OPINII 24 martie 2020

EDITORIAL. Îi omorâm noi, sau se omoară singuri?

de Dumitru Manolăchescu | 1548 vizualizări

Bătrânii. Cei mai mulţi suferă în singurătate. Stau în blocurile sau casele lor, ies eventual o dată la 5-6 zile să-şi ia o pâine. Cei de la ţară sunt şi mai viteji, dar şi mai singuri. Băbuţele ies pe drum să-şi umple bidoanele de 5 litri cu apă potabilă de la fântâna din capul satului, că la fântânile din ogrăzile lor apa nu mai e bună din cauză de infestare de la groapa de gunoi „aranjată“ de nişte primari nesimţiţi şi prea bine plătiţi. Apă curată curgând pe ţevi curate direct în case, canalizare şi toalete în locuinţe nu există la o treime din gospodăriile din mediul rural.

În condiţiile date, e de aşteptat ca numărul de infectaţi şi morţi de Coronavirus să explodeze şi în satele din România, mai ales dacă avem în vedere numărul mare de diasporeni reveniţi „la vatră“ din zonele roşii şi galbene ale Lumii infectate cu Covid 19. Pe aceşti bătrâni nevinovaţi îi omorâm noi, îi omoară vecinii, îi omoară statul, sistemul de sănătate subfinanţat, îi omoară nesimţirea autorităţilor locale, lăcomia şi prostia unor primari, a administraţiilor judeţene şi centrale. Îi omoară 30 de ani de putregai politic marca FSN şi urmaşii.

Ceilalţi bătrâni nu-s la fel de nevinovaţi. Ei sunt prizonierii propriilor lor obiceiuri tâmpite, la care nu pot renunţa: să ieşi de trei ori pe zi în oraş ca să-ţi iei ţigări, să te tunzi, să-ţi verifici contul la bănci, să scoţi 20 de lei de la bancomat... Ori, după caz, să bei o ţuică la magazinul din sat la care „şefa“ îţi dă o cinzeacă pe datorie. Bătrânii ăştia se omoară singuri, ceea ce, la urma-urmei, ar fi dreptul lor inalienabil dacă nu i-ar atinge şi pe alţii – coronavirusul se ia şi de la o simplă atingere, o şuierătură de salivă scăpată pe faţa trecătorului dintr-o gură ştirbă.

Medicii. Oamenii ăştia sunt sacrificaţi, pentru că luptă în prima linie a frontului. La italieni sunt vreo 15 medici căzuţi la datorie. Li se vor face, cu siguranţă, statui. Stilul italian ne va da şi nouă idei. Dar şi aici sunt două categorii: medicii care chiar se sacrifică pentru binele altora, care merită recunoştinţa noastră eternă, şi medicii ori proşti, ori inconştienţi care îi sacrifică pe alţii pe altarul prostiei lor. Medici care se expun nu doar pe ei infectării cu Covid 19, îi expun şi pe pacienţii lor. Ce facem cu ei? Ne putem lipsi de ei?

 Nu ştiu, nu-i vorba doar de medicul ginecolog de la Spitalul judeţean din Sf. Gheorghe. Sunt şi alţii prin ţară, nu mai vorbesc de doctori-manageri de spitale mari daţi afară pentru nepricepere, hoţie, prostie. Aceşti medici care, teoretic, pot omorî cu uşurinţă prin inconştienţă şi iresponsabilitate, ar trebui folosiţi. Pentru că în curând, foarte curând, nu vom mai avea nici medici, nici spitale. Medicii vor fi, în număr mare, carantinaţi sau izolaţi pentru că alţi români inconştienţi, neştiutori sau proşti n-au spus adevărul despre boala lor; ori pentru că statul român n-are destule măşti şi echipamente de protecţie eficiente. Spitalele, la fel, vor fi în curând prea mici şi prea puţine pentru miile de infectaţi cu Covid 19. Atunci, şi numai atunci, Biserica Ortodoxă Română va trebui să iasă pe străzi cu moaşte şi sfinţi, cu rugăciuni şi osanale Atotputernicului.

Politicienii. Mi-e silă, mi se face greaţă când îi aduc în discuţie. Aud peste tot mesaje de la Ciolacu, de la Ponta, de la Tăriceanu... Bă, voi ar trebui să tăceţi un secol de-acum înainte! Nu vă e ruşine să vorbiţi după ce aţi adus la sapă de lemn tot ce înseamnă rezistenţă socială, economică, morală în faţa unor potenţiale pericole? Abia aşteptaţi să-şi frângă liberalii gâtul în coronavirusul ăsta ca să vă daţi mari şi tari: „Păi noi am fi ştiut ce să facem ca să nu moară atâţia români“. Serios? N-aţi vrut la guvernare, că era riscant, dar staţi pe margine şi faceţi pe patrioţii atotştiutori.

Ar trebui să nu uitaţi, totuşi, un lucru: când guvernul ăsta liberal, aşa încropit şi minoritar cum e, îşi va frânge gâtul, va fi rău şi pentru voi. Nu va mai conta pentru nimeni cine-a fost în Opoziţie şi cine la guvernare, va conta doar cine şi ce-a făcut, cu nume şi prenume şi funcţie. Or, aici voi nu veţi aduna niciun vot amărât. Pentru că n-aţi făcut decât să vă bateţi joc, să vă jucaţi de-a politica.

Puneţi, vă rog, „omorî“ între ghilimele. Pentru că, oricât aş fi de supărat şi de critic, îmi dau seama că aici e vorba de altceva, de lucruri pe care le-am mai adus în discuţie: prostie, inconştienţă, nesimţire, iresponsabilitate, politicianism ieftin. Toate astea pot, la rândul lor, omorî „din culpă“, cum ar zice procurorii. Mai poţi „omorî“ pe cineva şi la vot, desigur. Tot între ghilimele.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.