OPINII 6 iunie 2018

EDITORIAL. De ce era necesar mitingul PSD

de Dumitru Manolăchescu | 821 vizualizări
Sursa foto - psd.ro
Sursa foto - psd.ro

Eu nu acuz mitingul organizat de PSD pentru susţinerea PSD. E dreptul lui Liviu Dragnea să-şi bată joc cum doreşte de susţinătorii lui, atât de mulţi şi atât de fideli. Dar e şi dreptul nostru să observăm ce spectacol trist oferă un asemenea miting. Să-l observăm şi-apoi să-l judecăm. Nu poate exista ocazie mai bună pentru a vedea „regele gol“: inept, analfabet, certat cu limba română şi o minimă logică. Cum să vii să susţii în Piaţă un partid care guvernează cu o majoritate confortabilă în Parlament, în toate instituţiile statului, inclusiv în CCR?! Treaba asta o fac membrii societăţii civile cu vreun ameţit pierdut pe culoarele Opoziţiei, în niciun caz nu apare ditamai preşedintele atotputernic al partidului de guvernământ, ţinut de toartă de „păsărica“ premier, la un miting în care participanţii strigă în faţa Guvernului „Jos Iohannis“, „Codruţa go home“ şi alte măscări inventate de minţile slabe ale mai-marilor Puterii. Să faci aşa ceva înseamnă să recunoşti că eşti prost, că nu ştii să guvernezi, că nu reuşeşti să dai oamenilor ce-ai promis şi ai nevoie să-ţi inventezi nişte duşmani.

Doar la turci am mai văzut o asemenea trăsnaie. Să-l comparăm pe Dragnea cu Erdogan? Exclus, turcul are ceva de spus în lumea asta şi-n ţara lui, chiar dacă a inventat „statul paralel“ ca să-şi discrediteze duşmanul de moarte. Dragnea nu-i decât un plagiator netalentat, se apropie de linia orizontului politic, încet dar sigur, cu toate jucăriile stricate. I se pregătesc înlocuitorii.

Şi-atunci, care-i sensul mitingului de sâmbătă? Unul care avantajează Opoziţia? Da, chiar dacă pare un paradox, mitingul ăsta îi va trezi pe apărătorii democraţiei şi ai Justiţiei. Va fi o adevărată întrecere în săptămânile şi lunile care urmează; dacă PSD aduce 100.000 de oameni în stradă sâmbătă, #rezist şi ceilalţi „trădători de ţară“ vor veni cu 200.000 ş.a.m.d. În plus, va ieşi şi Opoziţia din letargia impusă de o oarecare „corectitudine“ politică, una care nu-şi mai găseşte demult locul şi rostul la noi. Vom avea, cu alte cuvinte, o vară şi-o toamnă plină de spectacole de stradă.

Ar mai fi un sens al acestui miting şi cred că ăsta e cel real: abaterea atenţiei de la marea trădare a Constituţiei de către înşişi judecătorii Curţii Constituţionale. „MogulMedia“ va vorbi despre sloganurile PSD, oricât ar fi ele de tâmpite, şi îi va pune la zid pe Iohannis şi Kovesi.

Să ne imaginăm că nişte judecători cu şira spinării intactă îl vor condamna, săptămâna viitoare, pe Liviu Dragnea pentru afacerea angajărilor fictive. Omul va intra la pârnaie cu inima mare cât un pepene de Dăbuleni: oamenii au ieşit în stradă, sâmbătă, şi pentru el, ca să-l apere de „statul paralel“. Va fi o mică victorie pentru Dragnea. Dacă judecătorii nu-l vor condamna, Dragnea îşi va întări poziţia indiferent de câţi oameni vor ieşi sâmbătă în stradă.

Încerc, vă daţi seama, să înţeleg şi eu, la fel ca dvs., rostul acestui miting. Şi nu prea reuşesc. Mă gândesc, totuşi, că pentru multe mii de minţi înfierbântate de români cu drept de vot ieşirea în stradă va fi o sărbătoare: se îmbracă în alb până la jumătate, se cunosc unii pe alţii, socializează, împărtăşesc durerea că Dragnea va fi condamnat şi revolta că „statul paralel“ nu este încă desfiinţat. Au parte şi de-o gustare, de-o bere, iar la întoarcerea acasă vor avea ce povesti proştilor rămaşi pe prispele caselor.

Să recunoaştem, va fi altfel decât la invazia minerilor chemaţi de Ion Iliescu acum 28 de ani, chiar dacă s-au găsit unii lideri PSD care să ceară garnituri speciale de tren de la Hunedoara la Bucureşti pentru „susţinătorii democraţiei“ de tip fesenist. O întrebare nu-mi dă pace: dacă fanii PSDragnea vor lumina Piaţa Victoriei în noaptea de sâmbătă, o vor face cu telefoanele, precum #rezistenţii, ori cu lămpaşele aduse de hunedoreni?! Nu-i decât o întrebare, nu vă alarmaţi!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.