OPINII 10 noiembrie 2023

EDITORIAL: Mama soacră și berea...

de Dumitru Manolăchescu | 895 vizualizări

O vorbă din bătrâni înţelepţi daciuiţi în Arcul Carpat ne învaţă că cea mai bună mamă soacră e ca berea: rece şi pe masă... Nu achiesez necondiţionat la înţelepciunea asta populară, dar uite că mă văd nevoit să aduc în discuţie o soacră care se potriveşte descrierii: mama soacră a singurului edil de oraş important ales primar când se afla în puşcărie: Cătălin Cherecheş, de la Baia Mare.

Să ne lămurim: primarul Cherecheş era arestat pentru corupţie şi totuşi băimărenii l-au ales... Ce alte calităţi are omul ăsta, în afară de cele pe care le presupune implicarea într-un proces de corupţie? Ce le-o fi făcut băimărenilor? Cum i-a vrăjit? L-am auzit vorbind despre oamenii din Baia Mare ca despre „stăpânii sufletului şi inimii” lui...

Păi dacă-i aşa, atunci sunt clare cel puţin două lucruri: 1. Pedeapsa de 5 ani de închisoare cu care l-au gratulat judecătorii e o nimica toată, câtă vreme „sufletul şi inima” alesului sunt la băimărenii liberi, care îl vor vota forever. 2. Nevasta primarului Cherecheş e vioara a doua, dacă nu a treia, în acest concert familial împănat cu un cor de alegători dirijat de edil.

Şi dacă nevasta primarului e cum e, ce treabă are mama-soacră să sară-n ajutorul ginerelui? „Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat, că n-am timp, stă în alt oraş...”, zice Cherecheş. De ce s-ar strofoca, atunci, soacra să dea mită 100.000 de euro judecătoarei în procesul unui ginere antipatic, ca s-o înduplece să dea o sentinţă mai blândă la apel?!

Nu se ştie cum şi la al cui ordin, organele au făcut un flagrant şi-au prins-o pe mama soacră oferind 50.000 de euro mamei judecătoarei care urma să pronunţe verdictul final. Nasol, neaşteptat, surpriză totală inclusiv pentru prea-cinstitul primar.

Acum hai să facem scenarii, că la asta poporul român e meşter: dacă Cherecheş habar n-avea de demersul soacrei, de unde a luat a bătrână banii şi cine i-a intermediat întâlnirea cu mama judecătoarei? Să fie nevasta primarului? Dacă da, înseamnă că nesătulul Cherecheş a rămas dintr-o lovitură şi fără nevastă, şi fără soacră; mă rog, pentru o vreme măcar va fi liber să stea fără griji în puşcărie.

Dacă soacra primarului a dat banii mamei judecătoarei, putem presupune că şi judecătoarea e băgată în luarea de mită? Sigur că putem, dar n-avem încă dovezi în această direcţie. Deocamdată, avem doar două mame profund interesate în bunăstarea şi fericirea familiilor fiicelor lor, două mame convinse că scopul scuză mijloacele.

Dar mai există o posibilitate: totul s-a făcut cu ştiinţa şi la îndemnul primarului Cherecheş, sfătuit de avocaţi pricepuţi, care ştiu că tergiversarea procesului până prin aprilie anul viitor ar îngădui judecătorilor să constate prescrierea faptelor – procesul ăsta a început prin 2016, sentinţa de 5 ani închisoare şi interzicerea dreptului de a candida sau a ocupa o funcţie publică s-a dat în 2022, iar verdictul final este aşteptat în 24 noiembrie anul ăsta.

Este aşteptat, dar el s-ar putea să nu vină dacă judecătoarea cu mamă strângătoare sau participantă la flagrant (încă nu ştim ce rol a jucat doamna mamă, dar e puţin probabil să fi colaborat cu organele) face o cerere de abţinere pe motiv că, fiind martor în proces, nu poate judeca drept. Atunci procesul se reia de la faza de apel şi are toate şansele să nu se termine până în aprilie 2024, data la care faptele ar urma să se prescrie.

Dacă judecătoarea nu depune o cerere de abţinere, ceea ce ar fi o mare realizare în Justiţia românească perfect coruptibilă, înseamnă că putem avea un verdict final pe 24 noiembrie. Care verdict, dacă e să mai presupunem ceva, va fi greu să îl favorizeze pe Cherecheş tocmai din cauza scandalului produs de cele două mame.

Iată de ce m-a dus gândul la înţelepciunea populară formulată în debutul acestui editorial...

Sursa foto - Facebook @Cătălin Cherecheș 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.