Edi Brandabura: „Școlii noastre îi trebuie un upgrade”
Videoclipul realizat de tânărul din Sfântu Gheorghe scoate la iveală problemele din învățământul românesc
Edi Brandabura, tânărul din Sfântu Gheorghe pasionat de vlogging, jurnalist la ProTV, a întrebat 50 de elevi, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, care este cea mai mare problemă a școlii din România. Răspunsurile lor au fost cuprinse într-un videoclip postat miercuri pe rețelele de socializare. Va urma în curând un alt filmuleț, în care aceeași elevi vor propune și viziunea lor despre soluțiile la neajunsurile din sistemul educațional.
Neadaptarea la tehnologie, modalitatea învechită de a preda, orele prea multe și prea inutile, epuizarea elevilor, supraaglomerarea claselor, faptul că școlile au dreptul de a-și crea regulamentul intern, lipsa încurajării creativității copiilor sunt doar câteva dintre problemele sistemului educațional din prezent pe care elevii care apar în videoclip le-au scos la lumină.
„E momentul în care și tinerii pot să se facă auziți”
Edi Brandabura spune că și-a dorit astfel să se alăture inițiativei vloggerului Selly, care la rândul său a vorbit în repetate rânduri despre hibele sistemului de educație românesc. Tânărul din Sfântu Gheorghe este de părere că cele 50 de răspunsuri ale elevilor reflectă în mare parte părerile elevilor despre acest subiect. Chiar dacă schimbarea e greu de făcut dintr-o dată și la o scală atât de mare, Edi Brandabura îi încurajează pe elevii din toate colțurile țării să prindă curaj și să propună schimbări.
„Nu aveam intenția să filmez la un anume liceu. De obicei îmi fac un plan de filmări pentru vlog, iar proiectul ăsta a venit chiar în momentul în care eram în Sfântu Gheorghe. Știam din start că nu era importantă școală la care filmez, ci răspunsurile pe care urma să le primesc și că vor ieși în evidență aceleași probleme, indiferent de liceul sau orașul în care se află. Sunt probleme ale școlii noastre care se tot discută de mulți ani, însă s-au făcut puține schimbări în acest sens. Atenția pe acest subiect a fost constantă de-a lungul timpului, în mass-media, însă prea puțin a fost dezbătut chiar cu elevi sau studenți. Până acum am văzut, cu precădere, politicieni, specialiști sau jurnaliști care vorbesc despre asta. E momentul în care și tinerii pot să se facă auziți, prin intermediul platformelor online pe care le au și să dezbată chiar ei pe această temă. Eu cred că acum e momentul în care părerile lor pot ieși cel mai mult în evidență și aș vrea să fie ascultate de cine trebuie”, ne-a spus joi Edi Brandabura.
Urmează un videoclip în care elevii vor oferi și soluții
La sfârșitul acestei săptămâni, spune el, va apărea un nou video cu soluțiile pe care le-au dat aceiași elevi acestor probleme.
„Aș vrea că toată această mișcare să ducă la ceva constructiv. Să scoatem în evidență probleme și anumite situații, dar să venim și cu soluții și să vedem și că elevii au și câte o eventuală rezolvare pentru aceste nemulțumiri. (...) E nevoie de colaborare să găsim soluții împreună, ca să ne facem viața mai calitativă, ușoară și plăcută - să ne îmbunătățim cât putem de mult școlile, în acest caz. Cred că toată lumea își dorește asta, fie că vorbim de elevi, părinți, directori de școli, profesori sau miniștri ai educației și că toți fac eforturi în acest sens, doar că totul se mișcă parcă greu. Spuneam că nu e vorba de problemele unei școli anume. Sunt sigur că aceleași păreri le găseam și la elevi din alte licee, dovadă că răspunsurile s-au repetat. Eu am îndemnat elevii, prin platformele mele online, să scoată în evidență atunci când sunt probleme, dar să vină și cu soluții de fiecare dată în acest sens”, ne-a mai spus tânărul din Sfântu Gheorghe.
Ștefania Popa, o fostă elevă de la CNMV, spune că a acceptat să apară în videoclip, chiar dacă a absolvit anul trecut liceul, tocmai pentru că este întru totul de acord cu mesajul pe care vrea să îl transmită această inițiativă.
„Consider că publicarea opiniilor de către elevi legate de sistemul de învățământ actual este extrem de importantă, deoarece în momentul de față nu se ține cont de părerile lor, chiar dacă ei sunt direct implicați. Eu sper că aceste demersuri vor însemna o schimbare vizibilă în sistemul de învățământ și sper să se alăture cât mai mulți elevi și nu numai în această inițiativa”, ne-a spus Ștefania Popa.
„Apreciez inițiativa făcută de Edi Brandabura. Perioada de pandemie a forțat sistemul educațional din România să se adapteze la tehnologie într-un timp foarte scurt. Problema este că perioada de adaptare la noi este foarte lungă și cei afectați sunt toți elevii care în momentul de față fac parte din sistemul educațional românesc. Țin neapărat să menționez că acest videoclip, din punctul meu de vedere, nu trebuie să ofenseze pe nimeni personal și nu este despre o anumită școală în particular. Videoclipul este informativ despre sistemul educațional în momentul de față”, ne-a spus un alt elev de la CNMV, Bogdan Todoran.
Elevii nu se așteaptă la schimbări „peste noapte”, însă primele rezultate au început să apară
Președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la CNMV, Lorand Caia-Teodorescu ne-a spus că apreciază cu atât mai mult această idee, cu cât la scurt timp după publicarea videoclipului profesorii au inițiat discuții deschise cu elevii pe acest subiect și au încercat să caute împreună cele mai bune soluții pentru a face orele de curs cât mai atractive și interactive.
„În contextul în care orice persoană poate sesiza faptul că în sistemul de învățământ românesc nu se poate vedea o schimbare semnificativă, consider că inițiativa abordată de fostul meu coleg și tipul acesta de inițiative reprezintă o soluție foarte bună la momentul actual, deoarece aici nu este vorba de niște statistici realizate la o scară generală, ci este vorba de părerea elevilor care trăiesc și se dezvoltă în acest sistem educațional. Un lucru foarte important de menționat este acela că elevii nu se așteaptă la o schimbare radicală „peste noapte”', însă aceștia doresc să vadă începutul unor demersuri pentru modernizarea și îmbunătățirea sistemului actual, după cum a spus și Edi Brandabura: '„puțin câte puțin, cărămidă cu cărămidă". Vreau să îi mulțumesc și în mod public lui Edi Brandabura, pentru inițiativa abordată, pentru timpul acordat și energia depusă pentru susținerea elevilor, chiar dacă el nu mai face parte din sistemul de educație. Sunt foarte multe probleme de rezolvat și lucruri de modificat în tot ce însemnă învățământul românesc, însă cu oameni dedicați, multă muncă și dăruire sunt sigur că vor începe să apară și schimbări”, ne-a spus Lorand Caia-Teodorescu.
Videoclipul a adunat în doar 24 de ore aproape 300.000 de vizualizări pe Instagram, peste 10.000 pe Facebook și pe YouTube, dar și sute de comentarii și distribuiri.