OPINII 15 iunie 2023

Cum e să fii şi hoţ, şi prost, şi „patriot”

de Dumitru Manolăchescu | 1432 vizualizări

Marcel Ciolacu este noul premier al unui guvern construit pe vechiul model românesc, unul care face din hoţie, prostie şi „patriotism economic” (un amalgam insuportabil pentru orice om normal) calităţi indispensabile vieţii politice dâmboviţene. Noul premier se jură că e mânat în luptă de dorul de-o Românie puternică, reformată, civilizată. Dovadă: sloganul economic „cumpărăm româneşte”, unul absolut stupid şi greu de acceptat. De ce ar crede lumea românească jurământul unui om politic care ascunde cu lejeritate 15 ani din viaţă, încercând să ne vândă iluzia că a copilărit până pe la 38 de ani?!

Noul guvern îşi începe aventura cu mulţi paşi stângi. Paşii ăia care contează când e să-ţi iei zborul peste ştacheta ridicată la înălţimi greu de atins. Ştiu, e greu să găseşti în România politică de după ’89 miniştri curaţi la trup, buni la suflet şi luminaţi la minte. În general, oamenii care se propun pentru aceste funcţii o fac pentru câştigurile salariale deloc de neglijat, dublate de avantajele Puterii pe care le-o oferă acele funcţii. Chestie de lăcomie, de orgolii, de învârteli, de calcule meschine.

Ca să vedem cum e să fii şi rău, şi prost, şi „patriot” între ghilimele nu e nevoie să mergem foarte departe, e suficient să ne uităm la marele combinator liberal Rareş Bogdan. El şi alţii ca el, oameni importanţi în PNL, şi-au asumat împreună cu alţi oameni importanţi din PSD o guvernare fără UDMR.

Pe scurt, varianta Ciucă-Ciolacu a trecerii forţate a UDMR în Opoziţie sună cam aşa: dom’le, noi le-am tot oferit fel de fel de ministere, dar ei n-au vrut niciunul, s-au ţinut scai de sacul cu bani de la Dezvoltare.

Inexactă şi mincinoasă variantă, liderii maghiarilor chiar nu şi-au dorit să plece din Guvern, cedând la un moment dat Ministerul Dezvoltării liberalilor. Apoi li s-a cerut şi Mediul, oferindu-li-se Energia, un minister cu foarte mari probleme, deloc simpatizat de public. Cât şi ce să mai cedeze UDMR în faţa PNL?!

Unii vor spune că ungurii au primit ce meritau, adică praful de pe toba Opoziţiei, să vadă şi ei cât de bine e să nu ai nici o putere, să nu-i mai pese nimănui de partidul tău de 5-6%. E o mostră de gândire politică mică, meschină, fără perspectivă. O gândire care se învârte în jurul unor calcule la fel de mici, meschine şi fără perspective, avansate de PSD şi preluate cu amor nebun de PNL: ca să păstreze Transporturile pentru „mândrul” Grindeanu, social-democraţii au cedat liberalilor Dezvoltarea luată de la maghiari. Trocul PSD cu UDMR cuprindea, la schimb, Ministerul Energiei, plus Mediul.

Doar că şi Energia, şi Mediul erau ale liberalilor, conform unor înţelegeri de culise din care maghiarii erau excluşi şi care nu mai respectau nicio liniuţă din acordul tripartit semnat în 2021. Iar liberalii „patriotului” Rareş Bogdan, ce să vezi, n-au mai vrut să dea nimic oamenilor lui Kelemen.

Şi-uite-aşa, liberalul Rareş Bogdan îşi vede visul cu ochii: o guvernare românească neaoşă, patriotică, construită solid pe nişte procente care s-ar putea să nu fie suficiente în caz de forţă majoră, cum ar fi o moţiune de cenzură. Dar cine să se ocupe de mizerii de-astea în mijlocul ofensivelor şi contraofensivelor din Ucraina, cu PNRR-ul băgat sub preş şi alegerile bătând la uşă?!

N-a fost deloc un joc politic corect, onest, transparent. A fost încă o lecţie despre hoţie, prostie şi „patriotism” românesc luminat de felinare cu gaz de la ruşi. Un patriotism dictat de nevoi electorale urgente: readucerea la matcă a votanţilor liberali pierduţi odată cu asocierea la guvernare cu PSD şi UDMR. Vreo 500.000 de români, adică 5-6% din electorat. Mult, foarte mult...

Naţionalismul care îmbină hoţia cu prostia va aduce pe termen lung prejudicii celor care ni-l vând acum ca pe o mostră de gândire politică onestă şi corectă. Nu că nu s-ar putea fără UDMR, căci se poate şi fără ei, dar pe viitor „lecţia” asta îi va costa pe autori. Căci nu cred că la alegerile de anul viitor PSD şi PNL vor avea, împreună, mai mult de 40-45%. Insuficient pentru o majoritate consolidată. Situaţie în care liderii UDMR nu vor mai fi partenerul vesel, naiv şi zglobiu care s-a lăsat împins pe scările Palatului Victoria în iunie 2023 şi urcat în avionul care-i aducea aproape de casă, la Ghimbav, pe noul aeroport care s-a construit şi cu efortul autorităţilor locale din Har-Cov.

Sursa foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.