OPINII 21 august 2020

EDITORIAL. Aflarea în treabă la partidele speriate de alegeri

de Dumitru Manolăchescu | 1984 vizualizări

Partidul Mişcarea Populară pare să fi intrat în derivă. Candidaţii PMP la diverse funcţii în judeţul Covasna urmează pilda vie a mentorului stâlpnic Traian Băsescu la Primăria Capitalei: totul e să te afli în treabă, să risipeşti voturi.

Dar în Covasna se lasă şi cu acuzaţii de fraudare a semnăturilor de pe listele cu candidaţi. Un deputat despre care nu s-a auzit să fi scos vreo vorbuliţă în Parlament în mandatul întâmplător pe care i l-a aşezat pe creştet fostul deputat exclus Octavian Goga, l-am numit aici pe Alexandru Teacă, s-a hotărât să candideze şi la funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean. Nimic rău în asta, veţi spune. De acord, chiar dacă pare ireal să-ţi doreşti conducerea Consiliului Judeţean Covasna de pe poziţia de membru al unui partid care nu ştie dacă poate aduna procentele necesare pentru a intra în viitorul Parlament. Să nu mai vorbim de competenţe, că se potriveşte ca nuca în perete. Dar nu de scop e vorba aici, ci de mijloace.

PMP-ul lui Băsescu şi-a luat avânt în Covasna din momentul în care norocul a ţinut loc de competenţă, valoare şi voturi. Cu un senator şi un deputat în Parlament, pemepiştii covăsneni şi-au pus şi-un prefect, exploatând nevoia de alianţe conjuncturale a liberalilor. De-aici până la a visa funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean n-a mai fost decât un pas. Care, iată, s-a şi făcut.

Dar cu liste de semnături false. Şi-au pus semnătura oameni care nu mai sunt de ani de zile în România. Inclusiv morţii au semnat – ceea ce, la urma-urmei, n-ar fi o noutate, am mai văzut de-astea pe la noi. Interesant mi se pare că reprezentantului PMP în Covasna, senatorul Gh. Baciu, nu i se pare nimic anormal. „Nu poţi verifica toate semnăturile, sunt zeci, poate sute de voluntari care le strâng, să taie dacă vor, că au de unde, dar nu văd ce nu e în regulă” – declară fostul primar de Întorsura Buzăului, deloc deranjat de frauda în sine.

PMP îşi doreşte şi primar la Ilieni. Dar se încurcă în aceleaşi semnături false, aparţinând unor oameni aflaţi în străinătate sau morţi. În cazul Alexandru Teacă s-a sesizat USR, care va depune contestaţie la Tribunal şi plângere la Poliţie. La Ilieni semnăturile false au fost „citite” de actualul primar şi candidat Fodor Imre, de la UDMR.

Este un exemplu tipic de proastă organizare internă la partide – PMP nu este singura formaţiune politică acuzată de falsuri în listele de semnături. Nu poţi verifica tot ce se-ntâmplă la strângerea semnăturilor, e adevărat, dar este obligatoriu să foloseşti în acest scop oameni integri, corecţi, cinstiţi, care nu falsează cu „străinaşii” şi nici nu dansează cu morţii.

Altfel, desigur, şansele ca un candidat de etnie română, indiferent de la ce partid, să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna şi primăria Ilieni în faţa reprezentanţilor UDMR sunt la fel de mari precum cele pe care le-ar avea Băsescu să câştige, după 16 ani, Primăria Capitalei, ori Kelemen Hunor să ajungă vreodată preşedinte al României. Adică nule.

Toată tevatura asta politică se-ntâmplă pentru că partidele, mici şi mari, trebuie să se remarce cumva, să fie în joc, să se vorbească despre ele, nu pot să lase iniţiativa doar la Guvern. Uitaţi-vă la moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului liberal pentru alegerea lui Ciolacu preşedinte plin al partidului şi veţi înţelege nevoia de a fi în joc, de a te afla în treabă, indiferent de consecinţe. Mă văd nevoit să repet: nu scopul acţiunilor e problema, ci mijloacele folosite pentru a-l atinge.

Evident, sunt diferenţe consistente între partide. PMP face un joc mic, în deschidere, în vreme ce PSD joacă tare, pe rupte, pe un gazon avariat, plin de gropi capabile să rupă nu doar picioarele jucătorilor politici, ci şi pe-ale alegătorilor – vreo 12-14 milioane de români. Lucru demonstrat ieri în Parlament, la citirea moţiunii de cenzură – actul de naştere al noului preşedinte ales al PSD, bătăiosul cinic Marcel Ciolacu. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.