OPINII 10 septembrie 2019

EDITORIAL. Cum arată România de mâine cu needucaţii de azi

de Dumitru Manolăchescu | 1322 vizualizări
Sursa foto - psd.ro
Sursa foto - psd.ro

Pe unii, din ce în ce mai puţini, educaţia copiilor îi interesează mult şi foarte mult. Alţii, din ce în ce mai mulţi, cred că de educaţie se ocupă exclusiv şcoala românească, deci mingea e la statul ăsta care ne fură şi nu face nimic... În sfârşit, o altă categorie, care creşte an de an, n-are nicio treabă cu educaţia şi învăţământul din România, ei fac sacrificii şi îşi trimit odraslele să înveţe în şcoli din străinătate. La coadă, pentru că la coadă sunt în toate privinţele, se află oamenii pe care nu-i interesează educaţia, ei îşi ţin copiii pe lângă casă ori pentru că n-au bani să-i trimită la şcoală, ori pentru că n-au încredere în ce le poate oferi sistemul nostru de învăţământ. Pe principiul binecunoscut de hoţi, leneşi, cerşetori: eu n-am învăţat carte şi-uite că n-am murit de foame, m-am descurcat.

În prima zi de şcoală s-a descurcat onorabil şi preşedintele Iohannis, care la un liceu din Bucureşti i-a terfelit pe politicienii needucaţi, agramaţi, inamici ai şcolii româneşti. S-a descurcat şi premierul Viorica Dăncilă, care n-a silabisit de pe foi la o şcoală din Hunedoara, a spus „mari nimicuri” învăţate pe de rost în faţa oglinzii educate să nu fie conflictuală, să nu riposteze brutal.

Dar de ce avem nevoie, la urma-urmei, de un învăţământ performant? Cine suntem noi să-l cerem, să-l dorim, să luptăm pentru el? N-am trăit noi bine în comunism, nu trăim noi omeneşte, nu ne descurcăm noi şi în capitalism? Care-i problema? Răspunde un fost ministru al Învăţământului, dl. Mircea Miclea: „Generaţiile astea prost educate de azi vor construi România de mâine”. Altfel spus: needucaţii ăştia vor fi, cândva, miniştrii României. Suficient să te ia cu frig, este?!

O fi suficient şi pentru d-na Dăncilă? Sigur nu, dacă te uiţi ce miniştri au (de)servit Educaţia în regimul DDT. Despre cum este privit şi înţeles sistemul educaţional înţelegem şi din repartizarea bugetară: 3,02% în 2019 faţă de 3,24 în 2015. Tot în jos, fir-ar el să fie de învăţământ! Ba s-au mai luat nişte miliarde de la şcoli şi la rectificarea bugetară din vară. Deci nu ne trebuie învăţământ, educaţie, şcoală performantă. Ne trebuie noi şi noi generaţii de români needucaţi, manipulabili, învăţaţi să stea drepţi în faţa autorităţilor, să-i asculte pe baroni şi să voteze Partidul Conducător care le dă ajutoare sociale. O comparaţie doar: în Suedia statul oferă 7,5% din PIB Învăţământului. E drept, premierul lor nu este alintat de suedezi „analfabeta”...

Dar înainte de a cuvânta liber despre învăţământul românesc neperformant, premierul „analfabetă” s-a dus la Ţebea, se împlineau 147 de ani de la moartea Marelui Moţ. Mai ţineţi minte cum era odată toamna la Ţebea? Ce serbări, ce lupte, ce Vadim, ce Iliescu, ce Petre Roman, ce Adrian Năstase! Cohorte de admiratori şi protestatari îi vedeau în carne şi oase pe adevăraţii eroi ai Neamului, uita lumea că venise la mormântul nemuritorului Avram Iancu. Acum, văzându-i pe miniştrii PSD, în cap cu Veorica, strecurându-se cu presă cu tot în capul trebii, deranjând o ditamai slujbă religioasă la care întârziaseră, că n-ai cum altfel pe drumurile noastre toate, oamenii şi-au amintit din nou de eroii politici de după Revoluţie. Şi-au început să bârfească: „Uite-i cum se proţăpesc în faţă, n-au pic de bun simţ, mai să-i calce-n picere pe veteranii de răzbel. Ce Doamne iartă-mă cată ăştia aici?! Nu s-au săturat să tot fie huiduiţi şi înjuraţi?!”. Bună întrebare: ce treabă aveţi voi, nişte neisprăviţi, cu Avram Iancu?

Ne răspunde d-na Dăncilă: „Sperăm ca oamenii politici de azi să înveţe din modul în care au acţionat eroii noştri naţionali”. Aşa da, e bine să recunoşti că ai venit să înveţi câte ceva. Treaba nasoală e că pentru d-na Veorica şi turma protectoare de însoţitori politici e cam târziu; nici nu mai pot, dar nici nu mai au ce să-nveţe, au absolvit „Magna cum laudae” la facultatea de prostit poporul a lui dom’ profesor Liviu Dragnea.

N-aţi învăţat şi nu veţi învăţa niciodată nimic de la eroii noştri naţionali, prefăcuţilor! Dacă o-ntreabă cineva pe Dăncilă ce-a făcut, ce-a vrut, cum a trăit şi cum a murit Avram Iancu, habar n-are despre ce-i vorba în lecţia asta de patriotism curat. Dar ce nu face „femeia-ntre femei şi mama între mame” ca să mai adune câteva voturi...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.