OPINII 30 august 2017

Când mergi în Ţinutul Secuiesc, mergi cu inima deschisă şi lasă prejudecăţile acasă

de Covasna Media | 20134 vizualizări

Când mergi în Ţinutul Secuiesc la Şugaş Băi sau în oricare altă parte, mergi cu inima deschisă şi lasă prejudecăţile acasă. 

România e o ţară frumoasă, cu peisaje deosebite. Avem mare, avem delta, avem munţi şi dealuri. Cam tot ceea ce şi-ar putea dori un turist. Avem cetăţi medievale în Transilvania, avem biserici renumite în Moldova. Am putea trăi doar din turism. Suntem însă sclavii sterotipurilor şi ideilor preconcepute. 

La târgurile internaţionale de turism ne prezentăm mediocru dacă nu jalnic. Dăm milioane de euro, pe simboluri ce nu doar că nu atrag turiştii, dar nici măcar nu ne reprezintă. 

Am vizitat de curând Şugaş Băi. O staţiune micuţă dar cochetă, recent renovată. Turişti nu sunt prea mulţi, dar poate că e mai bine aşa. Ceva oameni de prin Ungaria ce au rude pe aici, dar şi români. 

Şugaş Băi dacă nu ştiţi, se află în Ţinutul Secuiesc; ăla de nu există. De ce spun că dacă doreşti să vizitezi Şugaş Băi, ori Malnaş ori Lacul Sfânta Ana, sau oricare alt punct de atracţie turistică al Ţinutului Secuiesc, să vii cu inima deschisă şi să laşi prejudecăţile acasă?

Pentru că dacă vii cu ideea că noi suntem stăpâni, că aici e România şi trebuie să auzi doar limba română, ai să te simţi un pic stingher, în fond aici, noi suntem minoritarii. Doar un pic, pentru că secuii sunt oameni primitori şi vorbesc toţi şi limba română. Am primit nu doar pâine când am cerut, dar şi o friptură făină, ba şi o prăjitură excelenţă Rigó Jancsi. 

Toate astea cu zâmbetul pe buze şi cu dorinţa de a face clientul să se simtă bine. Avem o ţară frumoasă, aud asta des, dar din păcate, nu ştim să ne bucurăm de ea şi nici să o îngrijim. Stând aproape de Ţinutul Secuiesc, îl vizitez des. De ce un român merge în Secuime? Pentru că e ceva diferit. 

Îmi place să vizitez orice parte a ţării; şi Delta, şi Moldova, cu renumitele mănăstiri şi Marea Neagră. Fiecare regiune are particularităţile ei, etniile ei şi tradiţiile ei. În Dobrogea când merg îmi place să discut cu etnicii turci ce fac baclava şi cafele atât de bune, să învăţ cum trăiesc, ce obiceiuri au. 

La fel şi în Ţinutul Secuiesc, un cuvânt ce sperie sau irită pe mulţi. E păcat însă. În loc de tot felul de frunze ce ne costă milioane de euro, mi-ar fi plăcut să văd reclame cu Ţinutul Secuiesc. Nu vedem însă pentru că ne lăsăm mânaţi de stereotipuri. 

Suntem prea înverşunaţi unii împotriva altora si lăsăm frumuseţile naturii să treacă pe lângă noi. Şugaş Băi, vizitată după mulţi ani, ultima dată era o ruină, e o surpriză plăcută. Avem izvoare cu apă minerală, avem mofetă, avem spa şi sala de fitness, toate moderne. Mai este un mic teren de mini golf şi un zid pentru escaladă. 

Sunt ceva pensiuni unde poţi trage şi unde cu siguranţă o să fii primit cu mare drag. Şugaş Băi e o staţiune pentru toate anotimpurile. Vara poţi face baie în bazin, iarna poţi face ski pe cele două pârtii ce au şi teleski. 

Unii cârcotaşi ar putea spune că asta e reclamă. Poate fi privită şi aşa, doar că eu vă recomand să vizitaţi Şugaş Băi, din inimă fără să primesc bani pentru asta. Oamenii sunt deosebiţi şi sincer m-au impresionat în mod deosebit. 

Mergeţi la Şugaş Băi, ori oricare alt loc din Ţinutul Secuiesc, dar mergeţi cu inima deschisă şi fără prejudecăţi. N-o să vă pară rău. 

Răzvan Lupescu – Braşov

Articol publicat pe portalul Corbiialbi.ro

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.