EDITORIAL. „Cine nu majorează cu 40% pensiile în septembrie, pierde alegerile”
E greu să-ţi apropii oarece optimism când te uiţi la spectacolul politic românesc. Vezi un meci de box amator, în care nişte netalentaţi îşi cară pumni şi picioare sub centură fără nicio teamă că vor fi atenţionaţi de „arbitrul” partidei: electoratul. Vezi un PSD care, bazându-se pe procentele alegerilor din 2016, încă trăieşte cu impresia că are dreptul să dicteze în Parlament, ceea ce presupune o bună doză de nesimţire. Pe termen scurt merge, rău va fi pentru pesedişti când se vor trezi din numărătoarea arbitrului...
PSD se agaţă de biznisul parlamentar cu orice preţ, sau, cum ar zice Dragnea, „preţul este România”. Majoritarii vor ridica baricade, se vor lega cu lanţuri şi cătuşe de zidurile Casei Poporului şi nu vor accepta să plece înainte de alegerile la termen din „cazemata” luxoasă în care neam de neamul lor n-au crezut să ajungă. Vor împiedica orice încercare a Opoziţiei de a face alegeri anticipate, alegeri care ar elibera ţara de o grea povară: lipsa de acţiune, lipsa de reforme, haosul instaurat de o guvernare PSD tembelă.
Spuneam că PSD va deconta tergiversarea, obstrucţia permanentă la timidele încercări liberale de reformă – financiară, administrativă, economică. Aşa ar fi normal, nu cred că românii n-au înţeles cine şi ce doreşte să facă în ţara asta. Speranţa găştii de lideri pesedişti este că până la alegerile la termen din iarnă liberalii se vor defecta, va da boala-n alianţa cu USR-PLUS, nu vor reuşi să rezolve treaba cu majorarea pensiilor şi vor rămâne fără electorat – în timp ce PSD se va umfla din nou cu voturile amatorilor de pomeni electorale care nu văd mai departe de ziua de azi.
Hai să vedem măcar două scenarii, nu cred că-s neapărat originale, dar sigur nu le-am copiat din vreun ziar cu răspândire naţională. 1. Alianţa PNL-USR-PLUS reuşeşte pe ultima sută de metri să facă alegeri anticipate, trântind cumva două guverne Orban. La aceste alegeri înainte de termen, posibile în cel mai bun caz pe la sfârşitul lunii iunie, PNL şi aliaţii din USR-PLUS şi PMP reuşesc să strângă împreună peste 55% din voturi şi alcătuiesc o majoritate aproape confortabilă. Şampanie, flori, sărbătoare, discursuri festive. După care urmează deşteptarea din mahmureală: 7 miliarde pentru dublarea alocaţiilor la copii, în iulie, majorarea pensiilor cu 40% în septembrie – Ludovic Orban s-a lăudat tot timpul că a prins sumele necesare în bugetul pe 2020. Ce să faci, cum să procedezi ca să eviţi inflaţia excesivă şi creşterea impozitelor şi taxelor? Habar n-am, dar nu cred că există vreo baghetă magică. 2. Liberalii şi useriştii nu reuşesc să promoveze alegerile anticipate şi un guvern liberal se va târâi până-n iarnă, umilit şi cotonogit de majoritari. Sunt foarte curios: cum va reuşi un asemenea guvern, oricare ar fi el, să mărească pensiile cu 40%?!? Pe ce bază? Alt scenariu, cu revenirea PSD la guvernare, nu există pentru că preşedintele Iohannis nu va mai propune vreodată un premier din gaşca asta politică.
Vreau să spun că alegerile anticipate sunt esenţiale inclusiv pentru punerea în practică a pomenii electorale gândite iresponsabil de cuplul terorist de factură comică Dragnea-Olguţa Vasilescu. Sigur, nimeni nu gândeşte pe termen mediu şi lung: ce se va întâmpla cu bugetul pe 2021, de unde luăm bani pentru susţinerea creşterilor uriaşe de pensii, indemnizaţii, lefuri bugetare etc.? Există o singură cale, pentru că deficitul bugetar nu poate fi mărit fără să fii drastic sancţionat financiar de Comisia Europeană: majorarea taxelor şi impozitelor, eventual o mult mai bună colectare a lor prin administraţiile financiare din teritoriu.
Acuma, ce să zic, faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi închipuiţi-vă că aţi avea putere de decizie: ce-aţi face? Aţi mai dori alegeri anticipate, aţi promova legea pensiilor majorate cu 40% şi dublarea alocaţiilor la copii? O asemenea întrebare i s-a pus şi fostului premier Theodor Stolojan. Am reţinut răspunsul, dezarmant de sincer: „Cine nu pune în aplicare legea majorării pensiilor cu 40% în toamnă, pierde alegerile”. Ce viitor, ce Comisie Europeană, ce gândire economico-financiară responsabilă? Câştigăm alegerile şi-apoi om vedea noi! Aşa am făcut în toată istoria noastră multimilenară şi uite ce bine-am ajuns, am crescut mari şi frumoşi. Nu se ştie şi cât de sănătoşi la cap, dar pe cine mai interesează chestia asta?