OPINII 14 iulie 2011

EDITORIAL - Un Minister de care chiar avem nevoie

de Covasna Media | 540 vizualizări
Dumitru Manolăchescu După ce au creat un Minister care se ocupă de aducerea în ţară şi cheltuirea cu socoteală a banilor europeni, bulgarii au crescut simţitor procentul absorbţiei fondurilor structurale de la UE. Se simte şi la noi, extrem de acut, nevoia unui minister de această factură. Am ajuns de râsul lumii nu doar pentru că nu reuşim să facem nişte proiecte utile comunităţilor locale şi societăţii româneşti în întregul ei, ci şi pentru că promovăm proiecte aiurea, furăm cât se poate şi raportăm „mai sus” ca pe vremea lui Ceauşescu.

Dumitru Manolăchescu

După ce au creat un Minister care se ocupă de aducerea în ţară şi cheltuirea cu socoteală a banilor europeni, bulgarii au crescut simţitor procentul absorbţiei fondurilor structurale de la UE. Se simte şi la noi, extrem de acut, nevoia unui minister de această factură. Am ajuns de râsul lumii nu doar pentru că nu reuşim să facem nişte proiecte utile comunităţilor locale şi societăţii româneşti în întregul ei, ci şi pentru că promovăm proiecte aiurea, furăm cât se poate şi raportăm „mai sus” ca pe vremea lui Ceauşescu. Suntem plini de proiecte, s-au găsit şi câteva firme de consultanţă care s-au specializat în scrierea proiectelor „la minut”, îmbogăţindu-se cu milioane de euro pe seama ignoranţei în materie de hoţie a responsabililor de la Uniunea Europeană, dar când vine vorba de utilitatea lor practică, suntem pe nicăieri.

De fapt, ce vrem de la banii europeni? Poate că nici noi nu ştim. Poate că nu dorim decât drumuri neterminate, poduri şi podeţe care nu duc nicăieri, săli de sport sofisticate în curtea unor şcoli care nu se ştie dacă vor mai exista peste un an-doi, terenuri de golf la Cucuieţii din Deal şi terenuri de fotbal în pantă în sate în care nu există apă curentă. Şi altele, şi altele, exemple se găsesc cu duiumul. Dar e vorba, din păcate, de exemple despre cum NU trebuie să cheltuim banii europeni – vreo 19 miliarde de euro, de care ne străduim să ne batem joc cu o nonşalanţă care depăşeşte graniţele impuse de culorile politice şi, desigur, de civilizaţia cu care Uniunea Europeană s-a obişnuit.

Preşedintele Traian Băsescu a încurajat viteza în absorbţia fondurilor europene. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie. Sigur, e cazul să ne trezim şi să nu mai fim în situaţia total nefericită de a contribui la bugetul UE cu mai mult decât reuşim să absorbim. Dar ceea ce contează înainte de toate este nu cât reuşim să primim, ci cum şi în ce scop folosim aceste fonduri. Pentru că ar trebui să schimbăm ceva în România cu aceşti bani. Eu cred că ăsta ar fi scopul, nu îmbogăţirea unor firme sau a unor preşedinţi de consilii judeţene.

Din nefericire, miniştrii sunt interesaţi exclusiv de procentul în care se absorb fondurile europene prin cele trei mari programe oferite ţării noastre. Nu cum şi în ce scop, ci cât am reuşit să cheltuim. După cum spuneam, pe orice, numai să-i trecem la capitolul „absorbiţi”. De aceea cred că avem mare nevoie de un nou minister, unul care să se ocupe exclusiv de atragerea şi cheltuirea fondurilor europene şi care să fie condus nu de un om politic, pentru că atunci n-am făcut nimic, ci de o persoană din sfera atât de dorită şi atât de hulită în acelaşi timp, cea a tehnocraţilor. (Sper să mai fie câţiva care să nu fi fost atraşi de lupta politică şi viaţa de partid...)

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.