OPINII 4 februarie 2019

EDITORIAL. Cu cine vrea PSD să câştige alegerile?

de Dumitru Manolăchescu | 779 vizualizări

E o întrebare la care ai zice că poţi răspunde imediat: cu cei cu care le-a câştigat întotdeauna, cu votanţii fideli ai PSD, cei răspândiţi în micile oraşe, comune, sate şi cătune. Cei fidelizaţi de-a lungul anilor cu mici pomeni electorale. Cei săraci, naivi, supuşi manipulărilor ticăloase. Principalii actori ai scenariului „câştigă PSD” sunt, desigur, primarii micilor localităţi. Cei ai marilor oraşe sunt de partea ailaltă, ei fac revolte şi se duc cu jalba-n proţap la Guvern.

Nu e un secret lucrul ăsta, se-ntâmplă de 30 de ani încoace, cu mai bune sau mai slabe rezultate. Doar că în acest an electoral, la acest buget atât de lăudat de-ai zice că-i un pom de Crăciun la care-i musai să te duci cu sacul, la împărţirea banilor se vede clar neputinţa şi criza: nu ajung banii! Şi mai nasol: nu se prea mai poate minţi, Opoziţia are specialişti care văd furtul şi minciuna, Comisia Europeană ştie tot, vede tot şi n-are nicio milă faţă de un guvern care îi înjură, minte şi dispreţuieşte pe liderii europeni. Altfel spus, se cam vede goliciunea împăratului...

Unii spun că se iau bani de la marile oraşe pentru a se da comunelor şi satelor. Nu-i aşa, dac-ar fi aşa încă ar mai fi o speranţă pentru PSD. Dar nu e,  cheltuielile statului au crescut atât de mult cu mărirea lefurilor bugetare încât e aproape imposibil să-i mulţumeşti pe toţi, drept pentru care vor suferi toate primăriile, fără alegere. Sigur, funcţionarii de la primării şi consilii judeţene şi-au dublat şi triplat, unii dintre ei, salariile, dar alegătorii nu simt pe pielea lor prosperitatea celor care-i conduc. Ei, votanţii umili, rămân săraci şi înşelaţi, fără drumuri, fără locuri de muncă, eventual şi fără micile pomeni care-i mai scoteau la vot pentru PSD. Cum să-ţi placă un primar îmbogăţit de guvern când tu eşti dispreţuit şi sărac lipit?

De investiţii serioase, de atragerea capitalului străin în marile oraşe nici nu poate fi vorba. Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă, Vâlcov şi Teodorovici nu mai pot păcăli pe nimeni, nici măcar pe cei care care votează „din convingere” PSD şi ALDE în schimbul unui mizilic la pensie  sau al unui ajutor social. Nu spune nimeni că aceşti oameni amărâţi şi săraci n-ar avea nevoie de ajutor din partea guvernelor României. Doar că acest ajutor n-ar trebui să fie atât de strâns legat de varianta electorală a subdezvoltării noastre!

Dar împărţirea bugetului nu e ultima încercare a PSDragnea. La orizont se-arată tot mai ameninţător spectrul candidaturii „prietenului” Tăriceanu la Prezidenţiale, în toamnă. Cenuşiul agramat vrea să fie preşedinte. Normal, s-a luptat el să aibă şase neveste, cum să nu vrea şi-o ilustră sinecură la Cotroceni?! Ce va face Dragnea, cum va reacţiona PSD în faţa acestui iminent pericol? Nici măcar durii din ALDE nu cred că Tăriceanu îl poate bate pe Iohannis, pesediştii nici atât. Şi-atunci, cum şi de ce să cedezi? Doar ca să piardă răsunător candidatul Dragnea?

Multe probleme pentru alianţa asta toxică. E limpede că despărţirea celor doi ar netezi şi mai mult succesul candidatului Opoziţiei şi, în acelaşi timp, ar îngropa definitiv orice ambiţie a PSD-ALDE pentru „localele” şi „generalele” de anul viitor. Alegătorii nu uită chiar atât de uşor, iar viitorul nu sună deloc atât de bine cum crede Dragnea. Va fi din ce în ce mai greu pentru marea majoritate a românilor, lefurile şi pensiile mărite artificial vor fi desfiinţate de creşteri de preţuri mult peste ce se prevedea.

Iată de ce, dacă adăugăm şi evadările succesive ale unor parlamentari din „puşcăria” de maximă nesiguranţă a PSD, creionăm tabloul unei ultime împărţiri de buget aflată la discreţia „specialiştilor” acestui partid. Aici mă văd nevoit să fiu în asentimentul Patriarhului: „Doamne ajută!”. Pesediştii tari de virtute nu trebuie, însă, să dispere: în politica dâmboviţeană există întotdeauna o soluţie, o salvare a guvernelor aflate în dificultate; soluţia se numeşte... UDMR. Un şantaj la ora potrivită şi guvernul PSD-ALDE va fi din nou salvat de parlamentarii maghiari. Atenţie, însă, ei nu lucrează decât contracost; de pildă, o facultate cu limbă de predare maghiară la Tg. Mureş. Ce mare lucru?! Pe lângă ce a cedat şi ce mai poate ceda coaliţia PSD-ALDE în schimbul unor voturi facultatea asta e un mizilic.

Dragnea e nervos şi face tot felul de jocuri. Un singur lucru nu înţelege: că nici măcar electoratul fidel nu mare are încredere în el şi partidul pe care se chinuie să-l destrame. Încet, dar sigur, va deveni „persona non grata” şi printre ai lui. Un paria al clasei politice româneşti. Nu mai există alegeri care să fie câştigate de PSD cu Dragnea în frunte. S-au terminat...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc reluc, 14 februarie 2019
de 30 de ani UDMR tot cumpara facultati , universitati ,steaguri si tot n-au
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.