OPINII 23 august 2022

EDITORIAL. Ambiguităţi politice despre amestecul culturilor

de Dumitru Manolăchescu | 902 vizualizări

Dacă nu aţi aflat încă, trebuie să ştiţi că discursul premierului Viktor Orbán la Tuşnad n-a fost unul rasist, ci ambiguu. Nişte „propoziţii” neinspirate şi, desigur, foarte prost traduse de rău-voitorii occidentali, duşmani ai conservatorismului de bună calitate ungaro-ruso-american.

Asta cred şi asta spun politicienii UDMR când sunt chestionaţi pe tema aplauzelor acordate generos premierului rasist şi antieuropean Orbán Viktor. „Nu e, dom’le, rasist Orbán, e doar ambiguu şi i s-au scos vorbele din context. Că nu de rase e vorba, care una singură e, ci de culturi. El a zis despre amestecul culturilor europene, că nu-i bine să se amestece, şi aici suntem de acord” – insistă ceva mai nuanţat un deputat UDMR. 

Adică nu-i bine să amestecăm culturile, să zicem, în Transilvania. Cultura maghiară să nu se amestece cu cultura română, ori cu cea săsească, ori cu cea romă. Ce înţelegem de-aici? Că unele culturi sunt „superioare”, iar altele nu. Ce mirare, în acest context aprig disputat, să amesteci culturile la „Zilele culturii maghiare” de la Cluj-Napoca şi să asişti la un moment tulburător, civilizat şi sincer oferit de spectatorii de etnie română prezenţi în stradă: ovaţii şi aplauze la intonarea Imnului de stat al Ungariei! O lecţie pe care maghiarii prezenţi, şi nu doar, sper s-o fi înţeles la adevărata ei valoare.

Dar nu doar despre culturile noastre, superioare sau nu, e vorba în discursul rasistului Orbán Viktor. E vorba de ceva mult mai grav: despre faptul că „propoziţiile” premierului ungar arată în mod clar orientarea politică a celui care conduce guvernul de la Budapesta: antieuropean, pro-rus, încercând nişte alianţe împotriva intereselor Europei – e vorba aici de apropierea de Donald Trump, în speranţa că va deveni noul preşedinte al SUA, şi de China, cu care încearcă să torpileze interesele economice ale Uniunii Europene.

Ce legătură are Orbán Viktor cu noi? Păi are destule: de pildă, servilismul periculos al politicienilor UDMR, aflaţi la guvernare, faţă de un premier rasist, pro-rus şi antieuropean. Când preşedintele UDMR şi liderii de opinie ai acestui partid îl apără şi îl absolvă pe Orbán Viktor, începi să te gândeşti serios pe mâinile cui laşi nişte ministere esenţiale ale guvernului României. 

Dar asta nu este o preocupare pentru cei aflaţi la guvernare. Pentru ei, problema „aplaudacilor” de la Tuşnad s-a lămurit în cinci minute „faţă în faţă”: avem nevoie de UDMR la guvernare, nu ne putem permite o criză guvernamentală în aceste momente de cumpănă pentru Europa şi întreaga lume.

De acord, dar asta nu înseamnă că nu mai aveţi nici măcar demnitatea unui punct de vedere care să respecte şi să apere interesul nostru naţional, aflat la polul opus faţă de cel pe care îl reprezintă cu adevărat elita politicienilor UDMR. Apărându-l pe Orbán Viktor, Kelemen Hunor şi ceilalţi amici politici ai FIDESZ îşi declară incapacitatea de a fi şi în căruţă, şi în teleguţă; pentru că nu poţi să fii loial politicii pro-europene a guvernului României şi, în acelaşi timp, prieten şi apărător al unui premier rasist şi antieuropean care conduce de la Budapesta înfloritoare afaceri în Transilvania. Adică poţi, dar numai cu vorba, nu şi cu fapta, ceea ce poate deveni periculos pentru statul român.

Şi când spun „afaceri” nu mă refer doar la fotbal şi agricultură, ci şi la grădiniţele cu predare în limba maghiară de la Bixad şi Comandău, construite cu bani de la guvernul ungar, precum şi la media în limba maghiară din România, întreţinută de acelaşi guvern cu sume considerabile. Da, sunt şi acestea afaceri, unii ar spune chiar mai importante decât fotbalul, pentru că e vorba de „neamestecul culturilor şi limbilor”. Exact ce şi-a dorit să transmită, nu-i aşa, premierul ungar la Budapesta...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 23 august 2022
Aș dori să demontez o greseală/minciună/etc enunțată: Dacă, prin absurd, mâine, UDMR-ul e scos de la Guvernare, România NU intră în nicio criză politică!!! O să întrebați "De ce spun citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.