OPINII 2 august 2022

EDITORIAL Ce mai caută aplaudacii rasistului Viktor Orbán în Guvernul României?!

de Dumitru Manolăchescu | 1843 vizualizări

Iată o întrebare care începe să roadă. Şi să doară. Nu c-ar fi o deziluzie majoră, pentru că încrederea în miniştrii UDMR din Guvernul Ciucă nu era la cote mari nici înainte de episodul Tuşnad-Orbán. Acum, însă, pare că am descoperit focul, roata, grătarul şi micii cu muştar: ne trădează Kelemen Hunor! Ne trădează miniştrii UDMR, care refuză să-şi ceară scuze pentru linguşeala nedemnă de la UV Tuşnad, unde au pupat mâna „sultanului” premier al ţării mamă...

Aiureli, cereri improvizate numai bune să fie luate la mişto de-alde Kelemen Hunor: „Orbán nu are niciun pic de rasism”, ne asigură ditamai vicepremierul Guvernului Ciucă. Sugerând, ofensator, apologia aplauzelor: dacă te duci la un eveniment, aplauzi şi dacă eşti de acord, şi dacă nu eşti...

Uite cum revenim noi la „labelepoc”, la anii care lasă urme în conştiinţa şi obiceiurile noastre culturale: aplauzi şi dacă-ţi place, şi dacă nu... Că altfel te ia la ochi inamicul nr. 1 al Europei, blândul premier ungar Viktor Orbán, un model de non-solidaritate europeană, de non-inteligenţă politică şi exclusivism etnic bazat pe teza purităţii rasiale promovate de hitlerişti.

Întrebarea care se pune nu este cum să înţelegem noi poziţionarea miniştrilor maghiari faţă de stăpânul lor de la Budapesta, că nu-i un secret pentru nimeni ploconirea şi servilismul UDMR faţă de guvernul ungar. Întrebarea este ce mai caută aplaudacii de la Tuşnad ai rasistului Viktor Orbán în guvernul pro-european Ciucă?

Unii comentatori cer demisia vicepremierului Hunor Kelemen. Care nu se va întâmpla veci pururi. Hunor nu va demisiona, el va trebui să fie demis. Şi el, şi ceilalţi trei miniştri membri ai UDMR, care nu s-au dezis nici de susţinerea putinismului promovat de Orbán la Tuşnad, nici de teoria nazistă a purităţii rasiale îmbrăţişate explicit de „cel mai periculos om din Europa” la această oră.

Cine s-o facă? Adică cine să-i ia de mânuţe pe cei patru cavaleri ai apocalipsei rasiste după Orbán şi să-i dea afară de la Palatul Victoria? Generalul Ciucă n-a reuşit să găsească alt calificativ pentru declaraţiile premierului rasist ungar decât „nedorite”. Dur de tot! „Nu-şi au locul într-o Europă în care 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”. Să mori de râs!

Ceea ce s-a şi întâmplat, liderii UDMR s-au apucat de miştocărit, ce altceva să facă... Preşedintele a atacat puţintel mai adânc problema, dar tardiv şi necredibil: să explice udemeriştii ce, de ce, cum etc. Ca la şcoală, dom’ profesor le cere elevilor explicaţii la teoria relativităţii raselor pure...

Aşa încât vom sta mult şi bine cu vasalii udemerişti ai premierului ungar la butoanele Dezvoltării, Mediului şi Sportului din Guvernul României. Başca un vicepremier cu puteri depline, gata oricând să îngroape democraţia şi europenismul românesc, atâta cât şi cum sunt ele, de dragul unei aventuri politice revizioniste la braţul cuplului Orbán-Putin. Vom coabita cu aceşti miniştri UDMR pentru că nu are cine să-i scoată din Guvern. Se va pune batista pe ţambal, notele critice se vor mai auzi o vreme, apoi vor apărea alte titluri, alte înţelegeri subterane vor isca alte bâlbe politice... Şi tot aşa, conform teoriei româneşti a formelor fără fond, atât de bine ilustrată în Guvernul Nicolae Ciucă. 

Se pregătesc mişcări de trupe naţionalist-revizioniste în Serbia, Kosovo, Bosnia, Croaţia... Toate conflictele îngheţate din Balcani sunt încălzite la foc mic de politica imperialistă a Rusiei, care şi-a găsit un scop imediat favorizat de războiul din Ucraina: destabilizarea politico-etnică a Europei de vest – vestitul „butoi de pulbere” din Balcani. Reuşeşte cineva să demonstreze că rasistul nostalgic Viktor Orbán nu este interesat şi nu susţine, alături de idolul său, Vladimir Putin, revenirea la graniţele europene de dinainte de tratatul de la Trianon? 

Şi o ultimă întrebare, de context: câtă încredere să mai ai, oare, în cei patru miniştri din guvernul Ciucă, în cohortele de funcţionari publici, prefecţi, şefi de agenţii etc. promovaţi de partidul UDMR şi de premierul Ciucă în funcţii importante în statul român?

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.