EDITORIAL. Aşteptându-l pe Iohannis, cu gândul la Tamás Sándor
Aştept întâlnirea de la ora 12 dintre preşedintele Iohannis şi Guvernul Orban, cu premierul de faţă, şi declaraţiile care urmează.
Între timp mă duce gândul prin Maramureş. Un judeţ asediat de diasporeni zburdalnici, deci şi fruntaş la carantine şi izolări motivate de Covid 19 de import. Acolo, preşedintele Consiliului Judeţean, celebrul pesedist Zetea, l-a obligat „prieteneşte” pe prefectul PMP, necunoscutul Nicolae Ungur, să recurgă la măsuri drastice în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: interzicerea circulaţiei fără scop şi motiv prin oraşele şi comunele judeţului. Ungur şi Zetea au făcut ce n-au avut curaj să facă Iohannis, Orban şi Vela. Bravo, felicitări!
Sigur, băieţii ăştia doi pot fi antipatici. Ei INTERZIC plimbarea în dorul lelii pe străzi a neliniştiţilor amatori de jogging, sau a celor care n-au ce face în propriile locuinţe, INTERZIC prezenţa bătrânilor la cumpărături fără motiv prin hipermarketuri pe parcursul întregii zile, adunându-i mai degrabă prin magazinele de cartier doar între orele 7-11 (aici s-ar putea comenta, e foarte posibil să nu reuşeşti să eviţi îmbulzeala moşilor nostalgici ai epocii în care erau tineri şi stăteau liniştiţi la cozi...), INTERZIC plimbările cu maşina în afara municipiului reşedinţă de judeţ şi a judeţului fără un motiv suficient de solid. În general, INTERZIC. Ceea ce nu sună bine pentru mulţi dintre noi, dar ăsta este un cuvânt pe care mi-e teamă că va cam trebui să-l învăţăm în următoarele două-trei luni. Este şi motivul pentru care apreciez iniţiativa curajoasă a celor doi şefi ai judeţului Maramureş.
N-am cum să nu mă folosesc de îndemnul preşedintelui Iohannis la acţiune: „Orice efort, oricât cât de mic, în direcţia stopării Covid este de mare folos”. În calitate de cetăţean onest, aşadar, pun o întrebare pentru a ajuta: ce aşteaptă prefectul judeţului Covasna şi preşedintele CJ? E drept, noi nu suntem Maramureş, n-avem cârca de diasporeni pe care o au maramureşenii, dar avem un masiv focar de infectaţi cu Covid 19 după nefericita inconştienţă a unui medic ginecolog de la Spitalul judeţean din Sf. Gheorghe, care nu s-a gândit că pârtia de schi din Austria poate să-i pună pe mâini un virus ucigaş – după ce-a ajuns acasă a stat liniştit, nu s-a cerut la testare, ba a mai şi consultat la spital şi în privat, rezultând alţi vreo 4 medici şi nu se ştie câte femei infectate.
Apropo, poate că n-ar fi rău să ştim şi noi cum îi cheamă pe medicul infectat (vinovat, chiar dacă din culpă), pe contacţii lui medici sau clienţi (nevinovaţi), măcar să avem o idee de cine şi cum să ne păzim. Se anunţă o tragedie: spitalele noastre pică unul după altul. Nici nu mai contează motivele – pacienţi ticăloşi sau proşti, medici proşti sau ticăloşi, stat feudal prins total nepregătit de un virus modern. Trebuie să avem încredere în medici, alţii n-avem, şi să-i sprijinim – noi, dar mai ales statul trebuie să-i protejeze.
Un primar curajos dintr-o comună asediată de diasporeni autoizolaţi (cred că e din Moldova) a cerut numele şi adresele celor obligaţi să stea în autoizolare, rugându-i pe săteni să sune la 112 atunci când văd că autoizolaţii ies din casele lor. Mi-a plăcut asta, chiar dacă deranjează puţin o lege, stupidă altfel, a protecţiei datelor cu caracter personal. Să fim serioşi, singurul bun pe care avem datoria să-l protejăm în această stare de urgenţă Covid 19 este doar viaţa noastră şi a familiilor noastre.
Mă aştept ca întâlnirea preşedintelui Iohannis cu premierul şi Guvernul lui să grăbească nişte INTERZICERI absolut necesare la nivelul întregii ţări. Nu mai e timp de fandoseli democratice, de paranghelii parlamentare cu iz electoral, poate e nevoie şi de sprijinul Armatei pe străzi acolo unde poliţiştii şi jandarmii nu reuşesc să facă faţă. Ştiu că asta nu place unor categorii etnice, dar se impune într-o situaţie de urgenţă care n-are treabă cu etniile şi naţionalităţile.
*
Ce-a ieşit din şedinţa Iohannis-Guvern citiţi în cuprinsul ziarului. Impresia mea de după, fără de care nu puteam încheia editorialul de faţă, este că la nivel declarativ suntem pe drumul cel bun. Poate nu cu toată viteza cerută de cea mai gravă situaţie prin care trec ţara şi Lumea după al doilea Război Mondial, dar ne mişcăm în direcţia aşteptată. Cu câteva zile mai devreme ar fi fost mai bine, dar... atât s-a putut. Ce nu-mi place e că, din motive pe care mi-ar plăcea să le ştiu, preşedintele Iohannis a anunţat aceste INTERZICERI la o zi după ce Zetea s-a pronunţat în această direcţie în judeţul pe care-l conduce. Puncte câştigate, puncte pierdute, mai interesează oare pe cineva?! E clar în acelaşi timp că m-am gândit inutil la prefectul şi preşedintele CJ Covasna, preşedintele Iohannis a reuşit să le-o ia înainte. Măcar lor...
Duritatea măsurilor anunţate de preşedinte dezvăluie un lucru pe care doar politicienii păreau să nu-l ştie: sistemul de sănătate românesc e în teribilă suferinţă, a fost răpus în doar o lună de zile de parşivul Covid 19. Avem peste 25.000 de posibili infestaţi veniţi din Italia şi Spania, care vor fi, ca să zic aşa, bomboana pe colivă. Din acest moment, speranţa noastră la viaţă – nu la o viaţă normală, pentru că nu vom mai şti ce înseamnă „normal” – este doar în noi. Ne vom salva sau vom muri pe mâna, pe creierul, pe răbdarea, pe corectitudinea, pe disciplina noastră – nu cred că brăţările electronice care vor fi fixate pe mâinile celor autoizolaţi ne vor ajuta prea mult. Până în ce punct putem spera în ajutorul comunităţii? Depinde de multe. Şi nu le stăpânim pe toate.