OPINII 27 februarie 2019

EDITORIAL. Alianţa Vestului, Euronest, Ţara Făgăraşului... Urmează Ţinutul Secuiesc?

de Dumitru Manolăchescu | 1176 vizualizări

Românii s-au săturat de neputinţa guvernanţilor şi îşi creează propriile baze de dezvoltare. Înaintea „Alianţei Vestului”, care cuprinde judeţe din Vestul ţării, a existat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest” pentru judeţe din nord-estul României. Pe 25 februarie a luat naştere o altă alianţă împotriva prostiei şi hoţiei guvernanţilor, care se numeşte „Microregiunea Ţara Făgăraşului” şi cuprinde 33 de localităţi din judeţele Sibiu şi Braşov. Într-o primă fază, primarii acestora comune şi oraşe vor să construiască o şosea de mare viteză de la Mândra până la Şelimbăr, proiect pentru care guvernele de la Bucureşti, mereu dominate de impostori şi corupţi, nu găsesc niciodată bani. La eveniment a fost prezentă şi d-na Corina Creţu, comisar european care se roagă de PSD-ALDE să acceseze bani europeni. Fără succes.

Nordul, Estul, Vestul şi Centrul României nu mai au încredere în capacitatea politicienilor de a le rezolva problemele, mai ales cele care ţin de infrastructură, sănătate şi dezvoltare. Îmi aduc mereu aminte de celebrul Manifest al lui Sabin Gherman, cu care multă vreme n-am fost de acord. „M-am săturat de România”, scria Gherman, adăugând: „M-am săturat de Mitici, de şmechereala şi ţigănia pe care le lasă în urmă acest nume de ţară”... Dur, cât se poate de dur, dar şi înfiorător de actual, de fapt mult mai actual acum decât momentul în care a fost lansat: luna mai, anul 1998.

Iată cum în 21 de ani ajungi să nu mai suporţi, să nu mai înţelegi, să nu mai accepţi politicile-bătaie de joc ale celor care te guvernează dispreţuindu-te. Cum să-i suporţi în 2019 pe analfabeţii corupţi care vor să ducă România înapoi în timp, pe vremea lui Ceauşescu, care vor să scoată ţara din UE, care nu fac absolut nimic pentru ca românii să trăiască în demnitate şi adevăr?!

N-ai cum să-i mai suporţi şi-atunci te înfrăţeşti tu, primar, cu ai tăi, indiferent de culoarea lor politică, construind ceva pentru oamenii pe care-i păstoreşti: o autostradă, un spital, o şosea de mare viteză... Îţi iei un nume care vine din istorie şi defilezi cu el pentru atragerea de fonduri europene, pe care un guvern ticălos şi hoţ nu vrea să le acceseze pentru că din banii europeni Dragnea şi-ai lui nu pot fura, e periculos, vine OLAF-ul peste ei, vai de capul lor dacă ajunge şi Codruţa procuror-şef european! Parcă văd în ce doliu adânc se îmbracă Guvernul şi Partidul conducător... 

Mă tot întreb cine mai urmează. Se mişcă ţara, doar sudul pare oarecum inert, dar nu se ştie când va exploda şi mămăliga din Teleorman, Dolj sau Călăraşi. Deocamdată, celor din Sud nu le mai trebuie statut de oraş şi viaţă de sat, nu mai vor să plătească taxe şi impozite de oraş şi să trăiască în gloduri, fără canalizare, fără gaz, fără apă curentă, cu closetul în fundul curţii. Aşa că oamenii cer ca „oraşele” lor să redevină comune: comuna Căzăneşti, comuna Potcoava... Sigur, primarilor nu le place ideea, hai să vedem dacă ghiciţi de ce! 

Dar, să recunoaştem, pe noi ne interesează mai mult Harghita, Covasna şi Mureş. Cât va mai trece până când primarii unor oraşe şi comune din judeţele astea să se adune într-un „Ţinut Secuiesc” cu pretenţii de Regiune Autonomă Maghiară?! Dacă pot alţii, ei de ce să nu poată? Dacă există o Ţară a Făgăraşului, de ce n-ar putea exista şi o Ţară a Secuilor?

Culmea e că tocmai obstinaţia pentru autonomie pe criterii etnice nu-i lasă pe secui să se dezvolte, să obţină fonduri europene pe modelul altor judeţe din ţară. Pe de altă parte, câtă vreme UDMR va fi aliatul fidel al Puterii, o asemenea iniţiativă nu va avea şanse de reuşită, maghiarii nu-şi trădează prietenii politici. Ei vor merge mai departe cu „politica paşilor mici”, care le-a adus până acum succese contabilizate la două capitole: „imagine” şi „privilegii materiale” pentru liderii acestui partid etnic, nu şi cu urmări în îmbunătăţirea calităţii vieţii maghiarilor obişnuiţi.

Dac-o ţinem tot aşa, vechiul proiect de reformă administrativă pe 8 sau 12 regiuni, pe care niciun guvern n-a avut curajul să-l promoveze, se va activa de unul singur, România împărţindu-se de capul primarilor ei pe regiuni, microregiuni, ţinuturi, ţări şi alte forme de organizare pe care le vor mai inventa oamenii nemulţumiţi de politica execrabilă a guvernelor PSD din 2012 încoace.

Dac-aş crede că ne veghează cineva de-acolo, de Sus, mai c-aş zice „Dumnezeu să ne-ajute!”... Că altcineva nu cred că mai poate.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.