „Fără Dăncilă, fără PSD!”. România nu-şi mai poate permite experienţe cu analfabeţi, incompetenţi, copii şi nepoţi ai fesenismului iliescian. Ne trebuie oameni noi, iar Dan Barna este unul dintre ei. Cu hibele lui, cu poticnelile lui, cu ifosele lui puerile, dar nu s-a născut nimeni învăţat, greşim cu toţii, greşesc mai ales cei în care avem atâta nevoie să credem. Aşa încât, fie doar şi pentru a opri „triumful” de tur doi al analfabetei creştin-ortodoxe cu nume neaoş românesc, voi vota candidatul care o poate trimite în definitivă uitare. Iar acesta este Dan Barna. Apoi vom mai vedea, impresia generală e că Iohannis va câştiga fără mari probleme în turul doi. Dar să ajungem acolo, vor fi alte discuţii şi alte argumente.

* Pentru că nu ne-a convins niciun candidat şi suntem supăraţi pe viaţă, pe ţară, pe lume. Pot fi de acord cu toate motivele astea, dar uitaţi-vă în oglindă şi întrebaţi-vă: ce-am făcut eu pentru a îndrepta situaţia? Am protestat, m-am revoltat, am reclamat? Votul vă dă dreptul să evaluaţi, să fiţi supărat pe alţii, să-i înjuraţi sau să-i lăudaţi pe cei aleşi. Statul acasă vă oferă un singur drept: acela de a sparge oglinda, supărat pe prostul care vă priveşte de-acolo. E prea puţin...

* Pentru că de 30 de ani tot votaţi şi nimic nu s-a schimbat. Aici n-aveţi dreptate. Oricât de mare v-ar fi supărarea, oricât de nevoiaşi aţi fi trebuie să recunoaşteţi că România a evoluat în aceşti 30 de ani. Nu cât ne-am fi dorit, nu atât de rapid şi consistent cum am crezut în 1989, dar a evoluat. Iar schimbarea în bine nu se poate face decât cu votul dvs. liber, conştient, responsabil. Nu există altă cale. Gândiţi-vă ce a însemnat lipsa la vot din 2015: o majoritate parlamentară pesedistă şmecheră şi incompetentă, care ne-a amăgit cu creşteri de lefuri şi pensii dar care ne-a înghiţit aproape toate speranţele. Şi mai gândiţi ceva: ce-ar fi însemnat ca şi Preşedinţia să ajungă în mâinile PSD?! Am fost la un pas de o catastrofă totală, care ne-ar fi aruncat cu 30 de ani înapoi, am fi strigat acum „România-PSD”, „Afară cu străinii din ţară”, „Stima noastră şi mândria, Ponta-Dragnea-România!”.

Mergeţi şi votaţi cu capul, cu inima, cu ce vreţi şi cu cine vreţi, dar bine-ar fi să nu ne prostim fix duminică!    

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.