OPINII 17 iunie 2020

EDITORIAL. Crize, răfuieli, victime

de Dumitru Manolăchescu | 1624 vizualizări

Am susţinut intrarea PNL la guvernare în toamna trecută. N-aveam altă opţiune, PSD-ul se chinuia în mocirla în care-l băgaseră Dragnea, Dăncilă, Orlando, Olguţa, Tudorel... Dar speram că Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş vor reuşi să încropească o majoritate, poate împreună cu PMP. Ştiam că va fi cumplit de greu să guverneze doar PNL, cu o Opoziţie majoritară în Parlament, cu discursuri şi legi populiste marca Ponta-Ciolacu-Tăriceanu.

N-a fost să fie. Liberalii s-au crezut prea devreme stăpânii sondajelor, i-a ameţit succesul de la Europarlamentare şi Prezidenţiale. USR-PLUS s-a retras în filozofii, pretenţii şi calcule meschine. A venit Covidul şi s-a ales praful – oricum ar fi fost imposibil să controlezi bugetul României când eşti obligat să măreşti pensiile cu 40%, să menţii pensiile speciale la magistraţi şi la armată, să nu dai afară bugetarii inutili – adică să cheltuieşti mai mult decât îţi permit economia şi finanţele ţării. Altfel spus, să guvernezi după cum are chef o majoritate parlamentară populistă, care şi-a schimbat doar liderii, nu şi năravurile.

Aşa că avem, acum, trei crize: una sanitară, una politică şi una de campanie electorală. Dacă ieşim zdraveni din crizele astea înseamnă că mai avem o şansă. Dar e puţin probabil să reuşim. Mă uit la ce fac liderii proaspetei alianţe de stânga şi nu-mi vine să cred: oare ce vor oamenii ăştia?! Uneori îmi trece prin minte că şi-ar fi dorit mii de morţi şi milioane de infectaţi doar ca să aibă motive serioase să-i scoată vinovaţi pentru toate nenorocirile pe liberali, urcându-se, astfel, pe soclul funebru pentru a pipăi catifelatul vot popular. Alung rapid gândul ăsta, dar nu-l pot ţine departe mult timp. Realitatea îmi impune să fiu prudent cu politicienii care se cred veşnici.

Criza sanitară a fost relativ bine gestionată de PNL. Cu bâlbâieli inerente, cu ezitări dictate de starea deplorabilă a sistemului nostru medical. Dar au reuşit să controleze o situaţie care se anunţa foarte gravă. Nenorocirea este că oamenii uită repede, în momentul în care Covid 19 nu va fi decât o banală gripă pentru care nu merită să porţi mereu mască sau să-ţi închizi afacerea, atunci liberalii vor mai pierde nişte procente. Multe.

Criza politică este abil întreţinută de nişte campioni ai manipulării şi populismului deşănţat: Ciolacu, Ponta, Tăriceanu. Dacă acest trio ar fi guvernat pe vremea Pandemiei... Ei bine, abia atunci ar fi crescut PNL ca Făt-Frumos din lacrima naţiunii îndurerate de mulţimile infectate. Am avut noroc, dar uite că norocul politic nu ţine întotdeauna cu cei curajoşi. Scurta guvernare liberală pandemistă se va întoarce împotriva lor. Şi împotriva noastră, pentru că, nu vă faceţi iluzii, pe politicienii populişti nu-i interesează soarta poporului, ci doar voturile care să-i aducă la Putere, la ciolan. Cu orice preţ, pentru că preţul îl vom plăti, la final, noi. Ei se vor cocoţa pe voturile naivilor înşelaţi cu vorbe şi promisiuni fără acoperire.

Criza de campanie electorală pune capac celorlalte două. Totul se judecă în termeni electorali. Un singur exemplu: e clar că n-ai voie să deschizi bisericile pentru slujbe în interior, bătrânii sunt cei mai expuşi în această împrejurare, dar cum să refuzi dorinţa, fie ea şi iresponsabilă, a preoţilor care îţi vor face (sau nu...) campanie atunci când va fi nevoie?! La fel stă treaba şi cu mărirea pensiilor cu 40%: toţi ştiu că nu poţi face lucrul ăsta fără să distrugi, pur şi simplu, bugetul firav al unei ţări devalizate de hoţiile altor guverne şi altor parlamente vreme de 30 de ani. Dar ce te costă să plângi pe umărul bătrânilor, să-i scoţi la plimbare pe vreme de Pandemie şi să-i pui să semneze nu ştiu ce petiţie pentru mărirea pensiilor cu care să le scoţi apoi ochii la alegeri?!

Cinismul şi populismul au guvernat România timp de trei decenii. Cinismul şi populismul se pregătesc să guverneze şi de-acum înainte. De aceea, în toamnă-iarnă va trebui să judecăm la rece, dar corect: merităm o altă şansă? Vrea poporul român să trăiască într-o ţară liberă de cinismul şi populismul pesedist?

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.