OPINII 23 octombrie 2018

EDITORIAL. Avem o alianţă a Vestului, se pregăteşte una a Estului. Se rupe România?!

de Dumitru Manolăchescu | 1551 vizualizări

Patru mari oraşe din vestul ţării au decis să nu mai aştepte mila Bucureştiului lui Dragnea-Dăncilă şi să formeze o alianţă care să faciliteze construirea de drumuri civilizate, acte de cultură, performanţe economice şi sociale. E vorba de Cluj, Oradea, Arad şi Timişoara, în frunte cu primarii Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă şi Nicolae Robu. Primari contestabili, primari contestaţi, unii cu dosare penale în lucru, alţii cu amintiri nu întotdeauna plăcute din guvernări anterioare... Dar, una peste alta, oraşele astea adună aproape 600.000 de locuitori care s-au săturat de Bucureşti – dacă nu s-ar fi săturat, primarii lor n-ar fi avut această iniţiativă. „Alianţa Vestului” aşteaptă şi alte adeziuni, în discuţie sunt Braşovul, Sibiul, Tg. Mureşul...

Şi nu-i vorba doar de drumuri, de autostrăzi. Cu astea ne-am fi împăcat, cumva, până la urmă, nu te pui cu fatalitatea... Dar aici e vorba de dispreţul cu care ardelenii, şi nu numai ei, sunt trataţi de actuala Putere pesedisto-iliberală. Dispreţ, aroganţă, autoritarism, indiferenţă, fiecare în parte şi toate la un loc te fac să urli: „M-am săturat de Bucureştiul DeDeilor şi TeTeilor, vreau o ţară curată!”. Şi mai e vorba despre distrugerea sistematică a încrederii românilor ardeleni, moldoveni, dobrogeni, bănăţeni, gorjeni, olteni, bucureşteni în ţara lor, o ţară care a încăput pe mâna unor hoţi, mincinoşi, corupţi, analfabeţi. Iar asta e mult mai grav decât o guvernare imbecilă; prostiile unor guvernări se pot remedia, încrederea oamenilor e mult mai greu de adus pe un drum care să construiască o ţară demnă şi sănătoasă.

Concret, alianţa asta înseamnă cooperare şi sprijin reciproc în negocieri directe cu Bruxelles pentru obţinerea de fonduri europene în diverse sectoare. E clar că Puterea de la Bucureşti nu e deloc interesată de atragerea acestor fonduri, motiv pentru care nu se construieşte, de pildă, autostrada Iaşi-Tg. Mureş. În asemenea condiţii, alianţele local-regionale pot fi o soluţie: dacă Bucureştiul nu ne vrea, nu-l vrem nici noi, ne lipsim de el, ne descurcăm singuri, nu putem sta la mâna unor politicieni analfabeţi şi aroganţi, care n-au alt scop decât propria lor îmbogăţire.

Nu cred că-i un semn bun într-un An pe care politicieni făţarnici îl tot împodobesc cu vorbe frumoase şi goale, precum copiii bradul de Crăciun cu  globuri colorate. Dar nu-i nici o nenorocire, nu se rupe România azi-mâine, frica de vecinătăţi neprietene va păzi „integritatea teritorială şi unitatea de neam”. Dar poimâine?! Păi poimâine nu se ştie ce va fi... Dacă vom merge înainte tot cu PSD-ALDE, tot cu parlamentari şi guvernanţi aroganţi şi mincinoşi formaţi la şcoala politică a baronului de Teleorman, atunci e foarte posibil ca Alianţa Vestului să fie urmată de Alianţa Estului, pentru că s-au săturat şi moldovenii din Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Bacău, Botoşani de dispreţul, prostia şi reaua-credinţă a Puterii care guvernează discreţionar ţara şi care le refuză de ani de zile, fără niciun motiv, construirea unei autostrăzi Iaşi-Tg. Mureş.

Iată cum distruge România o guvernare croită după mintea puţină a unor şefi de partide fără niciun merit, fără niciun alt ţel decât salvarea de puşcărie şi căpătuirea personală. Când veţi auzi şi de-o alianţă a Sudului, e bine să vă puneţi nişte întrebări şi să reflectaţi puţin la ce uşor se poate rupe-n bucăţi o ţară centenară atunci când oamenii valoroşi care ar trebui s-o apere dorm, visează, nu se implică în viaţa cetăţii, ori privesc de sus masele votante, permiţând astfel unor Puteri ticăloase să se perpetueze prin acţiuni electorale populiste şi mincinoase.

Nu-mi dau seama unde este Sf. Gheorghe în această construcţie de alianţe regionale. Probabil nicăieri, la noi se aşteaptă semnale din alte direcţii.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.