OPINII 7 iunie 2011

EDITORIAL - Păruieli locale în „paradisul” USL

de Covasna Media | 685 vizualizări
Dumitru Manolăchescu A început păruiala în USL. Se fac sondaje de opinie pentru a se şti cine vor fi primii pe listele comune pentru alegerile locale. Prin unele judeţe, Vâlcea de pildă, liberalii şi pesediştii se aleargă unii pe alţii în încercarea de a prinde primul loc pe lista candidaţilor la primării, consilii locale şi judeţene. Sunt în joc orgolii politice nemăsurate, care nu pot fi ţinute în frâu de nişte conduceri de partide şi mai orgolioase.

Dumitru Manolăchescu

A început păruiala în USL. Se fac sondaje de opinie pentru a se şti cine vor fi primii pe listele comune pentru alegerile locale. Prin unele judeţe, Vâlcea de pildă, liberalii şi pesediştii se aleargă unii pe alţii în încercarea de a prinde primul loc pe lista candidaţilor la primării, consilii locale şi judeţene. Sunt în joc orgolii politice nemăsurate, care nu pot fi ţinute în frâu de nişte conduceri de partide şi mai orgolioase. Şi mai sunt în joc bani mulţi, care vin de la candidaţi către partide şi e musai să se-ntoarcă, după câştigarea alegerilor, însutit înapoi la candidaţi. C-aşa-i politica, cu para-ndărăt!

Şi în judeţul nostru a început să se mişte ceva în direcţia asta. Liderii PSD au început campania electorală prin anunţarea unui sondaj care ar urma să aibă loc doar dacă nu se înţeleg prieteneşte cu liberalii. Nu cred că există vreun pericol din partea asta, nu cred că Mădălin Guruianu, propunerea liberalilor covăsneni pentru funcţia de primar al municipiului, o va contesta pe Rodica Pârvan, candidata PSD la aceeaşi funcţie. Nu-i nicio filozofie să constaţi că un candidat de etnie română, oricum s-ar numi el şi oricât de mare gospodar ar fi, nu are nicio şansă să devină primar de Sf. Gheorghe. Joaca de-a candidatura are scopul de a trezi interesul „spectatorilor” alegători şi a-i mâna spre urne, ceea ce nu-i rău, pentru că dacă nu votăm, nu putem avea pretenţii. Sigur, se poate presupune că un cadidat valoros la primărie aduce mai multe voturi, şi deci mai multe funcţii de consilieri locali, pentru partidul pe care-l reprezintă. Da şi nu, sunt multe variabile, dar e datoria partidelor să ia în serios lupta politică.

Problema USL Covasna nu va fi, aşadar, nici Rodica Pârvan, nici Mădălin Guruianu – onorabili, de altfel, amândoi. Problema acestei alianţe dăruită cu Antene, dar şi cu imoralitate securistică marca Dan „Felix” Voiculescu, este Partidul Conservator. Va fi interesant de urmărit ce pretenţii va avea şturlubatica echipă a ambiţiosului lider local Dan Suciu, împănată cu alţi provinciali ambiţioşi, călători prin diverse partide sau preluaţi direct dintr-o societate civilă marginalizată şi ineficientă. Nu cred că Dan Suciu va asista solomonic la bătălia social-democraţilor cu liberalii. Senzaţia mea este că filiala locală a PC se va implica serios în campanie, deci şi în numirile de candidaţi pe listele pentru primării, consilii locale şi consiliul judeţean. Un singur nume pare a fi bătut în cuie încă de pe acum, pentru că e de notorietate şi, oricum, fără şanse „la titlu”: Sabin Calinic pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.

Democrat-liberalii tac şi încearcă să mai facă ceva, pe ultima sută de metri, care să dea bine la impresia artistică: infrastructură, modernizarea pieţei Mihai Viteazul, reluarea lucrărilor la Hotelul Bodoc, turism balnear şi alte marafeturi de natură să impresioneze publicul. Necesare şi utile, fără îndoială, populaţiei judeţului, nu ştiu însă şi cât de eficiente din punct de vedere electoral.

Vom trăi şi vom vedea, va fi o perioadă interesantă pentru toate partidele, chiar dacă speranţele noastre electorale sunt minore. Am convingerea că toate partidele româneşti pot alcătui nişte liste cu oameni de valoare pentru primari şi consilieri. E drept, însă, că am avut şi altă dată această convingere şi-a ieşit ce-a ieşit... Nu pot decât să sper că electoratul românesc va avea de unde să aleagă, pentru că alternativa ar fi absenţa de la vot – ceea ce mi se pare a fi de-a dreptul periculos.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gabi, 8 iunie 2011
Ambasadorul SUA în România, Mark H. Gitenstein, a afirmat marţi, la Constanţa, că, în momentul de faţă, Fiscul din România are dificultăţi în analizarea averilor cetăţenilor români, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.