OPINII 9 martie 2023

EDITORIAL. „Cancerul Ghiţă” omoară încet, dar sigur

de Dumitru Manolăchescu | 1166 vizualizări

Fugarul prin Serbia Sebastian Ghiţă este un nenorocit. Un hoţ, un ticălos, un nemernic. El are pe conştiinţă două cancere ale societăţii româneşti: * Sistemul informatic integrat fără de care nu poţi primi o reţetă de la medicul de familie ori de la spitalele care au contract cu CNAS. * Televiziunea care a furat cu neruşinare numele ţării: România TV.

Cancerele astea te omoară încet, dar sigur. Stau pe holul unui spital Onco din Braşov în aşteptarea unei reţete fără de care nu pot face tratamentul prescris de medicul care se ocupă de caz. Lume multă, necăjită şi amărâtă, oameni care s-au trezit bolnavi de cancere, trecând peste noapte în altă viaţă, în altă realitate, stresantă şi dureroasă; categoria „cronici” te însoţeşte definitiv, cu tot alaiul aferent: restricţii de tot felul, gânduri negre, nesiguranţă, nesomn, stres.

Medicii fac tot ce pot, dar nu pot să facă nimic ca să-ţi dea reţeta pentru o injecţie pe care-i musai s-o faci într-o lună şi-o zi anume pentru că „nu merge sistemul”. Asistenta vorbeşte cu pacienţii tulburaţi, obosiţi de ore de aşteptare, e drăguţă şi încearcă să-i încurajeze, să-i liniştească: „Se va rezolva, mai aşteptaţi puţin”. 

E lume de peste tot din vecinătăţi: Argeş, Prahova, Harghita, Buzău. Eu şi alţii ca mine din Covasna suntem aproape, o ascultăm pe asistentă şi stăm liniştiţi o vreme. După care nu mai rezistăm, ne mai informăm o dată asupra mersului sistemului, aflăm că e tot încremenit şi plecăm acasă. „Vă sun eu mâine, staţi liniştiţi” – ne asigură asistenta. Nu prea putem, dar asta e, sistemul ticăloşit de Ghiţă îi încurcă şi pe medici, şi pe bolnavi. 

Plecăm cu gândul că vom reveni a doua zi. Restul pacienţilor... Dumnezeu cu mila, nu-i uşor să faci 150 de km până acasă şi-apoi alţi 300 a doua zi, când va trebui să revii la spital pentru aceeaşi reţetă. Dacă ai noroc, sistemul merge...

Dar n-ai noroc, nici a doua zi sistemul informatic construit de un nenorocit fugărit acum de Justiţia românească nu merge. Îl blestemi pe ticălos, te încurci în gânduri care-ţi ridică tensiunea şi stai cu ochii-urechea pe telefon; asistenta a promis că te sună dacă sistemul va binevoi să funcţioneze. 

Cancerul nr. 2 se numeşte România TV. O televiziune făcută de Sebastian Ghiţă pentru prieteni politici din PSD şi alte rude naţionaliste pro-ruse. O televiziune care n-ar trebui să existe, pentru că face enorm de mult rău. Este un cancer pentru minte şi suflet. Pe omul sănătos îl face cu capul, pe cel gata bolnav îl omoară de-a dreptul. Este un organ de propagandă rusească penibil şi dăunător României, care ar trebui închis de CNA.

Adunăm, scădem, înmulţim, împărţim şi iată ce iese: sistemul medical românesc funcţionează doar atunci când vrea „sistemul informatic integrat” construit de fugarul Ghiţă contra unor milioane de euro primite de la statul român foarte darnic cu hoţii. Sârbii nu-l trimit în România, nu-l extrădează, portiţa către ţara natală e închisă pentru Ghiţă. Explicabil: sârbii sunt buni prieteni cu ruşii şi, ştiţi cu toţii, prietenul prietenului meu e prietenul meu...

Ne-am pricopsit, printre altele, de la cinstitul PSD şi cu acest hoţ la drumul mare, ale cărui lucrări de mântuială în sistemul informatic din multe instituţii importante şi Media românească ne garantează „morţi şi răniţi” de pe urma unor afecţiuni ale trupului, minţii şi sufletului, boli care într-o ţară normală pot fi şi sunt tratate cu rezultate dintre cele mai bune. 

Dar, ce să vezi, sănătatea noastră stă de ani de zile la cheremul unui nenorocit care se sustrage judecăţii din ţara în care s-a născut, a crescut, a învăţat şi s-a ticăloşit. Iar „sistemul politic românesc”, corupt şi abulic, nu face nimic pentru a schimba „sistemul informatic integrat” şi a închide televiziunea lui Ghiţă, defecte şi corupte, profund dăunătoare sănătăţii societăţii româneşti.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.