OPINII 10 martie 2021

EDITORIAL. „Cel rău” e în turmă: cine moare, cine trăieşte?!

de Dumitru Manolăchescu | 1608 vizualizări

Aflăm de la directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo, că avem aproape 14.000 de vaccinaţi contra SarsCov2, din care vreo 6.000 au făcut deja rapelul. Populaţia judeţului Covasna este puţin peste 202.000 de oameni, conform datelor din 2019. Vaccinabili, dacă e să ajungem la miraculosul procent guvernamental de 60-70%, ar fi circa 120.000.

14.000 de vaccinaţi în aproape două luni mi se pare că nu-i o cifră care să ne relaxeze. Autorităţile municipale sunt îngrijorate, pe bună dreptate, de creşterea incidenţei cazurilor de Covid 19, în ultima săptămână, de la 1,4 la 1,8 la mia de locuitori. Ritmul de creştere dă fiori, pentru că dacă se păstrează ajungem rapid la 3, când vom cam închide aproape tot ce-a fost deschis. Ca să nu mai zic că în judeţul nostru se testează destul de puţin.

Nu e pentru nimeni o bucurie să stea în casă, să poarte mască, să se tot spele până i se ia pielea de pe mâini şi de pe faţă. Dar e necesar. Dacă stai şi te uiţi prea mult la Şoşoci începi să crezi că mişună pe deasupra capului tău toţi îngerii Domnului puşi să-i apere pe românii patrioţi şi numai pe ei. Dar lucrările Lui sunt ceva mai complicate şi mi-e teamă că, majoritari sau minoritari etnic, nu intrăm sub incidenţa înaltelor sfere care ne hotărăsc soarta. Războinicii care se cred buricul României –  deci al Pământului şi, de ce nu, al Universului – vor suferi, cu siguranţă, mai mult decât anonimii care, de frică sau din obişnuinţă, respectă părerile şi hotărârile specialiştilor.

Motiv pentru care ar fi bine să nu încercăm să fim mai deştepţi decât suntem, să nu ne substituim autorităţilor şi să ne apărăm prin toate mijloacele de „cel rău”. În cazul de faţă, cel rău e Covid 19. Am fost ieri la cumpărături într-un supermarket: oameni mulţi, măşti purtate în batjocură, doar să fie, înghesuială la cozi. Lume relaxată. Am totuşi senzaţia că marile magazine sunt un caz fericit, pentru că, de bine-de rău, ai ceva spaţiu la dispoziţie. În magazinele de cartier se şterge om de om şi ăla care poartă corect masca de protecţie nu are curajul să-i zică ăluia cu masca pe-o ureche „bă, nesimţitule, poartă masca aşa cum trebuie!”.

Toate au un preţ. Iar preţul nepăsării, inconştienţei, prostiei sau iresponsabilităţii noastre este suprapopularea spitalelor şi a secţiilor de terapie intensivă din spitale. Spitalele din Covasna stau, deocamdată, destul de bine. Dar, dacă incidenţa cazurilor de Covid va creşte, cu siguranţă vom reveni la starea de criză de acum nici un an.

Îi aud pe mulţi tineri vorbind lejer despre „imunizarea de turmă”. Adică oile mai bătrâne să moară, că ăsta le e rostul, iar mieluţii, cârlanii, mioarele tinere să trăiască. La urma-urmei, e în firea lucrurilor, nu? Aşa este, doar că ar fi de gândit puţin asupra unui aspect: lumea fără bătrâni ar fi teribil de nesigură şi tristă. Bătrânii dau culoare, experienţa lor este încă necesară, chiar dacă nu întotdeauna fac numai şi tot ce trebuie. Fără bătrâni e mai greu decât cu bătrâni.

Au încercat imunizarea asta forţată suedezii şi-au dat-o rău în bară, acum autorităţile lor supreme îşi cer scuze poporului şi închid tot ce mişcă în ţară pentru că mor prea mulţi oameni. Şi, atenţie mare!, noile tulpini – britanice, sud-africane, braziliene şi de pe unde-or mai fi – omoară fără să aleagă, nu sunt interesate doar de moşi, le place să-i chinuie şi pe tineri. Drept pentru care medicii constată deja, inclusiv în România, că numărul infectaţilor până în 60 de ani creşte.

Românii prea verzi nu suportă niciun fel de restricţii, urăsc „îngrădirea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti” mai mult decât urau comuniştii prea roşii Învierea şi Naşterea Domnului. Aici mi se pare a fi cel mai mare pericol: să transformăm prea repede durerea în biruinţă. Să fim atât de proşti încât să credem că infecţia Covid 19 este o boală politică, deci se tratează politic – trece cu un discurs la tribuna Parlamentului, o manifestaţie în stradă, o lozincă antivaccin sau antibotniţă.

N-ar trebui să uităm un lucru esenţial: medicii din prima linie a spitalelor Covid 19 au ajuns la capătul puterilor. N-ai cum să mai ceri de la ei empatie şi sacrificiu când tu îţi baţi joc de reguli şi restricţii antipandemie.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.