OPINII 11 noiembrie 2010

„Aflarea la Putere e cel mai dur examen“

de Covasna Media | 3834 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Oameni precum Adrian Năstase, Gigi Becali, Monica Iacob Ridzi, S.O. Vântu au fost pionierii unei grandioase construcţii româneşti anti-justiţie fără egal în Europa. Milioane de subterfugii, de chichiţe avocăţeşti, imperii Media gata oricând să-şi apere din oficiu patronii şi, mult mai grav, importante instituţii ale statului au cauţionat mereu şpaga, furtul din banii bugetului, traficul de influenţă şi alte blestemăţii pe care nişte legi proaste şi o justiţie decredibilizată le trec sub vinovată tăcere.

Dumitru Manolăchescu

Oameni precum Adrian Năstase, Gigi Becali, Monica Iacob Ridzi, S.O. Vântu au fost pionierii unei grandioase construcţii româneşti anti-justiţie fără egal în Europa. Milioane de subterfugii, de chichiţe avocăţeşti, imperii Media gata oricând să-şi apere din oficiu patronii şi, mult mai grav, importante instituţii ale statului au cauţionat mereu şpaga, furtul din banii bugetului, traficul de influenţă şi alte blestemăţii pe care nişte legi proaste şi o justiţie decredibilizată le trec sub vinovată tăcere. O maşinărie gigantică s-a pus în funcţiune după modelul oferit de cei pomeniţi aici. Urmarea?

Tot ce-a reuşit să facă justiţia în materie de luptă anticorupţie „la vârf” a fost să priponeas că nişte primari fără proptele serioase şi alţi funcţionari căzuţi în dizgraţie sau plecaţi din partidul aflat la Putere.

Cei care au defilat cu anticorupţia în steaguri, promiţând păduri de suliţi electorale în Piaţa Victoriei, au fost preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal.

Aşteptările românilor în această privinţă au fost uriaşe, drept pentru care şi dezamăgirea lor pentru „nimicul” rezultat este pe măsură. Dacă mă gândesc bine, nu s-au împlinit două promisiuni esenţiale: suliţele pentru corupţi şi „să trăiţi bine!”... Mai mult decât suficient pentru ca PDL să ajungă la un stânjenitor 9% în sondajele de opinie.

Şi poate că electoratul n-ar taxa atât de drastic lipsa de eficienţă a guvernărilor Boc dacă n-ar vedea ticăloşia ridicată la rang de politică de partid. Iar când partidul respectiv se află la Putere, asta se cheamă şi politică de stat. Păi cum să mai crezi într-un partid care îl alege, cu sprijin de la centru, şef de filială la Craiova pe fostul primar Antonie Solomon, cercetat de DNA şi trimis în judecată pentru luare de mită?! Cum să mai vrei să votezi sau să mai faci parte dintr-un partid ai cărui reprezentanţi în structurile Parlamentului se fac că nu văd hoţia practicată în propria lor ogradă, întârziind din „motive umanitare” judecarea colegei lor Monica Ridzi?!

Nebunia devine totală când auzi motivele care îi fac pe aceşti oameni să tacă, să aplaude sau să susţină asemenea candidaţi: „Solomon a făcut treabă bună la Craiova, este iubit de cetăţeni şi nu ne putem permite să-l pierdem. Şi-apoi, de ce să începem cu unul de-ai noştri şi să-i lăsăm pe alţii să se-ascundă prin Parlament?”.

Cu alte cuvinte, faci treabă, cotizezi puternic la partid, aduci un mare oraş în fieful partidului – eşti bun, eşti intangibil, prezumţia de nevinovăţie te va urmări toată viaţa chiar dacă vei fi acuzat şi dovedit hoţ.

Înţeleg, prin urmare, lipsa de argumente în sprijinul partidului în care se zbate d-na Monica Macovei când vine vorba să explice ce se-ntâmplă în PDL. Înţeleg şi lipsa acută de entuziasm a unui intelectual de factura lui Cristian Preda când este întrebat dacă va mai continua în acest partid. Ce nu pot pricepe de niciun fel este de ce nu face nimeni nimic pentru a repune acest partid pe linia de plutire... O fi existând un plan B, care să presupună o fracturare a PDL, urmată de crearea unui alt partid, condus de persoane credibile şi curate, neamestecate în potlogării şi învârteli?

Până una-alta, la capitolul anticorupţie partidul domnilor Boc şi Băsescu demonstrează în fiecare zi că nu e cu nimic mai bun decât PSD. Iar chestia asta, plus sărăcia generalizată şi lipsa de soluţii, crează o mare problemă susţinătorilor şi membrilor oneşti ai PDL.

P.S. Vorbele din titlu sunt puse între ghilimele pentru că aparţin poetului Adrian Păunescu.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alex, 11 noiembrie 2010
Dumitru Manolăchescu Sunt de acord aproape in totalitate cu tine, apreciez impartialitatea si echidistanta cu care tratezi situatia politica din Romania in contextul actual, dar, dupa parerea mea citeste integral
lili, 11 noiembrie 2010
Sau AFLAREA-N TREABA LA ROMANI, a neuitatului Petre Tutea.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.