OPINII 15 octombrie 2021

EDITORIAL. Criza de încredere – gravă şi pe termen lung

de Dumitru Manolăchescu | 951 vizualizări

Ce încredere mai putem avea în clasa politică? Zero. Sau pe-aproape, pentru că pot să cred că un Dacian Cioloş şi USR care şi-au asumat rolul de kamikaze în acest film horror ticluit de preşedinte cu sprijinul clasei politice româneşti ticăloşite sunt acceptabili. În rest, ducă-se! Se va alege praful de orice partid liberal mai vechi sau mai nou, gen „Forţa Liberală” pe care o visează Ludovic Orban.

Îl auzeam pe fostul şef al PNL stigmatizând premierul şi guvernul liberal pe care l-a girat. Bă, eşti prost? Mor 500 de oameni în fiecare zi, şcolile se închid, economia e în genunchi în faţa preţurilor la gaze, curent electric şi combustibili, nimic nu mai merge în România şi tu te ocupi de demolarea partidului pe care l-ai condus? Cât de prost, cât de orgolios trebuie să fii ca să nu-ţi dai seama că eşti dus? Definitiv, orice partid liberal ţi-ai mai face de-acum încolo.

Aţi reuşit, fraierilor, să aduceţi la putere pentru multă vreme de-acum încolo nişte partide care nu vor face deloc România mai bună, mai europeană, mai civilizată, mai deşteaptă. Dramele prin care va trece o Românie pesedisto-auristă sunt opera voastră, opera orgoliului vostru deşănţat, a incapacităţii voastre de a vedea mai departe de poarta „marelui partid” pe care sunteţi pe cale să-l trimiteţi în uitare. Aţi născut, laolaltă cu ceilalţi „competitori”, o criză de încredere în clasa politică din care habar n-aveţi cât de greu şi demolaţi vom ieşi. 

În vreme ce politicienii se bat pe ciolan, cimitirele din ţară împrumută buldozere pentru a săpa gropi în care să aşeze sicriele celor morţi de Covid. Iar corpul medical din România, extenuat şi agresat de prostia românească,  ne imploră să ne protejăm, să ne vaccinăm, să purtăm mască, să nu ne înghesuim la tot soiul de festivaluri şi adunări publice cu număr mare de fani. Adică să avem noi grijă de noi înainte de a face pasul extrem de riscant spre un pat ATI de pe care ai toate şansele să nu ieşi decât băgat într-un sac negru.

Medicii spun DA, putem să vă salvăm, singura condiţie e să vreţi şi voi să vă salvaţi. Adică să vă duceţi până la un centru de vaccinare şi să vă înţepaţi cu o doză de vaccin. Corpul medical e la limită, restul e poveste de adormit deştepţii care încă mai cred că nimic nu-i poate atinge pentru că-i apără credinţa, crucile şi moaştele.

Iohannis va deveni un monstru dacă nu-i lămureşte pe liberali să accepte refacerea alianţei cu USR şi UDMR. O împingere a crizei până la al nu ştiu câtelea guvern minoritar sau interimar distruge iremediabil şi infima credibilitate pe care o mai are preşedintele. A-l sacrifica pe Cioloş doar pentru a-l reaşeza apoi pe Cîţu la Palatul Victoria va scoate lumea în stradă cam ca pe vremea lui Ponta. Ori, dacă pandemia va ţine oamenii în case, ura faţă de Iohannis şi PNL se va vedea la votul de la următoarele alegeri, oricând vor fi ele: o absenţă cvasi-totală a electoratului de dreapta, care va rămâne în case, arătând astfel cu degetul adevăraţii vinovaţi ai dezastrului: nu PSD-AUR, care îşi joacă şi ei nişte cărţi aşa cum ştiu şi de la care nici nu s-a aşteptat cineva la mai mult. Ci PNL, care n-a trecut peste un orgoliu politic de nimic motivat, n-a răspuns apelului la refacerea coaliţiei lansat de USR şi Dacian Cioloş, războindu-se între ei ca ultimii golani politici. Premierul desemnat nu este total nevinovat, are şi el partea lui de răspundere, dar faptul că în ultimul ceas a întins o mână, şi-a asumat răspunderea şi s-a expus atacurilor venite din toate părţile îl va salva de la irelevanţa politică pe care şi-o pregătesc cu trufie inconştientă liberalii.

Nu ştiu dacă mai putem spera, singurul om care îi poate face pe liberalii din aripa Cîţu să fie cooperanţi este preşedintele Iohannis. Habar n-am dacă o va face, nimic nu mai e sigur în ceea ce-l priveşte.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.