EDITORIAL. Covăsnenii – rupţi în două şi de-o Ordonanţă
De OUG 114 este vorba. O Ordonanţă care nu mai seamănă cu nimic altceva decât cu incompetenţa, trufia şi prostia unui „premier-femeie-şi- mamă” şi-a unui ministru de Finanţe-Garcea-narcisist. Ordonanţa asta a tot fost modificată, de-aia zic că nimeni nu mai ştie exact care-i treaba cu ea, ce mai poţi şi ce nu mai poţi face în construcţia de drumuri, de pildă.
„OUG 114 i-a rupt pe covăsneni în două” – spune preşedintele CJ Covasna, dl. Tamas Sandor, într-un răspuns la o scrisoare deschisă semnată „cetăţenii comunei Valea Mare”. Scrisoarea anonimă reclama o situaţie reală: starea extrem de proastă a Drumului Judeţean 121, cel care face legătura între bazinul Tg. Secuiesc şi Întorsura Buzăului, via Sărămaş, drum care străbate comuna Valea Mare. Drum al mocanilor din Covasna spre vechiul Regat, abandonat, practic, de ani de zile de autorităţile locale – şi aici mă refer îndeosebi la Consiliul judeţean.
Dar preşedintele CJ are o scuză pe care e greu s-o ignori: „OUG 114 ne-a rupt în două, soluţia este la Guvern, în ţară este un haos total, Ordonanţa a fost modificată în comisii şi nimeni nu ştie care va fi forma finală, s-au mărit preţurile la manoperă, la materiale, în consecinţă a crescut preţul întregii lucrări de modernizare a acestui drum, îi înţeleg pe locuitorii din Valea Mare dar Guvernul nu se preocupă de acest aspect, e vorba de mulţi bani şi nu ne putem juca”. Este realitatea pe scurt, cum ar veni, menită să-i lămurească pe cetăţenii revoltaţi din Valea Mare cine-i de vină şi unde-i soluţia.
Nu pot să-l contrazic pe dl. Tamas Sandor, OUG 114 a distrus multă lume, multe afaceri, multe speranţe de mai bine s-au dus pe apa Dâmboviţei ca şi cum n-ar fi fost. Da, e vorba de 23 de milioane de lei şi, mai presus de orice, e vorba de frica de a nu comite o ilegalitate – lucru extrem de uşor de făcut din cauza haosului instaurat de miniştrii guvernului Dăncilă absolut în toate domeniile de activitate. Nu ştii niciodată cât ţine o lege, o Ordonanţă, nu ştii cine, când şi în ce fel o modifică, nu-ţi poţi face un plan de acţiune şi un reper al cheltuielilor.
Dar mai e un lucru, corect sesizat de cei din Valea Mare: „Am ajuns în situaţia că nici nu ştim pe cine să felicităm pentru izolarea aproape perfectă a comunei Valea Mare”. Altfel spus: da, e de vină şi OUG 114, dar varianta unui drum naţional prin Zagon, ocolind comuna Valea Mare, nu etnicilor români majoritari din această comună le-a aparţinut, ci conducerii de atunci a judeţului Covasna – asigurată, ca şi acum, de oameni politici aparţinând UDMR.
Cu alte cuvinte, d-le Tamas, adevărul e, ca de obicei, undeva pe la mijloc. Aveţi dreptul să acuzaţi guvernul Dăncilă, aveţi nenumărate motive s-o faceţi, dar corect ar fi să vă uitaţi şi-n propria „ogradă”, poate găsiţi şi pe-acolo o explicaţie a ruperii în două a covăsnenilor. Mă refer aici nu doar la situaţia deloc fericită a comunei Valea Mare, cu populaţie preponderent românească, ruptura e mult mai largă şi deloc uşor de cusut... Ca să reuşească „operaţia” asta nu de croitori e nevoie, ci de medici pricepuţi şi obiectivi. Ca să nu mai punem ghilimele: e nevoie de oameni politici pe care să-i intereseze nu etnia locuitorilor pe care-i cheamă periodic la vot, ci valoarea socială şi economică a unei lucrări de asemenea factură.