OPINII 16 aprilie 2021

EDITORIAL. Ca în Estul sălbatic

de Dumitru Manolăchescu | 1126 vizualizări
Sursa foto - Facebook @guv.ro
Sursa foto - Facebook @guv.ro

În Vestul american conturile se reglau cu pistoale şi puşti, obiceiul a rezistat până în ziua de azi. În Estul nostru la fel de sălbatic precum odinioară Vestul lor, dar mai puţin civilizat, diferenţele de opinii se rezolvă cu „ghioaga” şantajului, a mitei, şpăgii, traficului de influenţă. De obicei nu moare nimeni, doar mai cade câte-o statuie de pe soclu, mai zboară câte-un cap, mai dispare câte-un semizeu politic de neînlocuit.

În Estul politic românesc zilele astea se pregătesc tăieri de capete, cotonogiri, şantaje şi etaje. C-aşa-i la noi. Pleacă Cîţu? Dispare USR-PLUS? Se înţeleg între ei pe model „pupat piaţa Independenţii”? Cine vine, cine pleacă, cine rămâne?

Multe întrebări, puţine răspunsuri. Pentru mine, şi nu doar pentru mine din câte îmi dau seama, gestul premierului Cîţu de a-l cotonogi pe conflictualul ministru Voiculescu este unul normal. Poate trebuia făcut mai din vreme. Doar că demiterea misteriosului Vlăduţ a umplut de venin o întreagă alianţă de guvernare, lucru la care dl. Cîţu ar fi trebuit să se gândească, să-l pritocească, să-l anticipeze. Poate că a făcut-o şi nu ne dăm noi seama, vom mai vedea ce se întâmplă azi-mâine.

Am înţeles că ofticatul lider USR-PLUS Dan Barna a agreat demiterea ministrului Sănătăţii încă de luni, după o întrevedere cu premierul. Dar a avut oarece rezerve care ţineau de timp şi modalitate. Gen: „Nu acum, Florine, mai lasă-l o vreme, mai lasă-ne, ştiu că face prostii şi nu e pregătit pentru funcţia asta dar mai suportă-l ceva timp!”. Florin n-a mai suportat, n-a mai avut răbdare, i s-a urcat la cap Ordinul apărut fără veste în Monitorul Oficial. Gălăgia pe care o fac useriştii acum e doar pentru a salva ce se mai poate salva din „onoarea nereperată” a unui partid care trăieşte cu capul în nori şi jumătate din  conducere la Bruxelles.

Altfel, desigur, este de neacceptat să condiţionezi demiterea ministrului de avantaje politice la guvernare. Cum ar suna, de pildă, să fii de acord cu demiterea lui Voiculescu şi să-l accepţi în continuare premier pe Cîţu doar dacă liberalii sunt de acord cu rezolvarea rapidă a unor puncte sensibile din programul comun de guvernare – să zicem alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale la primari şi preşedinţi de CJ ?! Ar fi ca la piaţă şi nu de piaţa asta politică orientală are nevoie România membră NATO şi UE...

Nu va ieşi cu sânge tricolor după ciomăgeala dâmboviţeană de prost gust la care asistăm sideraţi. Se vor înţelege cumva, vor trebui să accepte şi Barna, şi Cioloş, şi Orban, şi Cîţu că România e mai presus de interesele şi idiosincraziile unor miniştri sau lideri cu pretenţii de şefi la două partide aflate în stadiu de „pubertate politică”, cum foarte bine le-a zis-o cineva.

În ecuaţie se mai află şi preşedintele Iohannis. Care nu cred că mai doarme pe schiuri în acest moment. Aş zice că va trebui să facă urgent o mişcare inteligentă, care să-i împace cumva pe berbecii de la guvernare. Adică să-l păstreze pe Florin Cîţu premier, pentru că are de terminat multe acorduri începute cu UE, care înseamnă multe miliarde de euro. Dar şi să-i mai potolească pe orgolioşii userişti, care vor trebui să priceapă că lumea românească nu a început şi nici nu se va sfârşi cu ei în chip de salvatori ai neamului. E inflaţie de „salvatori”, iar USR e pe cale să demonstreze pentru a doua oară în nici doi ani că e departe de ceea ce presupun iniţialele partidului. Sigur, împăcarea va fi, dacă va fi, pe termen scurt, ceea ce va uşura misiunea PSD-AUR de a contabiliza o mulţime de votanţi care s-au săturat de certurile permanente ale „dreptei” liberale.

Din fericire, pentru Ministerul Sănătăţii există o rezervă de cadre destul de consistentă, asigurată inclusiv de USR-PLUS: un doctor de la Arad, Adrian Wiener, un alt doctor Cârstoiu, un specialist foarte bun comunicator în persoana dr. Radu Ţincu şi chiar cel căruia i-a delegat premierul atribuţiile de ministru în acest moment: secretarul de stat Andrei Baciu.

Îmi vine în minte destul de des în ultima vreme o vorbă valabilă probabil şi la secui: „Noi să fim sănătoşi, că boala vine oricum!”. În capul meu vorba asta nu se referă la Covid 19, ci la bolovanii politici care ne guvernează.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 16 aprilie 2021
O micuță observație... Dacă voi susțineți un om ca Andrei Baciu în funcția de Ministru al Sănătății, atunci chiar ne merităm soarta ca neam!!!!! De ce spun asta?! Vă ofer o micuță citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.