Despre minorități și sensibilități... cu zâmbetul pe buze!
Daniel Şanta
Sunt încă sub impresia spectacolului de gală al Festivalului „Povestea din ajun” care mi-a demonstrat încă o dată că relațiile interetnice pot fi tratate cu entuziasm pozitiv, eleganță și respect și că nu e nevoie decât de bunăvoință. Îmi vine ușor astfel să abordez acest subiect. Textul de mai jos este contraindicat tuturor celor cu exces de naționalism, șovinism sau orice fel de sensibilitate prea mare legată de subiectul „minorități naționale”. Ca să o luăm și altfel, la cele ce urmează se pot ataca și secuii din perspectiva existenței minoritare în România, dar și românii din motive de minoritate în Har-Cov.
Textul nu îmi aparține mie ci scriitorului german Hannes Stein, care pe lângă superbele sale derapări răutăcioase reușește să fie foarte amuzant cu privire la multe subiecte uneori tabu, precum „minoritățile”. Dacă puteți parcurge lectura fără să vi se pară că ea conține vreun afront, înseamnă că aveți toate șansele să vă simțiți de minune într-o societate multiculturală, deschisă și relaxată. Cartea „Enciclopedia lucrurilor care mă sâcâie zilnic” a apărut la editura Nemira și v-o recomand.
Zice domnul Stein cam așa: „În multe familii există o rudă – să-i zicem, pentru simplificare, unchiul Wolfgang – care trebuie tratată cu o atenție specială. Firea ei este extrem de sensibilă și nimic nu-i mai ușor decât să o rănești, din neatenție. «Faceți liniște, unchiul Wolfgang doarme» li se șoptește copiilor. Ori: «Nu râdeți de gușa lui, nu-i frumos.» Ori: «Nu vă puneți mâinile la urechi când cântă la vioară. E nepoliticos.» De la sine înțeles, unchiul Wolfgang nu ar face vreodată caz dacă sentimentele sale ar fi rănite. Are la dispoziție mijloace mult mai bine încercate: unchiul este un adevărat maestru în arta de a lua 365 de înfățișări de om chinuit, funcție de situație. (...) Din păcate, cele mai multe minorități (etnice sau religioase) de pe acestă planetă seamănă îngrozitor cu unchiul Wolfgang.
Sunt deosebit de sensibile, vai și amar dacă tușește cineva în preajma lor! Nu se cuvine să mergi decât în vârful picioarelor! În definitiv, bieții oameni sunt discriminați neîncetat, de unde rezultă în mod necesar că au dreptate întotdeauna și automat. Altfel spus, gușa unchiului Wolfgang nu este o gușă, ci un semn al înțelepciunii și al demnității. Iar scântecele de vioară ale acelor tarafuri de țigani trebuie suportate fără să clipim, căci știm bine felul în care sunt tratați țiganii în toată Europa. (În treacăt fie zis, nu este voie să scrii țigan, corect politic avem de-a face cu „sinti și romii”. Valabil și pentru acei țigani care nu sunt nici una, nici cealaltă). Apoi ar mai fi etnicii xhosa și kurzii și danezii din sudul landului Schleswig-Holstein, care au nevoie cu toții de școli, unde copiii lor să fie inițiați în ritualurile secrete ale tribului. Refuzul acestei pretenții ar însemna un adevărat genocid. Ca să nu mai pomenim de indienii, pardon, de indigenii americani Redsox, care pretind indicatoare bilingve pentru câmpiile lor veșnice de vânătoare. Am menționat oare acea comunitate reformată evreiască dintr-un cătun uitat de lume, formată în proporție de nouăzeci la sută din covertiți protestanți, care acum dorește urgent să încaseze taxa pentru biserică?
Foarte bine, toate acestea trebuie să existe. Dar să nu uităm că minoritatea indivizibilă cea mai mică este individul. Și că drepturile niciunei minorități etnice nu trebuie să fie mai mari decât ale sale. Oare nu ar fi posibil ca unchiul Wolfgang să-și vâre pur și simplu dopuri în urechi, dacă vrea să doarmă netulburat după-amiaza?“