OPINII 13 noiembrie 2019

EDITORIAL. Cum poţi să urci coborând

de Dumitru Manolăchescu | 1166 vizualizări

Românii sunt mari amatori de circ mediatic, dacă-i faci să râdă sau să plângă într-o luptă politică inegală la televizor se cred într-o telenovelă şi fac rating cât casa. Asta e miza televiziunilor, nu poate fi şi marea miză a unui candidat serios la Prezidenţiale. Dar dacă alegătorul e stăpânul tău, te cobori şi la o luptă cu adversarul care ţi-e inferior, sperând că vei urca în preferinţele lui. E simplu? Doar pare.

Imaginaţi-vă cum ar suna o confruntare „de idei” între o analfabetă şi-un om cu puţine vorbe la el în faţa camerelor de luat vederi: o vorbărie goală fără cap şi fără coadă, în care omul tăcut îi cere socoteală fostului premier analfabet despre nenorocirile şi ticăloşiile consumate în trei ani de guvernare pesedistă, în vreme ce analfabeta îl acuză pe preşedintele în funcţie că n-a făcut nimic pentru români în primul mandat. Avantaj pentru preşedinte, n-a stat chiar degeaba 5 ani de zile. Mult mai greu pentru fostul premier analfabet funcţional să explice, cu puţinele cuvinte pe care le poate pronunţa corect, asaltul la Justiţie, la Uniunea Europeană, la statul de drept. V-ar amuza o asemenea dezbatere din care nu înţelegi nimic, în care Viorica încearcă să se legitimeze ca adversar politic redutabil prin dialogul inept cu Klaus?!

Preşedintele Iohannis are dreptate să refuze o confruntare directă cu Dăncilă. Ce să vorbeşti cu femeia-premier care a aruncat România în haos financiar argumentându-şi guvernarea exclusiv prin creşterea lefurilor şi a pensiilor? Sigur, populismul aduce voturi, de-aia şi-a păstrat două milioane de alegători faţă de care eu unul nu ştiu cum să reacţionez: să-i compătimesc, să-i înjur, să-i înţeleg? Cred că ultima variantă e cea valabilă, aceste două milioane de români sunt puţini dacă restul alegătorilor, să zicem măcar 8 milioane de oameni, vin la urne şi votează cu capul, nu cu burta.

Apropo, nu-mi pot scoate din cap o realitate cruntă: în judeţul Covasna Viorica Dăncilă a luat cu vreo 600 de voturi mai mult decât Dan Barna. Nu poţi acuza pe nimeni pentru felul în care votează, dar nu poţi să nu constaţi că în această situaţie ai foarte puţine motive să fii mândru de reacţia celor 4.547 de conjudeţeni care au pus ştampila pe Viorica. Iată ce înseamnă înţepenirea în proiect la nivelul unui segment de electorat ruginit în captivitate politico-etnică... Să fim serioşi, oricât de puţin carismatic ar fi Barna, n-ai cum s-o preferi pe Dăncilă când vine vorba de o candidatură la cea mai înaltă funcţie în stat.

Dar să ne păstrăm optimismul şi să vedem partea plină a paharului: în mod normal, Iohannis nu va avea nicio problemă în a câştiga meciul din finala pentru Cotroceni, iar electoratul USR, sau măcar o bună parte a lui, îl va vota pe Iohannis în turul doi al alegerilor. Nu înseamnă mare lucru pentru Covasna, dar poate ne vom mai şterge de pe faţă urmele dispreţului şi uitării în care ne-au îngropat guvernările pesediste în toţi aceşti ani. Despre Viorica Dăncilă ce să zic, ea va deveni în scurtă vreme încă o amintire urâtă a unei guvernări PSD, alături de celelalte prestaţii catastrofale: Năstase, Ponta, Grindeanu, Tudose, ca să vorbim doar despre premierii din ultimii 10-15 ani.

Revenind la dezbaterile televizate, e de înţeles să nu-ţi doreşti un dialog cu un personaj precum Dăncilă, chiar dacă pare că ţi-e teamă de-o analfabetă incompetentă, dar devine obligatoriu să accepţi invitaţia unor televiziuni şi radiouri oneste la categoria „interviu”. Oricât de incomode ar fi întrebările şi insinuările ziariştilor, nişte răspunsuri deştepte pot convinge lumea să voteze – dacă nu într-un anume fel, măcar să se prezinte la vot. Altfel, e de presupus că din 9 milioane de votanţi în primul tur vor mai rămâne puţin peste jumătate. Şi, atenţie!, nu electoratul PSD va absenta masiv!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.