OPINII 15 aprilie 2021

EDITORIAL. Am obosit căutând, aşteptând, sperând

de Dumitru Manolăchescu | 1279 vizualizări
Sursa foto - Facebook @VladVoiculescu.ro  · Oficial guvernamental
Sursa foto - Facebook @VladVoiculescu.ro · Oficial guvernamental

Am obosit căutând ba deştepţi, ba proşti, ba vinovaţi. Suntem cum suntem: şi deştepţi, şi proşti, şi vinovaţi. Mai ales vinovaţi. Pentru că ţara asta arată cum arată pentru că noi am votat 31 de ani aşa cum am votat. Noi ne-am dorit ţara asta, noi ne-am dorit impostorii şi ipocriţii, hoţii şi fariseii care ne-au condus trei decenii. Nu ni i-a băgat nimeni pe gât. Iar părerea mea este că ce avem acum, cu toate disfuncţiile şi scandalurile, este preferabil oricărui alt scenariu posibil după votul de anul trecut. Dar nu e singura soluţie.

Am obosit căutând „geniul” politic capabil să gestioneze un minister cum e cel al Sănătăţii în vremea Pandemiei Covid 19. Probabil n-am obosit destul, pentru că VeVe n-a dat satisfacţie. De fapt, intelectualul graseind cu „l” s-a dovedit a fi exact ce încercam să sugerez: neperformant, conflictual, orgolios, superficial. Pe măsura celor două partide care l-au făcut ministru: USR-PLUS.

Am obosit auzind laude la adresa unui ministru care se adresează exclusiv feisbuciştilor. Dacă păstrăm linia asta de apreciere a valorii unui om-ministru-persoană politică, vom intra pe exclusivităţi „tik-tok”iste sau „instagram”iste fără nicio legătură cu realitatea sumbră a bunei guvernări pe care şi-o asumă o coaliţie de sacrificiu în orice Pandemie.

Am obosit să asist neputincios la invazia nechemaţilor, nepricepuţilor, limbuţilor atoateştiutori în lumea noastră social-politică. D-na secretar de stat în MS, Andreea Moldovan, părăseşte şi ea ministerul pentru o prostie pe care încă n-a explicat-o: nu poţi da un ordin care presupune nişte interpretări restrictive suplimentare fără să-l informezi pe premierul guvernului din care faci parte. Iar dacă ministrul Voiculescu a ştiut de acest ordin, atunci prostia se împarte, ori poate se înmulţeşte, la/cu doi. Dar d-na Moldovan n-a omorât pe nimeni cu acest ordin, deci  nu poate fi numită „criminală”. Dimpotrivă, e posibil ca restricţiile pe care ea şi le doreşte să fie motivate şi necesare. Doar că nu aşa se iau aceste decizii.

Am obosit să aud cuvântul „criminal” rostit la adresa medicilor. Mă revoltă poporul stupid care insultă şi jigneşte nepermis personalul medical. Asta demonstrează nu doar prostie, ci şi răutate absolută. Bazată pe nimic. Pe impresii, pe comenzi politice, pe spirit de turmă, pe nevoia de „libertăţi şi drepturi”. Ca şi cum un război de genul celui în care ne zbatem ar fi o joacă democratică, nu o stare de necesitate.

Am obosit ascultând cântecul de sirenă al unor politicieni care n-au altă treabă decât să pună piedici restricţiilor anti Covid 19, indiferent de preţul pe care îl plătim cu toţii. Ne sufocă noul coronavirus spitalele, ne sufocă viaţa, ne sufocă mintea, dar nişte bezmetici populişti vor fără mască, fără reguli şi fără restricţii. Nu se poate să vezi sute de morţi de Covid 19 în fiecare zi şi să susţii aceeaşi tâmpenie doar ca să fii consecvent în prostie. Pentru că rişti să fii confundat cu boul, despre care se ştie că este extrem de consecvent şi trage mereu în aceeaşi direcţie indiferent ce se-ntâmplă în jurul lui.

Mai am destule motive să fiu obosit, ca şi mulţi dintre dvs., dar nu vreau să fiu, la rândul meu, un motiv de oboseală. Aşa încât, aş remarca şi două lucruri care nu mă obosesc: 1. Ţara asta şi guvernul liberal nu vor dispărea fără Vlad Voiculescu, ori fără USR-PLUS. Dacă Dan Barna şi Dacian Cioloş vor hotărî să se retragă de la guvernare, vor dispărea de pe scena politică într-un viitor nu prea îndepărtat, pentru că nu vor mai însemna decât un munte de orgoliu şi trufie deşănţată. 2. Nu cred că este momentul schimbării premierului, pe care şi-o doresc USR-PLUS. Nu pentru că nu s-ar putea fără Cîţu, ci pentru că, pur şi simplu, distrugem total şi-aşa puţina încredere de care beneficiază clasa politică românească în ochii Uniunii Europene.

Veriga slabă în tot acest angrenaj politic este USR-PLUS. Liderii celor două partide nu sunt capabili să recunoască slaba prestaţie a ministrului lor, făcând din acest personaj conflictual un erou în lupta împotriva corupţiei din sistemul medical. Ceea ce, îmi pare rău s-o spun, Vlad Voiculescu nu a fost.

Dacă orgoliul domină, atunci USR-PLUS vor părăsi guvernarea. Dar, repet, asta nu va însemna sfârşitul decât pentru aceste partide. România va continua să reziste şi să existe. Ceea ce nu aş garanta şi pentru partidele lui Barna şi Cioloş. Va interveni, probabil, preşedintele Iohannis şi, cumva, se va pune batista pe ţambal. Ceea ce nu va însemna, însă, un succes al României obosite de Covid 19, de lupte politice total inutile şi de lipsă de autoritate. Orgoliul unor persoane sau al unor partide nu pot distruge o ţară, dar o pot obosi până la limita suportabilului.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.