ECONOMIC 9 decembrie 2019

Vajda Lajos (ASIMCOV Covasna): Inovarea socială este foarte importantă într-o lume în rapidă schimbare

de Agerpres | 2222 vizualizări

Un număr de 21 de întreprinderi sociale, care vor crea peste 100 noi de locuri de muncă, vor fi înfiinţate printr-un proiect ce va fi derulat în două regiuni din ţară, Centru şi Muntenia-Sud, a anunţat, vineri, conducerea Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Judeţul Covasna (ASIMCOV), cu prilejul lansării acestuia în municipiul Sfântu Gheorghe.

Directorul asociaţiei, Vajda Lajos, a declarat că proiectul îşi propune să contribuie la combaterea sărăciei şi la integrarea socio-economică a persoanelor  aparţinând grupurilor vulnerabile, atât prin dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, cât şi prin finanţarea unor start-up-uri ce au în vedere atingerea obiectivului general al acestuia.

„Inovarea socială este foarte importantă într-o lume în continuă schimbare. Trebuie să vedem cum se schimbă societatea, în ce direcţie ne îndreptăm. Vorbim despre soluţii smart în lume, despre inteligenţa artificială, dar asta va însemna că vor intra în categorii cu probleme sociale foarte mulţi oameni. Foarte mulţi şi în mediul urban, dar şi în mediul rural nu o să aibă şanse în viaţă şi aici trebuie să venim cu soluţii. Trebuie să vedem ce probleme sunt în societate şi ce probleme urmează să fie în societate şi trebuie să găsim soluţii, deci este foarte important să vorbim despre inovarea socială. De asta îmi place acest proiect pe care îl vom derula împreună cu partenerii noştri de la Asociaţia pentru Educaţie în Afaceri Exino din Bucureşti, care au câştigat acest proiect în cele două regiuni. În cadrul proiectului vor fi înscrişi la cursuri de perfecţionare minimum 104 persoane din cele două regiuni, dar numărul poate să crească şi putem merge până la 150 de persoane înscrise la cursuri, unde vom vorbi despre managementul societăţilor de economie socială, despre planuri de afaceri, identificarea problemelor din cele două regiuni în acest domeniu, vom avea mai multe întâlniri cu acele instituţii sau organizaţii care deja lucrează şi au activităţi în acest domeniu al rezolvării problemelor sociale. După terminarea cursului va fi un concurs de planuri de afaceri din care vor fi selectate 21 de structuri de economie socială, care vor fi acreditate şi vor activa în aceste regiuni”, a declarat, pentru AGERPRES, Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, proiectul va avea o durată de trei ani şi este finanţat cu peste 3 milioane de euro prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

„Cel mai bun model poate în ţară, poate în Europa, este modelul Viscri. Este foarte simplu, trebuie studiat ce au făcut în acest domeniu. Cred că e cel mai bun model poate din Europa estică (...) Mai sunt două asociaţii de economie socială acreditate şi în judeţul Harghita a căror experienţă poate fi folosită, dar şi la Livezeni (...) sau asociaţia ADEPT din judeţul Mureş (...) Sunt câteva exemple de bună practică, dar şi în judeţul nostru putem vorbi despre Caritas, fundaţia Diakonia sau Crucea Roşie ca exemple”, a mai spus Vajda Lajos.

Mátyus Enikő, consilier în cadrul proiectului, a precizat că fiecare dintre cele 21 de întreprinderi sociale vor putea beneficia de un sprijin financiar de maximum 100.000 euro şi vor trebui să angajeze câte 5 persoane din categoriile sociale vulnerabile.

Grupul ţintă al proiectului sunt persoanele de peste 18 ani, cu domiciliul ori reşedinţa în Regiunea Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi) sau în Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita, Covasna).

Sursă foto: Facebook/ Asociația Asimcov Egyesület 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.