EDITORIAL. Cre(ş)tinismul în şcoli
Nu vreau să se interpreteze aiurea, deci voi lămuri din prima un lucru: nu toţi creştinii sunt cretini, nu toţi cretinii sunt creştini, nu toţi ateii sunt deştepţi, nu toţi deştepţii sunt atei. Şi încă ceva, esenţial: nu toţi profesorii-elevii sunt cre(ş)tini, ceea ce în final e foarte bine. E bine să ştim acestea măcar în preajma primei zile de şcoală, că după aia nu mai avem timp.
Avem, deci, o diversitate de situaţii, de opinii, de tipare în şcoli. Domină tiparul creştin, pe care unii învăţători, profesori, inspectori, miniştri şi prim-miniştri îl sărăcesc de „ş”-ul esenţial. Sunt, recunosc, influenţat de filmul cu copiii puşi să-şi facă cruce, să se roage şi să sărute asfaltul de o cretină fără „ş”. Aia nu era o zi de şcoală, era o activitate a unei asociaţii creştine care se numea, culmea, Inimioare fericite. Copiii erau într-o vizită la o mănăstire. Un loc perfect, nu-i aşa, numai bun să faci fericite nişte inimioare sensibile de copii pedepsindu-i nu cu nuiaua la palmă, ci cu cruci mari şi buze mici pe asfalt.
Da, poate fi o metodă foarte bună pentru a creşte nişte copii ascultători şi mărturisitori întru credinţă cre(ş)tină, asociată îndeobşte cu supuşenia faţă de autorităţi. Dar uite că Biserica ortodoxă a reacţionat, spunând că nu agrează asemenea metode de îndreptare a micilor păcătoşi care nu se pot ţine să nu ceară la WC în timpul slujbei în Sfânta Mănăstire. S-a delimitat de cre(ş)tina bigotă şi conducerea Asociaţiei de inimioare fericite. Şi cu asta, basta, episodul s-a consumat, lătraţi degeaba, ursul creştin va face în continuare prozelitism în şcolile româneşti. De ce? Simplu: pentru că poate!
Dar aud de-un profesor de filosofie din Buzău, Emil Moise îl cheamă, care se războieşte cu popii, icoanele şi orele de religie obligatorii din şcoli. Domnul profesor Moise zice aşa: obiceiul organizării slujbelor religioase în contextul festivităţilor de deschidere a anului şcolar este în afara legii, iar orele de religie trebuie să fie opţionale. Mai clar spus: slujbele şi serviciile religioase în şcoli sunt în afara legii.
Mare dreptate ai, dom’ profesor! În esenţă, cum bine spui, e vorba de nişte legi privind libertatea religioasă, de legea educaţiei şi de un regulament de organizare a unităţilor din învăţământ. Dar, mai presus de toate, e vorba despre libertatea de gândire, de conştiinţă şi de a-ţi alege sau practica religia. Ce facem cu libertăţile astea garantate de Constituţie, de legi şi regulamente? Le încălcăm?
Adică de ce să fie obligat să participe la slujbele religioase din şcoli elevul-ateu? Sau de ce să asculte litaniile ortodoxe elevul de altă religie, catolic, unitarian, reformat sau ce-or fi hotărât părinţii lui că-i bine să fie?! Şi, mai presus de toate: până când vor face Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică şi alte biserici importante prozelitism şi politică în şcoli?!
Daţi-mi voie să fiu total de acord cu acţiunea d-lui profesor Moise şi să-i dau notă maximă. Cât despre învăţământul românesc atât de cucernic şi creştin, daţi-mi voie să fiu precaut, ca să nu zic de-a dreptul pesimist, văzând „alaiul” de nechemaţi ajunşi în sistem pentru că alţii n-avem cu toate măririle de lefuri care s-au produs în învăţământ. Altfel, despre „grija” cre(ş)tinilor din Guvern faţă de şcoala românească vorbeşte realitatea, vorbesc faptele: accesul la educaţie este un lux şi-un risc, atâta vreme cât învăţământul e gratuit doar pe hârtie, mii de şcoli de la sate stau să cadă pe elevi, iar transportul gratuit al elevilor spre şi de la şcoală către casă a fost desfiinţat prin ordonanţă de urgenţă de acelaşi generos Guvern.
V-aş dori inimioare fericite în noul an şcolar şi aş începe cu nepoţelele mele, cea mică aflându-se în prima ei zi de şcoală. Dar mi-e nu ştiu cum s-o fac după ce cre(ş)tina de la mănăstirea Bobota a dat cu inimioarele unor copii de asfalt. Aşa că, în loc de urare, vă îndemn să aveţi mare grijă de voi, de inimioarele şi de minţile voastre asediate de prea mulţi nechemaţi.